ser biały - 9461 przepisów (strona:484/631)

Zapiekanki – smak PRL-u 89

Gierka Polska Zjednoczona Partia Robotnicza pozwoliła na lekkie rozluźnienie i kontrolowany rozwój prywatnej przedsiębiorczości w branży gastronomicznej. Jak grzyby po deszczu wyrosły wówczas małe, rodzinne interesy. Pamiętam jak dziś białe przyczepy kempingowe stojące na ulicach i bazarach. W tych budkach, przez małe okienka, sprzedawano na przykład inspirowane “zgniłym Zachodem” hot-dogi. Bułki, w oczekiwaniu na klientów, nadziane były(...)otwór wsuwano parówkę. Królował tam także nasz rodzimy, nadwiślański produkt – zapiekanki. Na przekrojone w poprzek bagietki lub długie bułki kładziono farsz z pieczarek, czasem z dodatkiem cebuli, oraz tarty ser. Całość zapiekano w podgrzewaczu i polewano na wierzchu cienkim strumieniem ketchupu. Zapiekanka stała się jednym z symboli PRL-u. W latach 90-tych pod warszawskim Pałacem Kultury, od strony pętli

smakowitehistorie.com
Carbonara z pieczarkami 150

Klasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 127

sera i wstawiamy na środkowy poziom do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki(...)fragmentów ‚ciasta’. Tartę studzimy przez 5-6 minut, kroimy na porcje i podajemy. SKŁADNIKI Składniki na formę o średnicy 25cm   350g szparagów (waga po oczyszczeniu) 150g pora (tylko biała i jasnozielona część) 150g szynki gotowanej wędzonej, w kawałku 5 jajek L lub 6 jajek M (40g, waga w skorupkach) 250g naturalnego serka twarogowego 6 pełnych łyżek drobno startego parmezanu

Karo in the Kitchen
Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska 223

dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie(...)doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i mamy gotową pyszną zupę meksykańską.   Jeśli ktoś lubi, można ją podać z startym żółtym serem. Moja zupka meksykańska była pyszna. Dziękuję Madziu :) Post Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą 109

dodać ketchup, przyprawy, cytrynę i koperek, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wrzucić groszek i podgrzać jeszcze 3-4 minuty. Mozarellę pokroić w kostkę. Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem. Smacznego! Do zupy użyłam ketchup firmy Develey, który naprawdę mogę z całego serca polecić. Odkąd pierwszy raz go spróbowałam, stał się on moim ulubionym, serio, już dawno(...)mnie, mój mąż zachwycony, przyjaciele, rodzinka). Wysoka zawartość pomidorów - aż 232 g na 100 g produktu. Ketchup Premium nie zawiera substancji zagęszczających, substancji konserwujących, jest bezglutenowy i wegański, cukier biały zastąpiony jest cukrem z trzciny cukrowej. Poleca go również strona czytajsklad.com. W smaku jest naprawdę przepyszny. Do wyboru w wersji pikantnej i łagodnej

Trufelkowo
Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret 166

główki lodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 mały ząbek czosnku  1 czubata łyżeczka miodu Posiekane zioła np. koperek Sposób przygotowania: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku(...)kroję na kwałki. Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy  pokrojony w kostkę ser mozzarella. Sos winegret: Kilka gałązek koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz  miód, wlewam winny  ocet, słoiczek zakręcam

Wanilia i Kardamon
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 189

mleka czy wody, będzie miało ono zastosowanie odpowiednio albo do dodatków słodkich, albo do mięs, wędlin i warzyw.          I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy(...)powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny) 181

postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu(...)cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) 4 szklanki cukru 3 czubate łyżki soli 2 czubate łyżki soli ziołowej 625 ml octu 10% 1 łyżka białej gorczycy 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki czarnego pieprzu 1/2 łyżki kurkumy Wykonanie: W dużej misce umieszczamy cukinię oraz cebulę, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut

