gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce
Kolorowy Przepisownikodparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy
Gotowanie jest łatwecebuli pokrojonej w półtalarki olej do przesmażenia cebuli 200ml białego wytrawnego wina 1 marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny sos sojowy sól, pieprz kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek starty żółty ser lub mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę
Codzienne GotowanieSezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego
Ostra na SłodkoSkładniki : 50 dkg białego mielonego twarogu 50 dkg mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około
Przepisy i porady kulinarnecukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejszczypta soliokoło 3/4 szklanki śmietany(najlepiej 36% ale ja czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy
Mania GotowaniaDelikatne kremowe, pyszne ! Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy
kolorowotorcikowoorzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera na sernik4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód(...)skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstawiać na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze trochę soku pomarańczowego z tych 100ml) i zdjąć z ognia. Odstawić na około 10 minut, aby trochę przestygła – ma być letnia. 6. Oba sery przełożyć
Mała Cukierenkaskładniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka w płatkach ( dałam pul biber) 1 duży ząbek czosnku farsz 1 cebula drobno pokrojona (opcjonalnie) 200 g miękkiego, kremowego serka(...)piekarnik do 190 st C (piekłam z termoobiegiem) Wyłożyć papierem płytką foremkę o wymiarach ok 30 x 23 cm Posiekać odciśnięty szpinak i wymieszać z 40 g kremowego sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę do przygotowanej formy
Stare GaryJeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao
Gosia gotujeNaleśniki , naleśniki , naleśniki – taka odpowiedź ode mnie zwykle pada , kiedy ktoś mnie pyta na co mam ochotę.To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy
Ostra na Słodkotaka fajna potrawa na obiad w tygodniu, bo możecie do niej wykorzystać różne produkty, które zalegają w lodówce. Nie bójcie się wiec zmodyfikować mój przepis i dodać inne warzywa, sery czy wędliny, które musicie wykorzystać. Jak już wspominałam, przygotowanie zapiekanki jest niekłopotliwe, a to między innymi dlatego, że nie musicie gotować kaszy. Do zrobienia zapiekanki wykorzystałam mieszankę już ugotowanych, gotowych(...)produkt za wygodę i często robię na jego bazie sałatki na kolację. Do zapiekanki wybrałam miks o nazwie 7 Ziaren składający się z pełnej składników odżywczych mieszanki ryżu białego długoziarnistego, jagód pszenicy, quinoi białej, quinoi czerwonej, ryżu czerwonego, ryżu dzikiego, kaszy bulgur z pszenicy oraz soczewicy. Jeżeli posiadacie patelnię nadającą się do piekarnika (np. patelnię żeliwną), to będziecie w stanie
Chilli Czosnek i Oliwaobiad, jak i na kolację. Makaron z boczkiem, oliwkami i kaparami Składniki: 1) ok. 300 g makaronu penne 2) 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina 3) puszka pomidorów krojonych 4) 250 ml soku pomidorowego 5) 200 g wędzonego boczku(...)kilka łyżeczek kaparów 9) pieprz czarny świeżo mielony 10) chili 11) garść rukoli 12) 150 g sera żółtego Sposób przygotowania 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidory krojone, wino, kapary i pokrojone w plasterki
Na kulinarnym poligoniepierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu . Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka
Kulinarny S.O.S.się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym
Kulinarne przygody Gatity