ser biały - 9461 przepisów (strona:496/631)

Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze 84

blogu było ich już bardzo dużo ( min. klopsiki ze szpinakiem zapiekane w pomidorowym sosie , szwedzkie z żurawiną , z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami , czy klopsiki z dodatkiem sera pleśniowego w sosie pomidorowym z kaparami ) Dziś klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze z dodatkiem miodu i musztardy. W środku kryją drobno pokrojone warzywa. Najlepsze z bardzo kremowym pure ziemniaczanym. Print Klopsiki(...)Kwintesencja domowego, kojącego gotowania. Keyword klopsiki, mięso, pulpety Prep Time 35 minutes Cook Time 25 minutes Ingredients Glazura 4 łyżki oleju 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu z białego ryżu można też użyć jabłkowego albo ryżowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć 1 łyżka musztardy 1/4 łyżeczki soli KLOPSIKI 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki

Cooking for Emily
Cobb salad - kultowa amerykańska sałatka 211

obrać. Pokroić w grubszą kostkę lub na ćwiartki. Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Od razy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Ser pleśniowy pokroić w grubszą kostkę lub w słupki. Szczypiorek posiekać. Boczek wytopić na patelni. Powinny powstać chrupiące kawałki. Można je pokruszyć na mniejsze części. Rozgrzać patelnię grillową i na niej(...)większą kostkę. Wszystkie składniki układać warstwami na półmisku lub w dużej misce. Podawać z sosem vinaigrette i dodatkowo z chrupiącymi tostami. Sos: 125 oliwy lub oleju słonecznikowego 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki musztardy Dijon Czosnek obrać i rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
NADZIEWANE CUKINIE 146

zrobiłam ten obiad, a być może się zainspirujecie. SKŁADNIKI:  - 1 duża cukinia, lub dwie małe - 1 paczka mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 100 g komosy ryżowej białej - po 1 jajku na połówkę cukinii - 1 szalotka - chili - 2 jajka - 2-3 łyżki serka śmietankowego - 3-4 łyżki masła dodatkowo: posiekane migdały do posypania Na maśle podsmaż czosnek i posiekaną(...)nadziej masą szpinakową, zrób wgłębienie i wbij jajko. Na wysmarowaną masłem formę, ułóż cukinie i zapiekaj przez 35- 45 minut w temp. 180 stopni C. Całość możesz oprószyć też serem np. mozzarellą, 10 minut przed wyjęciem z piekarnika

SMYKWKUCHNI
Sernik malinowo- porzeczkowy 432

rozpuszczamy w ¾ szklanki wody. Obrane, przepłukane i osuszone owoce miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru. Możemy przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale ja sobie ten etap odpuściłam. Ser i cukier puder (200g) mieszamy mikserem. Powoli do ucierającej się masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Odejmujemy ⅓ i odstawiamy na bok, a do pozostałej części dodajemy przestudzoną galaretkę(...)lekko się zetnie wlewamy część z galaretką, mieszamy wykałaczką tak by utworzyły się zygzaki. Pokrywamy resztą masy serowej z owocami (malinowo-porzeczkową). Chłodzimy. Wierzch dekorujemy pozostałą masą serową (białą) i pokrywamy galaretką malinową, rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Jeśli masa serowa biała zbytnio stężeje, można nałożyć ją za pomocą szprycy z ozdobną końcówką

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka grecka (Horiatiki) 199

gruntowe 1 mała, czerwona cebula dwie garście czarnych oliwek (wydrylowanych) ok. 150 g greckiej fety dobrej jakości 4 łyżki dobrej, greckiej oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego (białego) lub soku z cytryny 1 niepełna łyżeczka suszonego oregano sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z pomidorów wycinamy szypułki i kroimy w grubą(...)Warzywa wkładamy do miski wraz z oliwkami. Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonym oregano. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy grube kawałki fety. Do oliwy dodajemy ocet. Skrapiamy całą sałatkę. Ser możemy posypać przyprawami z wierzchu. Sałatkę grecką podajemy po co namniej 10 minutach – aż warzywa nieco przejdą smakiem oliwy. Ja sałatkę ozdobiłam świeżym oregano.   Post Sałatka grecka (Horiatiki

Poezja smaku
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 217

ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól, biały mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach(...)patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 132

Roden), miało śliczny czerwony kolor, zatem nie zawsze musi to być prawda.  Za to bardzo spodobał mi się pomysł Pana Dawida, aby do gazpacho podać grzankę z roztopionym serem , np. mozzarella, otrzymując ciekawy kontrast zimne - ciepłe, gładkie - chrupiące. Kolejne gazpacho podam właśnie w taki sposób.  Gazpacho andaluz na podstawie przepisu z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudi Roden(...)nasion, pokrojona na 4 kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawna babka rozmarynowa 130

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki : 300 g mąki(...)mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kie ł basy( lub innej w ę dliny) 60g suszonych pomidork ó w w zalewie 50g żół tego sera 1 ł y ż ka posiekanego ś wie ż ego rozmarynu ¾ ł y ż eczki soli, pieprz Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie  na drobne

