ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracjiponadto: 4,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka bulionuPomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez(...)dokładnie wymieszać. Gazpacho wlać do małych salaterek i schłodzić w lodówce aż do pełnego stężenia. Wykładać za pomocą noża na talerz. Galaretka świetnie smakuje z rożnymi typami sera!Mus pomidorowy w galarecie
Bon Appetit Małgorzatytego greckiego specjału. Polecam do wypróbowania! Składniki: 800 g bakłażana ( 3-4 sztuki) 4 łyżki oleju Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki(...)mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewać mleko i doprowadzić sos do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową, na koniec wmieszać połowę startego sera naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Bakłażany podzielić na 3 porcję. Na dno naczynia wyłożyć 1-szą porcję bakłażana, następnie porcję miesa, 2-gą porcję bakłażana i porcję mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać(...)przykrycia nie zmieni koloru, a dodatek cukru sprawia, że pozostaje bardziej chrupka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Siekamy je drobno. Do jajek dodajemy oliwę, dwie łyżki dobrego octu z białego wina, mieloną paprykę. Doprawiamy sos lekko solą i mocniej pieprzem. Fasolkę odcedzamy. Gdy lekko przestygnie kroimy ją na 2-3cm kawałki. Dodajemy do niej posiekane drobno fileciki anchois, pieprzymy
Karo in the Kitchenoczyszczonych mątw pozostanie tylko nieco ponad pół kilograma oczyszczonych.W workach znajduje się coś w rodzaju galaretowatej substancji którą trzeba usunąć z główką. Ciemną nakrapianą skórkę można również usunąć otrzymując białe woreczki,ale nie trzeba koniecznie tego robić.Nie ma to najmniejszego wpływu na smak.W kuchni japońskiej na przykład zawsze zostaia się ją.Uważają,że pieczone mątwy czy kalmary pieczone(...)pomidorów konserwowych (ok.400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na mus z bakłażana: 2 bakłażany 2 czubate łyżki serka kremowego typu Philadelphia 100 g startego sera typu Romano np.greckiego Kegalotyri lub włoskiego Parmezan lub 2 łyżki masła ok. 50 g mąki 2 szklanki mleka sól i pieprz do smaku garstka siekanego drobno szczypiorku (opcjonalnie) Wykonanie: Mątwy
Sztuka gotowania w/g Samiryrigatoni lub penne 150 g pomidorków cherry 150 - 250 g zielonych szparagów 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka 150 ml śmietany 30% 80 g gorgonzoli 1 ząbek czosnku 1 biała mozzarella świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżki orzeszków piniowych WYKONANIE Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodyżki kroimy na 1 cm kawałki, główki(...)Dodajemy pomidorki cherry i wykładamy pozostały sos. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu rozkładamy podzieloną na kawałki mozzarellę, posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż ser się lekko przyrumieni. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii
cool and mintyzastawieniu mięsa i warzyw oraz dodatkowi orzechów takie danie jest pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Składniki: 6 czerwonych papryk szklanka kaszy bulgur łyżka oliwy łyżka masła 10 pieczarek biała cebula 2-3 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 gałązki selera naciowego garść orzechów włoskich łuskanych 2 marchewki 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie(...)łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lubparmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Czas przygotowania: 45 ' Trudność: łatwe Ilość porcji: 6 Kaloryczność: 49 0 kcal / porcja
Pyry na Gazfermentowane A co ogranicza wchłanianie? Niekorzystny wpływ mają z kolei następujące czynniki: fityniany (otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe), szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak), taniny (czarna herbata), fosforany (coca-cola, sery żółte, słodkie płatki, jogurty owocowe - warto czytać etykiety), niektóre białka roślinne (np. sojowe nieprzetworzone - mąka sojowa), wapń (produkty mleczne), zasadowe pH żołądka - występuje najczęściej u osób biorących leki na zgagę(...)Żółtko jaja 7,2 Sardynka 1,4 Produkty roślinne (żelazo w nich zawarte jest gorzej przyswajane, zawierają także substancje wpływające niekorzystnie na ten proces) Żelazo [mg] Fasola biała (gotowana, 1/2 szklanki) 2,3 Śliwki (1/2 szklanki) 2,4 Ciecierzyca (gotowana, 1/2 szklanki) 2,4 Suszone pomidory (1/2 szklanki) 2,4 Ciemna czekolada (28 g) 3,9 Kombu (suszone
Powiedz dietom niełyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy lub oleju kukurydzianego (rzepakowego, z pestek winogron) 1 cebula pokrojona w kostkę 100 ml białego wytrawnego wina 50-60 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (lub innego gęstego, ale musi być dobrej jakości) 1 łyżka masła 70-80 g oscypka w formie spaghetti (długich nitek(...)jogurt lekko się zważy,można krótko odparować płyn na dość dużym ogniu), dodajemy oscypek, przykrywamy i odstawiamy na ciepły palnik na 5 minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć. 4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem
Kuchnia Prezydentowejowocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej(...)winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniasiegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga. Sałatki Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem(...)Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane
Codziennik Kuchennyczasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. I wyszła idealna. Suchutka, lekka karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny(...)godziny, po tym czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z jagodami ( mrożone podgrzewam w rondelku z cukrem aby puściły sok) jeśli dodajesz z syropu dodawaj po trochu tak, aby ser miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru
AZgotuj!zrobi się szklista.Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca.Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej(...)gębie! Świąteczny raj dla podniebienia i dla duszy.Święta czuć już coraz bardziej! Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci
Wypisz Wymalujtylko wstawić do piekarnika. I gotowe. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Mega prosta, zdrowa zapiekanka z ryżu. Żeby była zdrowa, lub zdrowsza, nie używaj białego ryżu. Świetnie sprawdzi się czerwony ryż, który i świetnie wygląda i smakuje. Jeśli go nie masz użyj ryżu dzikiego lub jaśminowego. Zapiekankę z ryżu można zrobić na dwa sposoby: udusić(...)batata pochodzi z bloga Budgetbytes.com Składniki: Kawałek chorizo (10 cm) 1 średniej wielkości słodki ziemniak 1 puszka czerwonej fasoli ½ szklanki ryżu czerwonego (brązowego lub jaśminowego) łyżka oleju ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, bursztyn) Siekana zielenina Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Obierz batata i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Chorizo pokrój w plastry. Krok 2 Rozgrzej
Niedzielny kucharzostrego pora. A całość oblepiona majonezem i śmietaną. I dobrze przyprawiona. Polecam! Składniki: 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 200 g szynki konserwowej; 1 duża, czerwona papryka; Biała część średniej wielkości pora; Puszka kukurydzy konserwowej; 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż(...)Sałatka nadaje się do spożycia i jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym. Jeśli gościom nie przeszkadza ostry smak pora, nie trzeba go sparzać. Por można również zastąpić pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Źródło
Gospodyni Miejska