minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z cukrem, proponuję spróbować, czy taki poziom słodkości Wam odpowiada i ewentualnie dodać więcej cukru. Mango obieramy, kroimy i blendujemy na gładką masę. Masę serową dzielimy na pół. Połowę miksujemy z mango i połową rozpuszczonej żelatyny. Drugą część żelatyny miksujemy z białą masą serową. Masy serowe wykładamy na ciasteczka. Jeśli chcecie uzyskać efekt
Cynamonowe szczęściemożna też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką serka. W drugiej umieść 1/4 oraz łyżkę serka i również dokładnie wymieszaj. W ten sposób masz 3 różne kolory. Biały oraz 2 różne odcienie turkusowego. Nakładaj na pieczywo
wysmienitybeczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej. Wznowienie produkcji nastąpiło w 2013 roku. Nowi właściciele odtworzyli linię produkcyjną i według starych sprawdzonych receptur rozpoczęli produkcję. Obecnie wytwarzają kilka rodzajów musztardy, ale cały czas eksperymentują czym by nas tu jeszcze zaskoczyć. Podobno w planach jest muzeum musztardy – czekamy. Sery Adamczyk – Barbara i Janusz Adamczyk
królestwo garówmodyfikować na wiele sposobów z różnymi dodatkami jak ser czy musztarda. Parówki można dodatkowo owinąć boczkiem. Ja wybrałam dzisiaj najprostszy wariant, a ketchup, musztardę i korniszony podałam obok. Parówki zapiekane Składniki: 14 małych parówek 250 g pszennej mąki 125 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży ¾ łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane biały i czarny sezam do posypania Do podania ketchup
codojedzeniaogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa śmietanowa bardzo przypomina masę na sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się kwaśnej śmietany. Po upieczeniu smakuje również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto jest
Obiad gotowyłodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego DO PODANIA : 100 g sera ricotta, kurkuma, oliwa -najlepiej smakowa, cząstki cytryny
cool and mintytylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą część.) Cytrynę przekroić i wycisnąć do małej miseczki sok. Dodać startą skórkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Cukru powinno być tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencje lukru. A może macie ochotę na drożdżówki z serem ? albo mięciutkie drożdżówki z owocami ? A dla tych
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki wody Masa: 1 kg mielonego sera śmietankowego 5 dużych jajek 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć) 2 gruszki 1 mango 1/2 świeżego ananasa Wykończenie: 500 ml śmietanki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy
Czerwień i błękitpieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy i nie mam jej dość, jest świetna! Składniki: 1 szklanka ketchupu łagodnego 3 łyżki octu jabłkowego (można użyć też winnego) 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć też białego) 1 łyżka syropu z agawy (można użyć miodu
Blondynka Gotujebyli zachwyceni. Polecam i Wam. Składniki: 300 g białej czekolady 600 g kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru kryształu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek dżemu malinowego 150 g malin 200 g truskawek 8-10 podłużnych biszkoptów Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Ser, śmietanę i cukier ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy
Made By Mom And Sonminut do odparowania wody następnie dodać białego wina. następnie dodać pokrojone szparagi, połówki pomidorków. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Doprawić przyprawami ale pamiętać, że na koniec dodajemy fetę. Na małej patelni podprażyć słonecznik. Gdy już kasza jest odpowiednio ugotowana dodać 2 łyżki masła i podprażony słonecznik i pokruszony ser feta. Dokładnie wymierzyć. Kaszotto podajemy oprószone parmezanem