Mia Cucina Sofieta
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 181

cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy(...)powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy. 8. Dodajemy ubitą pianę z białek i odłożone całe orzechy pistacjowe, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy

Kuchnia Prezydentowej
Faszerowane pomidory w greckim stylu 183

przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia(...)lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszałem. Po chwili miąższ pomidorów zaczął puszczać soki. Mięso

Wyprawy kulinarne
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 112

oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry, słony, wyrazisty. I jeszcze jeden składnik, bez której tylko cacio a pepe, czyli makaron najprostszy na świecie z pieprzem i serem, może się obejść – guanciale. Pod tym melodyjnym słowem kryje się nic innego jak nasze zwyczajne, wędzone podgardle. Trzeba przyznać, że po włoski to brzmi lepiej. Guanciale można zastąpić zwykłym(...)minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino. W charakterze zastepnika może wystąpić parmezan. Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki całych pomidorów razem z zalewą Mała garść makaronu bucatini Szklanka tartego pecorino, lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na głebokiej patelni

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 121

nich kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0119, tarty ser mozzarella, posiekan\u0105 natk\u0119 pietruszki, przyprawy oraz m\u0105k\u0119 ziemniaczan\u0105. Mieszamy intensywnie do g\u0142adko\u015bci.","text":"Jajka ubijamy przez chwil\u0119 trzepaczk\u0105, by pozbawi\u0107 je glutowatej konsystencji. Dodajemy do nich kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0119, tarty ser mozzarella, posiekan\u0105 natk\u0119 pietruszki, przyprawy oraz(...)boczkiem i brokułami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem śmietanowo – serowym. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 większy brokuł 200 g swojskiego boczku 1 czerwona cebula 1 biała cebula SOS SEROWY 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka od szczęśliwych kur 100 g tartej mozzarelli 1/2 natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli morskiej czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy

ProstePesto.pl
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 111

pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) .   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz(...)przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.     Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 111

pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) .   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz(...)przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.     Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych

Kulinarne S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty 97

pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich).   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz(...)dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarne S.O.S.
Owocowa sałatka z rukolą i figami w sosie malinowo-musztardowym 128

malin (w tym 1 garść do dresingu) 4 figi (opcjonalnie) 50 g orzeszków piniowych lub obranych pistacji, ewentualnie prażonego słonecznika garść jeżyn 100 g borówek amerykańskich 100 g sera typu gorgonzola Wykonanie SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY Umyj garść malin, zmiksuj je, przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasionek lub zostaw w wersji z nasionkami. Zmiksuj miąższ ze szczyptą soli i pieprzu(...)zdrowie Składniki SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY 2-3 łyżki musu z malin 1-2 łyżki wody mineralnej 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy łyżeczka miodu (opcjonalnie) szczypta soli szczypta białego pieprzu   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Makaron z krewetkami w ziołowym sosie 123

ziołowym sosie   Składniki na 4 porcje:   opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka 250g obranych krewetek 250g Mascarpone 3 suszone pomidory w oliwie mała cebula ząbek czosnku pół szklanki białego, wytrawnego wina przyprawy: sól, pieprz pęczek świeżych ziół (bazylii, zielonej pietruszki i oregano)   Wykonanie:   Krewetki zalewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę i czosnek drobno(...)tłuszczu około minuty, dodajemy 3/4 ziół, podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy krewetki z winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Kurczak w sosie śmietanowo serowym z selerem naciowym i brokułem 149

standardowe jakie do tej pory dodawałam, ograniczyłam się bowiem jedynie do estragonu i lubczyka - w końcu musiałam podkręcić czymś smak bo okazało się ze nie mam w domu białego wina, a że pogoda nie sprzyjała wychodzeniu z domu to stwierdziłam że dodam sos rybny ot tak a co tam zobaczymy co z tego wyjdzie... no i wyszło pyszny aromatyczny(...)ktoś lubi może skroić cały) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki lukczyka 1/2 łyżeczki kurkumy 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie) 1/2 sera cemambert  1 serek topiony lub 1 serek w serdelku sól pieprz olej do smażenia Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebule, czosnek siekamy. Seler kroimy w dość cienkie plasterki

Piekielna Kuchnia Pati
Wiosenna sałatka FIT 172

sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem.  W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować(...)dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem.  Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane  Kardelen   i  sztućce  Hardanger   Bestikk   by  Mira design

SzczyptaSmaQ
Tarta z kurczakiem i warzywami 326

patelni w całości, po ok. 3 minuty z każdej strony, powtarzając ten proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry.  3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona.  4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki.  5. Na cieście układamy po kolei plaster(...)stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut.  Do picia mogę polecić delikatnego alkoholowego drinka, który bardzo lubię.  Wino białe półsłodkie + sprite.  Proporcje 50/50

Mój Smak na Życie
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 207

dlatego, że każdy kto choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek(...)osób): 2 spore, dojrzałe figi 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos:  ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego

Symfonia Smaków