delikatnie spryskać lub skropić je zimną wodą. Tak robię z zieleniną, którą wykorzystuję w fotografii kulinarnej. Do sałatki w słoiku nadaje się prawie każdy sos, także ten biały na bazie jogurtu naturalnego. Jedynie nie zdecydowałabym się na dressing na bazie surowego żółtka, jeśli miałabym zamiar przechowywać sałatkę nieco dłużej. Jeśli sałatka w słoiku ma nam zastąpić posiłek, np. lunch(...)słoika. Ze źródeł białka do sałatki możemy dodać: ugotowane warzywa strączkowe - soczewicę, ciecierzycę, fasolę, tuńczyka z puszki, pieczoną rybę czy mięso, które zostały z obiadu, jajka na twardo, ser mozzarella, ser pleśniowy, tofu. Kiedy chcemy spożyć sałatkę, należy odwrócić słoik do góry dnem i przez chwilę wstrząsnąć. Następnie przełożyć jego zawartość na talerz, wygarniając ewentualnie resztki sosu pozostałe
Chilli Czosnek i Oliwasera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i cukier do smaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny: 3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej 1 czerwona(...)Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron ma być zupełnie miękki. Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił
Czerwień i błękitmasła – roztopionego i ostudzonego 50ml Baileys 800g tłustego, zmielonego twarogu (gotowego do serników – z wiaderka) 6 jaj 150ml śmietany 30% lub 36% 170g cukru 1 tabliczka białej czekolady + odrobina mleka – około 0.5-1.5 łyżki 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych 1-2 łyżki cukru odrobina wody Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać(...)dodaj masło i dokładnie wymieszaj (ja wszystko miksuję przy pomocy malaksera). Wyłóż formę zmiksowanymi ciasteczkami i dobrze ugnieć. Wstaw formę do lodówki. W między czasie do misy miksera włóż ser, cukier, śmietanę oraz likier Baileys. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj jaja, jedno po drugim w odstępie około 20 sekund. Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika
Moja Delicjawoli, pieczarki kroimy w dość grube plastry, bakłażana tym razem obrałam ze skóry, pokroiłam w dużą kostkę, ser feta staram się pokroić w kostkę - mi w przypadku sera Favita Mlekovity, pewnie każdemu znany, nigdy się to nie udaje ale przynajmniej te bezkształtne kawałki fajnie się roztapiają :) . Standardowo już brokuła gotujemy na parze, przez około 5-6 min od momentu(...)białego wina 50 g masła 5 łyżek posiekanej pietruszki Wino wlewamy na małą patelnie, doprowadzamy do wrzenia, i tak gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem
Piekielna Kuchnia Patidoprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl(...)który lekko szklimy. Później wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całość podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe". Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia,wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny
Różne smaki w kuchnidobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl(...)lekko szklimy. Pózniej wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi sie "białe" . Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny
Słodkości i nie tylkominutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z cukrem, proponuję spróbować, czy taki poziom słodkości Wam odpowiada i ewentualnie dodać więcej cukru. Mango obieramy, kroimy i blendujemy na gładką masę. Masę serową dzielimy na pół. Połowę miksujemy z mango i połową rozpuszczonej żelatyny. Drugą część żelatyny miksujemy z białą masą serową. Masy serowe wykładamy na ciasteczka. Jeśli chcecie uzyskać efekt
Cynamonowe szczęściemożna też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką serka. W drugiej umieść 1/4 oraz łyżkę serka i również dokładnie wymieszaj. W ten sposób masz 3 różne kolory. Biały oraz 2 różne odcienie turkusowego. Nakładaj na pieczywo
wysmienitybeczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej. Wznowienie produkcji nastąpiło w 2013 roku. Nowi właściciele odtworzyli linię produkcyjną i według starych sprawdzonych receptur rozpoczęli produkcję. Obecnie wytwarzają kilka rodzajów musztardy, ale cały czas eksperymentują czym by nas tu jeszcze zaskoczyć. Podobno w planach jest muzeum musztardy – czekamy. Sery Adamczyk – Barbara i Janusz Adamczyk
królestwo garówmodyfikować na wiele sposobów z różnymi dodatkami jak ser czy musztarda. Parówki można dodatkowo owinąć boczkiem. Ja wybrałam dzisiaj najprostszy wariant, a ketchup, musztardę i korniszony podałam obok. Parówki zapiekane Składniki: 14 małych parówek 250 g pszennej mąki 125 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży ¾ łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane biały i czarny sezam do posypania Do podania ketchup
codojedzeniaogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa śmietanowa bardzo przypomina masę na sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się kwaśnej śmietany. Po upieczeniu smakuje również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto jest
Obiad gotowyłodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA : 100 g sera ricotta, kurkuma, oliwa -najlepiej smakowa, cząstki cytryny
cool and mintytylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą część.) Cytrynę przekroić i wycisnąć do małej miseczki sok. Dodać startą skórkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Cukru powinno być tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencje lukru. A może macie ochotę na drożdżówki z serem ? albo mięciutkie drożdżówki z owocami ? A dla tych
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki wody Masa: 1 kg mielonego sera śmietankowego 5 dużych jajek 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć) 2 gruszki 1 mango 1/2 świeżego ananasa Wykończenie: 500 ml śmietanki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy
Czerwień i błękitpieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy i nie mam jej dość, jest świetna! Składniki: 1 szklanka ketchupu łagodnego 3 łyżki octu jabłkowego (można użyć też winnego) 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć też białego) 1 łyżka syropu z agawy (można użyć miodu
Blondynka Gotujebyli zachwyceni. Polecam i Wam. Składniki: 300 g białej czekolady 600 g kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru kryształu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek dżemu malinowego 150 g malin 200 g truskawek 8-10 podłużnych biszkoptów Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Ser, śmietanę i cukier ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy
Made By Mom And Sonminut do odparowania wody następnie dodać białego wina. następnie dodać pokrojone szparagi, połówki pomidorków. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Doprawić przyprawami ale pamiętać, że na koniec dodajemy fetę. Na małej patelni podprażyć słonecznik. Gdy już kasza jest odpowiednio ugotowana dodać 2 łyżki masła i podprażony słonecznik i pokruszony ser feta. Dokładnie wymierzyć. Kaszotto podajemy oprószone parmezanem
MarciochaKucharzylubicie paprykę. Robiliśmy już kilka wersji z białą papryką, czerwona pękatą, a teraz czas na podłużną szpiczastą, słodką rzecz jasna. W sumie szkoda, że nie można u nas kupić świeżej Jalapeno :( a to co można znaleźć w internecie jest w zwariowanych cenach). Jest fajnie ostra, ale nie zabija. Z jakimiś serami czy tym podobnymi farszami byłaby pyszna. Wracając do naszego
vegetanieBeskidy utonęły pod warstwą białego puchu, a wirujące w powietrzu tumany śniegowego puchu przesłoniły świat. Okutani w ciepłe kurtki, wysokie buty, szale i rękawiczki brnęliśmy przez zamieć z koszyczkiem ciepłego ciasta. Niczym Czerwone kapturki w baśni o Królowej Śniegu. Na szczęście wilka prowadziliśmy na smyczy... Kołocz z serem Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 200g masła 2jaja
Zapiski Młodej Żony