MarciochaKucharzylubicie paprykę. Robiliśmy już kilka wersji z białą papryką, czerwona pękatą, a teraz czas na podłużną szpiczastą, słodką rzecz jasna. W sumie szkoda, że nie można u nas kupić świeżej Jalapeno :( a to co można znaleźć w internecie jest w zwariowanych cenach). Jest fajnie ostra, ale nie zabija. Z jakimiś serami czy tym podobnymi farszami byłaby pyszna. Wracając do naszego
vegetanieBeskidy utonęły pod warstwą białego puchu, a wirujące w powietrzu tumany śniegowego puchu przesłoniły świat. Okutani w ciepłe kurtki, wysokie buty, szale i rękawiczki brnęliśmy przez zamieć z koszyczkiem ciepłego ciasta. Niczym Czerwone kapturki w baśni o Królowej Śniegu. Na szczęście wilka prowadziliśmy na smyczy... Kołocz z serem Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 200g masła 2jaja
Zapiski Młodej ŻonySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaro gotujemy al dente w osolonej wodzie. Łososia kroimy na kawałki, koperek siekamy. Na kąpieli wodnej ubijmy żółtka z solą, pieprzem, cukrem, skórką z cytryny, sokiem i białym winem. Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę – ciągle mieszamy. Wrzucamy koperek, doprawiamy do smaku – krem powinien zwiększyć swoją objętość. Przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i łososia(...)miękkie pomidory + koktajlowe * cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * ocet balsamiczny – 1 łyżka * oliwa z oliwek * cukier * świeże lub suszone oregano * świeża bazylia * sól * pieprz + ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron Tagliatelle Barilla gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek oraz drobno pokrojone pomidory. Smażymy
Ostra na Słodkotrochę „ nudna” powtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis 1-er Cru 2014 (69,99 zł). I jest to wybór bardzo dobry. Wino jest przyjemnie(...)nuty trawiaste, przyprawy, drożdże, zielone jabłko. Wino ma dobrą ostrą kwasowość. Usta są pełne a finisz długi. Podawać w temperaturze 10- 12 stopni do owoców morza i białych mięs. Domaine de Ménard Côtes de Gascogne L’Or Marine 2014 (19,99 zł) – Biorąc pod uwagę cenę, wino to niewątpliwie ma szansę zostać hitem tej oferty. Nos jest bardzo intensywny, dominują
królestwo garówśmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego. Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, domowe sosy sałatkowe wraz ze wskazówkami, do czego pasują. Klasyczny francuski vinegrette Składniki: 3 łyżki octu winnego białego(...)rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa,1 średnia cebula,2 większe ząbki czosnku,2 średnie marchewki,1 niezbyt duża czerwona papryka,1 puszka (400 g) pomidorów,ok. 100 g startego żółtego sera,sól i pieprz do smaku,2 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne(...)poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Sos mleczny:150 ml mleka,2 jajka,3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,sól i pieprz do smaku, opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki.Wszystko razem roztrzepać dokładnie.Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę
Codzienna kuchnia niecodziennagram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo(...)łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszałem, po czym dodałem do pokrojonych piersi z kurczaka, które odstawiłem na pół godziny
Wyprawy kulinarnelasagna z sosem bolońskim i beszamelem jest idealnie zapieczona. Owszem, może się lekko „rozchodzić” przy nakładaniu, gdy jest gorąca – to wynik sporej ilości sosów oraz roztopionego sera. Jednak gdy zaczyna stygnąć, jest bardziej zwarta i bardzo ładnie widać jej „przekrój”. Taką lasagnę z sosem bolońskim i beszamelem możecie także zamrozić i wykorzystać choćby w przypadku(...)wołowego (najlepiej kupcie w kawałki i zmielcie sami, będziecie mieć pewność co do jakości mięsa) 400g mięsa mielonego wieprzowego (jak wyżej) 1 duża marchew 1 duża cebula 200 ml białego wina, najlepiej półsłodkiego, ewentualnie półwytrawnego 1 puszka pomidorów dobrej jakości lub 4 duże pomidory ok. 150g przecieru pomidorowego 2-3 łodygi selera naciowego ok. 100g boczku surowego wędzonego, albo jeśli