MyCookBook.pl
Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami 150

każdym razem gdy robię zakupy nie mogę przejść koło nich obojętnie. Chwila zastanowienia co wybrać: białe czy zielone i kolejny pęczek ląduje w koszyku. Trzeba korzystać póki jeszcze są. Po powrocie do domu znowu chwila namysłu i szybki obiad gotowy. Tym razem połączyłam je z delikatnym mięsem kurczaka. Delikatnie oprószone solą i pieprzem filety owinęłam plasterkami szynki szwarcwaldzkiej, wkładając(...)gałązki estragonu. Krótko obsmażyłam na oliwie i wstawiłam do piekarnika aby doszły. W tym czasie przesmażyłam szparagi z czosnkiem. Gotowe posypałam startym serem i podałam z filetami. Szybkie, lekkie danie na ciepłe dni.” Czytaj więcej

Wiem co jem
sery z Wiżajn 142

zakupy w gospodarstwie Państwa Janina i Bolesław Racis – Jasionowo 7 (od głównej drogi prowadzą drogowskazy) Gieno Mientkiewicz wraz z Magazynem Wino zorganizował jakiś czas temu panel degustacyjny łączenia sera Dojrzewające z Wiżajn od Marii Kowalewskiej i Czesława Racisa z winem. Oto jego konkluzja. „ Kasia Niemyjska podsumowała oba „wiżajny” uwagą, że „idealnie do nich pasują polskie wina Sibera czy Hibernal – mineralne(...)powinien jeść i pić każdy Polak na kolację! Włóczęga (Zbigniew Kmieć) do porośniętego zaleca mozelskie spätlese, a do gładkiego pinot grigio z Veneto. Wojtek (Wojtek Bońkowski ) poleca wina „ lekkie, białe – w stronę Chardonnay w rodzaju bezbeczkowego burgunda albo wina z Alto Adige, ale świetnie nada się tu i wino polskie, mało lub średnio cieliste w rodzaju Pinot Gris

królestwo garów
Sernik na zimno z arbuzem 181

połączyć z przestudzonym masłem.  Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą, na dno wsypać masę herbatnikową i dokładnie wyrównać i lekko docisnąć. Wstawić formę do lodówki. Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 masy.  2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać i połączyć z większą częścią masy serowej. Zmiksować i wyłożyć na spód(...)cząstki, powyciągać pestki i zmalaksować. Połączyć arbuza z masą serową, wymieszać. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Wlać żelatynę do masy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na białą zastygłą masę. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Arbuza (oczywiście bez pestek) zmiksować i połączyć z mocno tężniejącą galaretką. Wylać galaretkę na zastygnięty

na moim stole...
Kasza pęczak a'la risotto 106

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion. Najpierw(...)litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewaj pozostałą część. 4. Po ok 20-30 minutach dodaj ser pecorino. Całość posyp świeżym majerankiem. Wymieszaj. P onieważ nie lubię nazwy kaszotto, danie jest praktycznie bez nazwy. Smak tworzy świeży majeranek. Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana

AZgotuj!
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 280

kolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale  tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole.               Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de , w nim bazą pasty jest avocado(...)mojej pasty użyłam ugotowanej zielonej fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :)  Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam!                   Składniki na ok. 300 g pasty

Kuchnia Prezydentowej
Gnocchi na białym winie. 182

Dawno nie robiłam kopytek i postanowiłam zrobić ich włoską odmianę tzn. gnocchi. Istnieje wiele regionalnych wersji tych klusek, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Są bardzo podobne do naszych polskich kopytek, do tych ziemniaczanych dodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc je przygotowałam(...)Smak wina jest tylko lekko wyczuwalny. Danie zdało egzamin, wszystkim smakowało i na pewno jeszcze je powtórzę, być może w innej wersji i z innymi dodatkami...   GNOCCHI NA BIAŁYM WINIE.           Składniki na 2-3 porcje: Gnocchi: 600 g ziemniaków  1 jajko roztrzepane 20 g miękkiego masła około 150 - 200 g mąki + do podsypania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 365

fantastycznym pomysłem zarówno na upalny dzień … do popołudniowej kawki … jak i np. deser po romantycznej randce. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm) * biszkopty okrągłe – 10 szt * serek biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy(...)następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny, gdyż straci ona swoje właściwości! Śmietanę ( zimną! ) ubijamy na puch, dodając pod koniec cukier puder, a następnie wkładamy ser i wlewamy żelatynę – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wykładamy. Przygotowujemy 2 kąpiele wodne – w jednej roztapiamy krówki, w drugiej posiekane drobno batoniki Twix. Pojedynczo

