Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 211minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy czy nie trzeba sosu dosolić lub popieprzyć. WSZYSTKO RAZEM Wrzucamy upieczone klopsy do gorącego sosu i delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Zasypujemy tartym serem – rozpuści się. Grillujemy bułki, nacinamy je jak łódki – w każdą wkładamy łyżkę sosu i 3 klopsiki. Posypujemy pociętą sałatą lub inną wybraną zieleniną i podajemy od razu. Nie muszę chyba(...)500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 średni ziemniak (150g po obraniu) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżki oleju do pieczenia SKŁADNIKI NA SOS 1 duża cebula (180-200g) biała lub czerwona 3 łodygi selera naciowego (150-180g) 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500-550-600-650 (25g) 200ml piwa Guinness 450ml bulionu wołowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Karo in the Kitchen
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 273Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal. Właściwości : Biała wewnętrzna część skórki zwana albedo, zawiera(...)światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy
Ciastka - domowe słodkości
Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami 222pomidorów koktajlowych lub cherry, cukier puder do posypania, Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów, do posypania, 4 rolady: 2 filety z kurczaka ok. 500 g, 150 g sera feta, Vegeta Natur pikantna z chili, 50 g ś wie ż ej rukoli, 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g, ok. 10 pomidorów suszonych z oleju, pieprz czarny(...)niej przygotowanych), sos: 2 płaskie ły ż eczki Vegety Natur do sałatek i dipów , 3 ły ż ki oliwy z oliwek, 1 ły ż ka octu z białego wina, do smaku. 2 ły ż ki wody. Przygotowanie: Pomidorki: Pomidorki myjemy, kroimy na połow ę i układamy na blasze wyło ż onej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym
Moniki Smakołyki
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 197hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie z dobrych orzechów. My użyliśmy migdałów, orzechów laskowych(...)pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy
Niedzielny kucharz
Zupa dyniowo-cebulowa z grzanką. Nasz kulinarny hit tej jesieni. PRZEPIS 139gramów miąższu z dyni (na przykład 1 średnia dynia hokaido), 4 duże cebule, 2 średnie ziemniaki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, wywar mięsny, sól, pieprz, olej. Dodatkowo bagietka, ser żółty na grzanki, natka pietruszki. Jak zrobić zupę dyniowo-cebulową? Cebulę obierz i pokrój w pióra. W średnim garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę, następnie smaż ją na minimalnym ogniu(...)kromki, na każdej wyłóż porcję startego sera, wstaw na kilka minut do piekarnika pod górną grzałkę – najlepiej użyć funkcji grill. Zupę rozlej do miseczek, na każdą połóż grzankę, wyłóż porcję odłożonej wcześniej cebuli oraz posyp posiekaną natką. Rada: Zupa będzie jeszcze lepsza, gdy razem z wodą wlejesz także pół szklanki wytrawnego białego wina. Wegetarianie zamiast wywaru mięsnego do przygotowania
Kulinarna Polska
Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 234ryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów shimeji brązowych, 1 mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone
Moniki Smakołyki
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3." - podsumowanie akcji 196kluski z serem RILLETTES Z ZIELONEJ SOCZEWICY I ORZECHÓW WŁOSKICH autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po Bretońsku autorka: Na To Mam Ochote | blog: Na To Mam Ochotę SAŁATKI I PRZEKĄSKI Sałatka z białej fasolki z tuńczykiem
Weekendy w domu i ogrodzie
Cykoria zapiekana w szynce 164dużo goryczki, podczas gdy w białej goryczka jest niemal niewyczuwalna. Aby pozbyć się goryczki należy zanurzyć twarde końcówki w osolonej wodzie i pozostawić na około godzinę. Składniki na cykorię zapiekaną z szynką: 4 cykorie, 8 lub 16 plastrów szynki, kubek śmietany (250 ml), pół pęczka koperku, ząbek czosnku, 50g żółtego sera , sól i pieprz do smaku. Sposób
Gotuj Się Kto Może
Sałatka z granatu i buraków z fetą 185Składniki: 1 burak 1/2 granatu 200 g sera feta garść pestek dyni 1 pęczek bazylii 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Przepis: Buraka gotujecie w łupinie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Granat kroicie na pół i z połowy wyjmujecie pestki, próbując nie zabryzgać całej kuchni, zwłaszcza jeśli jest biała. Fetę odsączacie z serwatki i kroicie
GRUBY WAŁEK
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 288natkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem. Przepis na: zupa meksykańska Składniki dla 2 osób: 300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 165owoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki ) 100 ml białego półwytrawnego wina 3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych
Viola cooks with passion
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 204oczywiście można ją zastąpić np. zwykłą białą z dodatkiem mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy
Ogrodnik w podróży
Kotlety "ruskie" 212Pierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty
Moje Małe Czarowanie
Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance. 159ciasto 2 szkl mąki 2 zółtka 160 g masła szczypta soli łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii 1 ząbek czosnku szczypta oregano szczypta proszku do pieczenia pęczek
Gotowanie jest łatwe