Pociąg Do Kuchni5 / 5 ( 7 votes ) Serowe kieszonki z piersi kurczaka Serowe kieszonki z piersi kurczaka to prosta i szybka potrawa. Lubię takie przepisy szczególnie w ciągu tygodnia
Ogrodnik w podróżyniestety czasochłonne. Poniższe jajeczka to przekąska na słodko idealna na wielkanocny stół :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje: czekoladowe jajeczka* 4 wydmuszki 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) biała masa** 125 g twarogu sernikowego 50 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią żółta masa 1 brzoskwinia z puszki (2 połówki) Wydmuszki umyć, wyparzyć(...)całej powierzchni jajka. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę twarogową: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią. Ewentualnie masę dosłodzić. Jedną połówkę brzoskwini pokroić w drobną kostkę, a drugą zmiksować na mus. Czekoladę obrać ze skorupek jajek. Należy zrobić to delikatnie i szybko
Ugotowaćżurek Żurek wielkanocny Żurek w chlebie Domowa biała kiełbasa Swojska kiełbasa Schab pieczony Domowy schab dojrzewający Pasztet tradycyjny Rolady z szynką i sałatką jarzynową Jaja faszerowane z łososiem Jajka faszerowane Żółte jajka – jajka w kurkumie Jajka w buraczkach – różowe jajka Jajka faszerowane paluszkami krabowymi – VIDEO Jajka faszerowane z mango i kozim serem – VIDEO Jaja z suszonymi pomidorami Jaja z awokado
nietylkopasta.pl5 / 5 ( 68 votes ) Wędlina twarogowa na kanapki, terrina ogórkowo-koperkowa Wędlina twarogowa, to prosty wegetariański przepis, który tak naprawdę jest po prostu terriną. Moi chłopcy
Ogrodnik w podróżySkładniki: 1 mała główka kapusty, 1 biała cebula, 1 kopiasta łyżka masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku, 1 łyżeczka kurkumy, pieprz czarny do smaku, sól do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 250 g kaszy kuskus, 40 g startego sera grana padano lub parmezanu, ponadto: olej rzepakowy
Moniki Smakołykimalinowej listek żelatyny Krem 2: 50 g białej czekolady + barwnik spożywczy (użyłam fioletowego) 3 łyżki mleka Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego lub melaksera. Jeśli zagniatamy ręcznie, warto twaróg wcześniej zmielić lub zmiksować. Ciasto jest gotowe, gdy masło zostanie dokładnie połączone z pozostałymi składnikami, a grudki sera będą prawie niewidoczne. Ciasto wykładamy na blasze wyłożonej
Kucharzycamiksując dodawać po łyżce zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat migdałowy. Herbatniki maślane rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki) Na to położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować masą białą na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej
Wanilia i Kardamonkrewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej) – pół łyżeczki czarnego pieprzu – szczypta soli Składniki puree: – pół kalafiora – 2 płaskie łyżki śmietany – 100 g sera cheddar – sól, pieprz Składniki
nietylkopasta.plprzygotować wg. mojego przepisu na pesto ) 20g sera mozzarella sól, pieprz do smaku 100g kaszy pęczak potrójna objętość wody w stosunku do kaszy szczypta soli 100g świeżych liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny
Dietologjest mega smaczna Składniki : 8 małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia , około 200 g 1 ząbek czosnku
Ogrodnik w podróżykaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera Ġbejna z Gozo, ale skoro jest robiony
Milion Smakówzwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę) 200 g mąki ( luksusowej) 155 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła 2 duże żółtka szczypta
Mia Cucina SofietaPrzestudzamy i dodajemy wraz z tartym żółtym serem. Mieszamy. Dodajemy dressing. Tym razem użyłyśmy z Siostrą gotowego z torebki, ale niedługo przedstawię przepis na wersję domową. Podajemy z grzankami ziołowymi w ulubionej formie (krojonymi w kostkę bądź w postaci kromek) Sałatka jest fantastycznie pyszna, fantastycznie kolorowa i komponuje się z winem - białym lub różowym oczywiście. Uwielbiam ją i tak samo
Kuchnia po mojemu