cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody(...)wyjąć słoiki zaraz potem. Pozwolić na ostudzenie słoików. Przechowywać słoiki w zacienionym miejscu (można na dolnych półkach szafek kuchennych). Podawać plastry cukinii jako dodatek do dań mięsnych lub serów. Po odsączeniu z zalewy można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję
Weekendy w domu i ogrodziejest dodanie do ryżu szafranu – tylko i aż. Nadaje on wszakże potrawie bardzo charakterystyczny intensywnie żółty kolor, jak również specyficzny aromat. Inne cechy risotto po mediolańsku to dodatek tartego sera czy użycie smalcu zamiast masła. Risotto po mediolańsku samo w sobie jest jednak bardzo uniwersalną bazą dla kolejnych przepisów. Dodatek kurczaka nie mieści się przecież w podstawowej recepturze, a jednak(...)intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g ryżu do risotto 250g filetu z kurczaka 1 mała cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina 450 ml bulionu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego szczypta szafranu 1 łyżka tartego parmezanu Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu
Kulinarna Pokusapół zielonej cukinii świeżej - 1 marchewka - 1 pietruszka korzeń - olej rzepakowy - świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty - pół szklanki soku pomidorowego - 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny) - przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smakuzdjęciach poniżej, a jeśli potrzebny Wam inny wyjątkowy, oryginalny prezent na rocznicę ślubu , to koniecznie odwiedźcie stronę Mygiftdna, gdzie znajdziecie więcej ciekawych, personalizowanych gadżetów jak np. deska do serów z datą ślubu, karafka z kieliszkami opatrzone imionami, albo albumy na zdjęcia. Dodam tylko, że firma oferuję możliwość zaprojektowania własnego graweru na przedmiotach, więc możecie zamówić jedyny w swoim rodzaju(...)ilości. Umytą rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe, usmażonego kurczaka i pokrojone w plasterki lub ćwiartki figi. Sos: łyżeczka miodu 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem
Cynamonowe szczęściepół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru 80 g masła 2 jajka Masa twarogowa 100 ml mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić(...)mlekiem. Odstawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksować z solą do uzyskania piany, a potem stopniowo (na 3 porcje) dodawać cukier, stale miksując. Białka powinny być białe i lśniące, a cukier rozpuszczony. Dodać masło z mlekiem do twarogu i zmiksować do połączenia składników. Do masy twarogowej dodać mąki, żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy
Weekendy w domu i ogrodzieakurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie zapasów lub resztek. Wybór dodatków jest dowolny. Poza warzywami i kaszą można dorzucić na przykład ser feta, grzanki, kawałki kurczaka itd. Jak to z każdą sałatką, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki(...)zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy na około 10 minut pod przykrycie żeby odpoczęła i wchłonęła resztę wody. Komosa jest gotowa gdy ziarenka robią się szkliste z wyraźnymi białymi ogonkami. Warzywa (marchewki, buraka i cebulę) kroimy w słupki i układamy na blaszce. Oliwę i miód mieszamy z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze
Smakowity Blog Kulinarnywtedy kiedy jest wilgotny i puszysty. Sposobów na puszysty sernik jest co najmniej kilka. Ja osobiści zastępuję tłuszcz (masło czy margarynę) ubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam(...)piany musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki białego wina wytrawnego lub 1 octu winnego. Aby blat biszkoptowy był idealnie płaski należy wysmarować tłuszczem tylko spód formy w której będziemy piekli . Nie smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo
Pyry na Gazrondzie nie powinna zbytnio dziwić. W wiejskim miasteczku zobaczymy dziadka z laską i pieskiem, który wyszepcze bon giorno, mijając Cię na drodze, a w sklepie starszy pan sprzedający sery, ani myśli mówić po angielsku, za to uśmiechnie się rozbawiony, a wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk w oku, który mówi(...)przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO. Sos z pieczarkamiSkładniki:15 średnich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki
W kuchni wieczoremI kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam białą kapustę i pomyśleć tylko, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam. Zawsze rozwijałam gołąbki i jadłam tylko mięso, surówek z kapustą nie jadłam do 19 roku życia. Teraz nadrabiam i kapusta bardzo często gości na moim stole. Dziś chcę podzielić się przepisem, wymyślonym przed snem, na bardzo smaczny torcik śniadaniowy, którego głównym składnikiem jest kapusta. Zostało mi pół(...)zielona, sól, pieprz) – 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo: – 200g twarogu delikatnego (np. firmy President) – 1 łyżka musztardy miodowej – 1 łyżka sosu sriracha – 100g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda) Kapustę bardzo cienko i drobno posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Smażyć do czasu, aż kapusta zmięknie, wystudzić. W misce rozbełtać jajka z drobno posiekaną zieleniną
Smaki Arminespód: 180 g ciastek kruchych 50 g masła masa serowa: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka musu truskawkowego 25 g truskawek 1/3 szklanki cukru pudru 100 g czekolady białej 3 łyżki żelatyny masa kawowa: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru dekoracja: truskawki kawa mięta Spód: Ciasta(...)truskawkowy, mieszam mikserem. Wlewam stopniowo jeszcze ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem. Do ciepłej żelatyny dodaję trzy łyżki masy serowej i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do reszty sera cały czas miksując. Masa kawowa: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Do ciepłej żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Kawę
wesoła kuchniaSkładniki: jabłka 2 kg, gorczyca biała cała 2 opakowania, anyż 1 gwiazdka, pieprz czarny ziarnisty 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki całe 4 sztuki, miód 6 łyżek, ocet jabłkowy 1/2 szklanki 1,5 opakowania gorczycy razem z zielem angielskim, anyżem, pieprzem, liściem laurowym, goździkami zmielić drobno w młytnku do kawy, resztę gorczycy utrzeć w moździerzu(...)włożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra po 2 tygodniach jak mocno przejdzie smakami - nam smakuje musztarda jabłkowa do wedlin, serów, mięs, ryb.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZwłaszcza, że były w takiej samej cenie, jak te, które kupuję wiosną. Z listopadowych szparagów zrobiłem zupę. Podałem ją z plasterkiem gorgonzoli i zblanszowanym wierzchołkiem pędu szparaga. Składniki: pęczek białych szparagów 3 ziemniaki 4 szalotki 1,5 l bulionu 1 łyżka klarowanego masła 2 żółtka kilka plasterków gorgonzoli mielony czarny pieprz szczypta soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi umyć(...)żółtka lekko roztrzepać, dodać jedną łyżkę wazową zupy i wymieszać, aż składniki się połączą. Wlać do garnka z zupą, zamieszać i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać z plasterkiem sera gorgonzola i zblanszowanym wierzchołkiem pędu szparaga (wierzchołki szparaga są bardzo miękkie, wystarczy wrzucić je do wrzątku na 1-2 minuty
W SMAKPasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki