dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek i awokado. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony nori(...)łyżki cukru 1 łyżeczka soli Dresing do sushi 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wyłącz ogień i zostaw przykryty ryż jeszcze 5 minut. Krok
Niedzielny kucharzPamiętam jak odwiedzałam moją przyjaciółkę i obie zajadałyśmy się talerzami serowych oponek jej mamy… mniam. Dziś jednak zapraszam Was na przepis troszkę mniej tradycyjny. Gdy w lodówce brakuje sera, a nachodzi mnie ochota na te smażone słodkości sięgam po jogurt naturalny, którego zawsze u mnie dużo na półkach lodówki. Jogurtowe oponki są równie smaczne, a ich wykonanie nie przysporzy(...)sklepach (lista) **alkohol dodajemy do oponek, aby nie chłonęły tłuszczu. Zazwyczaj powinien, to być spirytus lub wódka. Jednak u mnie nie pija się alkoholu. Wykorzystałam znalezioną resztkę białego wina. Przygotowanie: Do większej miski przekładamy cały jogurt naturalny, następnie wbijamy jajka, dosypujemy cukier trzcinowy i alkohol (, aby oponki nie chłonęły tak tłuszczu). Całość bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Po czym dosypujemy
Słodkie okruszkismaki nam odpowiadały. Danie wyszło bardzo smaczne. Sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ale będzie również świetny, by podkreślić smak mięsa, pieczeni czy ziemniaków. Składniki: • 50 dag białych pieczarek • 1 cebula • 1 łyżka oliwy • 250 ml śmietanki 18% • 1 żółtko • szczypta świeżo zmielonego pieprzu • sól, pieprz • opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny • 400g ulubionego makaronu • 1 łyżka startego(...)Przyprawić solą, pieprzem oraz, opcjonalnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 10. Sos podawać z makaronem al dente. Każdą porcję można posypać drobno startym twardym serem. Smacznego
W mojej kuchniwyciąć z plastrów koła o średnicy około 5 cm. Z sera wyciąć kuleczki Ugotowanego łososia ułożyć na talerzu, na nim zwinięty w rulon plaster ananasa, kulkę sera i listek rukoli. Do trio łososia podane zostały trzy wina: Riesling Quinterra, winnica Kuhling-Gillot Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen Takie właśnie trio z łososia, przygotowaliśmy podczas warsztatów(...)deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie obchodzonego tygodnia Rieslinga. Pierwsze wzmianki o Rieslingu pochodzą z XV wieku. Uważa się, że praprzodkowie obecnego Rieslinga pochodzą z Nadrenii. Obecnie najwięcej uprawia się go w Niemczech
królestwo garówwyciąć z plastrów koła o średnicy około 5 cm. Z sera wyciąć kuleczki Ugotowanego łososia ułożyć na talerzu, na nim zwinięty w rulon plaster ananasa, kulkę sera i listek rukoli. Do trio łososia podane zostały trzy wina: Riesling Quinterra, winnica Kuhling-Gillot Riesling Kabinett Feinherb, winnica Rappenhof Riesling Spaetlese feinherb, winnica Kerpen Takie właśnie trio z łososia, przygotowaliśmy podczas warsztatów(...)deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie obchodzonego tygodnia Rieslinga. Pierwsze wzmianki o Rieslingu pochodzą z XV wieku. Uważa się, że praprzodkowie obecnego Rieslinga pochodzą z Nadrenii. Obecnie najwięcej uprawia się go w Niemczech
królestwo garówniezwykle klimatycznym Klubie 3 Siostry . Zaczniemy od prelekcji (godzina 18:00) dotyczącej budowania własnej marki, którą poprowadzi Michał Wróblewski z Ekspertologia.pl a potem już tylko zabawa do białego rana. Dzięki naszym sponsorom i partnerom zapraszamy Was również na 2 Halloweenowe konkursy. Nakarm Upiora -blogerze przyjdź z czymś fajnym do jedzenia (oczywiści własnej produkcji) i doprowadź nas do prawdziwego szaleństwa(...)pomysłu na swój strój- jeszcze możecie go zamówić. ) O słodką stronę imprezy zadbają FajneBaby (ich baby są naprawdę bajeczne i koniecznie musicie spróbować ), Danmis ( imponuje nie tylko świetnymi serami, ale o tym przekonacie się na imprezie) , Jeżyki (moje ulubione,ukochane jeżyki- nie mogło ich zabraknąć) Ale będą tez z nami Dobre Moce i MaMate Yerba Mate , która zadbają
Wielki apetytpodniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka(...)koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek
Symfonia Smakówbobem i feta Składniki: ok. 350 g ugotowanego bobu, 500 g z łupinami 500 ml ugotowanej białej kaszy gryczanej 2 ogórki 250 g koktajlowych pomidorów 1 czerwona cebula 1 biała cebula pęczek mięty pieprzowej pęczek świeżej bazylii 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy mała puszka zielonych oliwek 200 g koziego feta sól i czarny pieprz do smaku Bób(...)bazylii i posiekaj. Dodaj do reszty składników. Dodaj oliwę, sok z cytryny, oliwki, sól i czarny pieprz, Wymieszaj sałatkę i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrusz kozi ser i posyp nim sałatkę. Smacznego! The post Bób – sałatka tabbouleh z bobem i fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniadzisiejszym zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem(...)szklanki wody z gotowania makaronu zostawiamy, resztę odcedzamy. Do gorącego makaronu dodajemy sos i odstawioną wodę z gotowania makaronu. Podgrzewamy do zgęstnienia, wystarczy 1 minutka. Podajemy z utartym twardym serem. Wioleta Gargula
MamaOskarkawaniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z ciastek i masła. Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku(...)250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący
Smakołyki Berenikiwłaśnie w takim klimacie zorganizowane były zajęcia! Kameralna klimatyzowana salka, w której po każdej kolejnej otwartej butelce wina unosił się winny aromat, a my przegryzaliśmy przygotowane dla nas sery, bagietki z oliwkami i winogrona. Siedzieliśmy na krzesłach barowych, dostając co chwila nowe wino do wypróbowania i ocenienia. To był idealnie zakończony dzień! Te zajęcia to nie tylko próbowanie(...)musimy ocenić jego jakość i czystość, to samo dotyczy ust. Jest też ogólna ocena - finezja wina, jego złożoność i długość. Na zajęciach próbowaliśmy 8 różnych win - od białego musującego, przez różowe i czerwone. Rozróżnialiśmy smaki i różnice między winami beczkowanymi i tymi butelkowanymi. Zostaliśmy przyuczeni co to konkretnie jest wino, jaki jest jego skład, jak powinna wyglądać odpowiednia dekantacja wina
Plate of Joymasłem, środek tortownicy posypać mąką lub mielonymi migdałami. Do misy wsadzić miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10min, do uzyskania białej i puszystej masy. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym jajku. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie(...)górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części
CookYourselfkolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku Na zalewę: około 200 ml białego, wytrawnego wina około 50 ml octu 10% 2 liście laurowe 1 mała łyżeczka kolendry 5 ziaren zielonego pieprzu 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, oliwa Przygotowanie: Przygotować zalewę: wino(...)ciemnym, chłodnym miejscu. Zalewę tak naprawdę przyrządzamy według swojego smaku, powinno się czuć słodycz w tym wytrawnym winie:) Tak marynowany czosnek jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, serów i sałatek. Czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu, a w smaku delikatny- wyśmienity :) Jeśli zrobimy z podwójnej porcji to będziemy mieć 4 małe słoiczki marynaty. Jeszcze raz zapraszam na konkurs
Proste Potrawyprzygotowywania smalcu/pasty . Obydwa powstały na zasadzie: mam namoczoną fasolkę i co dalej?;) Obydwa stanowiły dla mnie proste danie obiadowe, po którym czułam się wyśmienicie! Robiłam tak: 1. garść białej fasoli ( Jaś średniej wielkości) poprzedniego dnia wieczorem przepłukałam i zalałam na noc wodą. Rano wodę zmieniłam i postawiłam na gazie. 2. gdy się zagotowało dodałam po 2 szczypty majeranku(...)jeszcze razem gotowałam, aż do pożądanej przeze mnie miękkości tegoż. Odlałam wodę, dodałam sos zrobiony z łyżki oliwy i wyciśniętego ząbka czosnku, posypałam lubczykiem i kilkoma wiórkami żółtego sera. Zjadłam z wielkim smakiem:) Przepis bierze udział w akcji: ***** "Trzeba być trochę podobnym, by się rozumieć, nieco różnym, by się kochać" Paul Geraldy Komentarze
Zdrowa Kuchnia SowyJeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)worhestershire · ½ puszki kukurydzy · ½ puszki czerwonej fasoli · 150 g startego sera, lub każdy inny który lubicie (może być owczy, bo właśnie taki podaje się w oryginalnej wersji) · około 7-8 ziaren kolendry
Mania Gotowania