smaki czynią eksplozję w ustach,działamy!Co nam jest potrzebne:-filet z czerniaka-oliwa-masło-suszone borowiki-szafran-pieprz, sól, tymianek, oregano, mięta cytrynowa-ryż arborio-wino białe półwytrawne-parmezanGrzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru.Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut.Wrzucamy na patelnię ryż, zostawiamy na średnim ogniu(...)się bulionem-ja zawsze mam zamrożony, wcześniej przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie.Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy.Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy na patelni grillowej.Gotowe
BaRepasjedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby)15 - 16 muszli z makaronu250 g szpinaku100 g wędzonego boczku1 jajko120 ml śmietanyok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchuew 2 łyżki twarożkusólpieprzpuszka pokrojonych pomidorów2 - 3 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć(...)patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego
Stare GaryClassico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość(...)ustach jest mięsiste i pełne. Garbniki są miękkie i przyjemne. Oprócz win niekwestionowaną gwiazdą tego dnia był słynny Parmigiano Reggiano. Ten wyrabiany od XI wieku początkowo przez benedyktyńskich zakonników ser jest produktem certyfikowanym oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO). Oznacza to, że jego cechy wyróżniające go pośród innych serów, oraz miejsce pochodzenia są gwarantowane przez system unijnych norm, chroniących zarówno producentów
królestwo garówNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ziół prowansalskich ząbek drobno posiekanego czosnku szczypta soli szczypta pieprzu garść sałaty czerwona papryka garść kawałków sera parmezan sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób(...)oznacza, że się nagrzała. Na tak rozgrzaną patelnię wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu - po kilka minut z jednej strony. Kiedy kawałki kurczaka na brzegach będą białe-usmażone, przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy podobną długość czasu, jak na pierwszej stronie. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso na 5 minut na patelni - musimy pozwolić, aby mięso
Kuchnia Bazyliiskładniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni(...)oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min. składniki na sos beszamelowy: 1000 ml mleka 120 g mąki pszennej 80 g masła sól, gałka muszkatołowa dodatkowo: ok. 200 g sera żółtego (parmezan, grana padano lub innego ulubionego do zapiekania) wykonanie: W mleku dokładnie mieszamy mąkę. Wstawiamy na ogień, dodajemy masło. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Gotujemy cały czas mieszając
Domowy Smak Jedzeniajeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą ( dla 5 osób ) 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek szparagów zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 gram gorgonzoli pół szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki śmietany 12% Na początek wstawiłam duży garnek z wodą na makaron. Gdy się zagotowała włożyłam do niej makaron i gotowałam go 7 minut. W międzyczasie(...)robić sos. Do podgrzanego oleju dodałam czosnek i cebulę i je podsmażyłam, po chwili dodałam szparagi całość wymieszałam, dodałam wino i zakryłam pokrywką patelnię. Odczekałam dwie minuty, wrzuciłam pokruszony ser do szparagów i zamieszałam całość. Do miseczki przełożyłam śmietanę, dodałam do niej 2 łyżki wody spod makaronu i zahartowałam śmietanę, dodałam do szparagów i zamieszałam. Odcedziłam makaron dodałam do sosu
Kuchnia na wzgórzutzatziki z twarogiem. Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony. Sałatka tzatziki. Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny(...)zrobić tzatziki Oto składniki na domowe tzatziki SKŁADNIKI : 350g naturalnego jogurtu greckiego 3 świeże, długie ogórki sałatkowe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 płaska łyżeczka soli morskiej mielony, biały pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego koperku (bez łodyżek) 3 listki świeżej mięty, drobno posiekane 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny Przepis na sos tzatziki PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka KucharskaŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: makaron lasagne - ok. 9 płatów 3 duże marchewki 3 duże jabłka 2 garście żurawiny lub rodzynek 3-4 łyżeczki miodu 50 dag mielonego białego twarogu 2 jajka 1 budyń śmietankowy 5 łyżek cukru kostka masła Sposób przygotowania: Płaty makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Układamy obok siebie, żeby się nie posklejały(...)Pół kostki masła ucieramy z cukrem (5 łyżek). Cały czas ucierając dodajemy jajka i budyń (w proszku). Miksując dokładamy powoli twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą masła. Wykładamy kolejno- warstwę sera, płaty lasagne, marchew z jabłkiem, lasagne. Czynność powtarzamy. Na wierzch wykładamy ostatnią warstwę sera. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 45 minut. Danie można podawać
Pobite gary BarbaryDziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik
Moje Małe Czarowaniegulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem. W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest(...)świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem
Chilli Czosnek i OliwaCaprese to pochodząca z południowych Włoch sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony - pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się(...)pieprzem. Ale za to z pomidorami wyhodowanymi przez rodziców... Jeśli chodzi o formę można wykazać się inwencją:) Można po prostu ułożyć na talerzu plasterki pomidora, a na nich plasterki sera. Ciekawie wychodzi też połączenie pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych z mini kulkami mozzarelli. Tu mi się przypomina druga historia - kiedy pojechaliśmy z kolegą F. w góry i poprosiłam, żeby pokroił
Kraina Tysiąca Smakówcebule 2 bu;lwy fenkułu oliwa marchewka pietruszka kawałek selera i pora 1 puszka białej fasoli grzanki: jajko 50 g drobno startego cheddara szczypta płatków chili 100 g czerstwego białego chleba lub bułki Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Bul;wy kopru przycinamy i kroimy w plastry. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy cebulę(...)macie ochoty na smak marchewki, pietruszki, selera i pora w zupie możecie w tym momencie je wyjąć. Blendujemy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Robimy grzanki. Jajko roztrzepujemy z serem i płatkami chili. Kawałki chleba zanurzamy w jajku i smażymy na chrupiąco na odrobinie oleju. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy zielonymi listkami fenkułu i grzankami
Dzieje kuchennej Wiewióryużywamy bo przecież musztardę słoną mamy, a i serek jest dobrze doprawiony, słony i z ziołami połączony. Składniki na 2 porcje: 2 garście zielonych szparagów, 100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g , 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g wędzonego filetu z łososia norweskiego, 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej, świeży tymianek, kiełki: słonecznika, buraka, sól do smaku(...)mają być al dente. Na koniec dodajemy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku. Ser kroimy w drobną kostkę. Szparagi podajemy z łososiem serem i dodajemy kiełki. Smacznego
Moniki Smakołykimnie tak nie zmogło :) Tymczasem od rana w głowie siedzi mi piosenka Enrique i bez przerwy nucę " Es que yo sin ti, y tu sin mi. Dime quién puede ser feliz - esto no me gusta". Uwielbiam język hiszpański i nie mogę doczekać się, kiedy wkrótce zacznę zajęcia z moją ukochaną Gosią. Ruszamy już od 15.09. A dzisiaj chciałabym Wam zaproponować(...)wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym
Be Fit Be Strong