Ostra na Słodko
Ziołowe kulki serowe 196

użyć do ich obtoczenia dowolnych ziół i przypraw. Wersja z papryką w płatkach wyszła mocno ostra, więc trzeba ostrożnie. Do tego dobra buła i jest pysznie!składniki90 g ostrego sera żółtego -np cheddara150 g serka typu almette ziołowydo otoczeniapapryka w płatkach (słodka lub ostra, jak wolimy)szczypiorek drobno posiekanyziarna sezamuprzygotowanieCheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać(...)masy  uformować kulki wielkości orzechów. Z tej porcji wyjdzie ok 18 kulek. Na talerzyki wysypać przyprawy i obtoczyć w nich serki. Podawać np z dobrym białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Tarta ze szparagami 139

cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał(...)też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella. 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście cienkich zielonych szparagów 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 227

syropem klonowym lub miodem, druga część serka wymieszać z łyżka kakao i syropem /miodem. orzechy laskowe zmielić najdrobniej jak sie da i wymieszac z ciemną masą. Ułożyć najpierw białą masę a póżniej ciemna-można na wierzch posypac orzechami laskowymi. Smacznego :) Basia napisała: Witam, Gdy jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie(...)podsmażają w garnku rozpuszczam ok. łyżkę masła, dodaję serek topiony w pudełku najbardziej smakuje mi masdamer. Mieszam czekając aż się rozpuści, gdy zdarzy się że w lodówce zaplątał się ser z niebieską pleśnią to go kroję w kostkę i również dorzucam. Po rozpuszczeniu sera, dodaję 1-2 łyżki mleka. Trochę wygląda jakby się zważyło, ale się nie przejmuję i mieszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 146

sosiku jednocześnie nie tłustego i prawie bezbarwnego :) - było pyszne! Do dziś czuję ten smak...na dodatek podany był do tego starkowany, świeży parmezan...mmmm....pychota! Oczywiście do tego zamówiliśmy białe, prawdziwe, lokalne greckie wino. Sceneria restauracji była boska - siedzieliśmy w ogrodzie pełnym kwiatów i zieleni a nieopodal tryskała wielka, orzeźwiająca podświetlana fontanna... Wysepka przy miejscowości Laganas, na którą idzie się(...)daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki

MintTaste
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 137

szynka z Parmy, rozsławiona na całym świecie. Kuchnia włoska znana jest wszędzie, dzięki swej prostocie i przede wszystkim dzięki lokalnym produktom nie do podrobienia. Znana z wyśmienitych makaronów, najsmaczniejszych serów, gdzie niewątpliwie królem jest parmezan, gorgonzola, mozzarella czy chociażby ricotta. Cucina italiana obfituje w ryby i frutti di mare, w niezliczoną ilość owoców, warzyw i ziół. Włosi to naród , który(...)Miłość do licznych spotkań przy stole, miłość do gwarnych obiadów i nade wszystko spektakularnych kolacji, które np. na Sycylii, spożywa się nawet po 23.00.  Nic to, wszakże białe , sycylijskie noce ,przyciągają co roku rzesze turystów spragnionych słońca, jedzenia, dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody

Z Kuchni Do Kuchni
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem 97

ementalera lub mozzarelli 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 pęczek posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Oczyszczone, pozbawione białych błonek mięso nakłuwamy z obu stron nakłuwaczem do mięs. Oprószamy solą oraz pieprzem. Połowę masła rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko i gotujemy(...)chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je niewielką ilością beszamelu. Kładziemy obsmażone mięso. Na wierzchu rozprowadzamy kolejną porcję sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia i lekkiego zarumienienia się sera

Smaki Na Talerzu