Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i
SzczyptaSmaQpowstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac. Powinna powstać biała, lekko płynna masa. Na spodzie tortownicy rozsmarowujemy połowę masy na ciasto a na niej połowę masy bezowej. Wstawiamy do piekarnika na 25 min na 175 stopni (termoobieg na 150 stopni(...)wyjeciu z piekarnika studzimy. Z pozostałą masą na ciasto i masa bezową postepujemy tak samo. Krem Owoce osączyć z soku i pokroić. Zachować odrobinę soku. Twaróg utrzeć z serem mascarpone i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Żelatyne rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 4-5 łyżek soku z owoców i poczekać aż ostygnie (należy mieszać i sprawdzać czy sie nie ścina). Następnie
Kulinarna Patilogiapowtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać(...)urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać na blogu
GRUBY WAŁEKsię zlepić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej) i startą na większych oczkach marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano. Uformować małe kuleczki i podsmażyć na oleju. Cebulę białą i czerwoną pokroić (drobno), podsmażyć na łyżce oleju. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką(...)koniec wsypać połowę pęczka posiekanej natki. Gotowy sos (ładnie wygląda jeśli się go przecedzi przez sitko) wlać do naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso położyć na sosie, można posypać startym serem i zapiec w 180 st C na 12-15 min Smacznego
Gaździnka warzyWieniec serowo - cebulowy z tymiankiem . Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml. mleka , 30 g. drożdży , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka soli , 50 g. miękkiego masła , 1/3 łyżeczki białego pieprzu . Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Pod wpływem cukru "roztopią się". Wlać ciepłe (minimalnie podgrzane) mleko, sól, pieprz i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki(...)zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Składniki farszu: ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano, 1 średnia czerwona cebula , 1 łyżeczka suszonego tymianku . Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam
Codzienna kuchnia niecodziennamożna ją przygotować w łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula, drobno posiekana(...)łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki) 1 łyżeczka suszonego oregano listki świeżego oregano ser feta Przygotowanie: Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny
Smakowity Blog KulinarnyZielono mi !" :) Obiadek wszystkim smakował i każdy dopytywał się szpinakowy ryż :) Składniki: 1 kg schabu, 500 g mrożonego szpinaku, 1 feta, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 2 woreczki ryżu ze szpinakiem SyS. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety(...)kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego
Aga w kuchninatka pietruszki – 1 garstka* sól* pieprzDODATKOWO:* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.FARSZ:Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać.Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy.Jajka pokroić w drobną kostkę.Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić.Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Ostrożnie(...)pozostałym ciastem.Smarujemy po całości przygotowanym farszem , posypujemy drobno posiekaną , albo startą mozzarellą.Zamykamy boki , składamy na płaskie krokiety.Podsmażamy na złoto na łyżeczce masła na rozgrzanej patelni grillowej.Podajemy gorące!Ser fantastycznie się ciągnie!!!Smacznego!__________________________________________________________________________________________COŚ O PATELNI ( informacja ze strony )POWIERZCHNIA PATELNI GRILLOWEJPowierzchnia składa się z trzech warstw.Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości, a powłoka ta należy
Ostra na Słodkokościołem San Francesco. A szukając schronienia przed wysokimi temperaturami dobrym pomysłem będzie zrobienie sobie przerwy na espresso i sebadas – jeden z typowych deserów Sardynii. Jest to ciasto z serem polane miodem. Jeszcze nigdy nie próbowałam ale czytając opis już mi zaczynają pracować kubki smakowe Castelsardo to miasteczko z licznymi wąskimi uliczkami z pięknym widokiem na Zatokę Asinaria. W miasteczku(...)zwiedzić Zamek Doriów, który jest największą atrakcją tego miejsca. A po kolejnym spacerze usiąść w którejś z uliczek i napić się dobrego wina. Podobno popularne w tym regionie to białe wino Vermentino di Gallura oraz czerwone Cannonau. Ach jak ja uwielbiam włoskie wina i w cale nie muszą być to wina drogie, żeby były dobre Ja zazwyczaj zamawiam tzw. domowe
I LOVE LIFEłyżki stołowe soku z cytryny 100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej Na wierzch: 25 g borówki amerykańskiej garść płatków żytnich 60 g białej czekolady 1 łyżka karmelu Wykonanie : Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej ! 1. Składnik na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki(...)formę do tarty o średnicy 25 cm lekko natłuszczamy, po czym wałkujemy ciasto i wylepiamy starannie brzegi oraz dno. Ponownie schładzamy przez 30 minut. 2. Przygotowujemy masę serową. Ser. cukier oraz jajka ucieramy chwilę mikserem dodając partiami miękką margarynę. Borówki blendujemy na gładką masę i dodajemy ją do sera. Kolejno mieszamy z śmietanką oraz sokiem z cytryny
vaniliowoczekoladowapomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą kostkę – pomidorów nie obieram. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję na mniejsze kawałki. Ser kroję w drobną kostkę. Orzechy włoskie mielę w młynku do mielenia orzechów ale jeżeli nie mamy to możemy drobno posiekać. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Umyta i osączoną natkę pietruszki(...)Wszystkie składniki farszu przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie papryki: Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłużna pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał. Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej: Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem. Paprykę od środka
Uwaga Babcia Gotujepodczas pierwszej, powitalnej kolacji, jasne stało się, iż Siedlisko jak magnes przyciąga osoby wyjątkowe, otwarte na nowe smaki, gotowe do wyzwań i świetnie pracujące w grupie. Przy wielkim białym stole do późnych godzin trwało ucztowanie przeplatane śmiechem i niezwykłymi opowieściami. Gości połączyły przepyszne potrawy, ale też niezwykła nić porozumienia, która sprawiła, iż wszyscy od razu poczuli się, jak jedna(...)rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli
KUCHARNIAwręcz rozczarowana, że smak coli jest niemal niewyczuwalny, szczególnie w galaretce na wierzchu, gdzie cola i żelatyna to jedyne składniki... Ciasto wyszło dobre, ot, delikatny serniczek. Smakował bardziej serem niż colą, gdzieś w tle wyczuwalny jest taki troszkę niezidentyfikowany aromat... Jestem pewna, że nikt nie odgadłby sekretnego składnika. Jeśli macie duszę odkrywcy, spróbujcie. Jeśli lubicie serniki na zimno - spróbujcie(...)strasznego z tego połączenia nie wychodzi, a gwarantuję zaskoczenie gości. Sernik z colą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 80 g białej czekolady 40 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g jogurtu naturalnego 60 g cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki białego rumu 90 ml coli 10 listków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na sałatkę, która wpasowuje się w 100% w moje smaki i jest jedna z moich ukochanych ;) Wyraziste szparagi i słodk0-kwaśne truskawki i odświeżający
Pyry na Gaz"orea"? Jest taki kraj na południu, gdzie wyspy toną w błękitach, Gdzie Bóg zapomniał o grudniu, I zawsze dźwięczy muzyka...
w mojej kuchni