Sos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie
Słodka Stronajogurtowo-majonezowym. Składniki jakie możesz dodać do sałatki: kiszone ogórki, posiekaną na cztery rzodkiewkę, grillowane kawałki boczku, podsmażone talarki dobrej kiełbasy, suszone pomidory, jajka ugotowane na twardo, tarty żółty ser, czerwoną cebulę, por – jasną część, czerwoną paprykę, konserwową kukurydzę, zieloną fasolkę szparagową. Świeże zioła: do sałatki pasują takie zioła jak: szczypiorek, natka lub koperek. Sałatka ziemniaczana SKŁADNIKI(...)dużą kostkę. Wymieszaj je w misce z zielonym groszkiem (możesz użyć mrożonego uprzednio obgotowując go w osolonej wodzie), posiekane w plasterki ogórki oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebulę białą możesz zastąpić czerwoną. Wymieszaj składniki i przygotuj sos. Do miseczki dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżkę majonezu, wymieszaj. Jeśli chcesz, to dobry moment by dodać 1 łyżeczkę soku
Zasmakuj Kuchnipory używałam raczej harrisy, ale przekonała mnie konsystencja i wydajność tabasco. Wystarczy kilka kropli, żeby podkręcić smak potrawy. Tabasco przez 3 lata dojrzewa i fermentuje w beczkach z białego dębu posypanych solą. Nazwa pochodzi od papryczek tabasco, które są głównym składnikiem tego sosu. Pozostałe składniki to po prostu odrobina soli i octu. Nie ma żadnych sztucznych dodatków. Gotowy(...)oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki śmietany 100 g sera cheddar startego 4 dymki drobno posiekane łyżka drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku
Ugotowane pozamiataneZwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek ziół prowansalskich, dzięki czemu chleb nabiera pięknego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Taki ziołowy chleb doskonały jest do serów ale nie tylko. Przepis na ten wypiek jest niezwykle prosty i został gdzieś wyczochrany w odmętach internetu. Jak tylko odnajdę te odmęty, to podlinkuję. Chleb jest bardzo prosty, nie wymaga(...)problemu chleb nam z garnka wyjdzie. Do pieczenia najlepiej użyć mąki chlebowej. Ja jej nie miałam i użyłam 650. Ten nieco dziwny kolor miąższ zawdzięcza ziołom. Jeśli użyjecie mąki białej np 550, chlebek wyjdzie idealnie biały, ale w smaku bardzo delikatny. Ja osobiście wolę takie nieco surowsze i cięższe chlebki. Kolejna zaleta to przepis. Jest tak prosty, że raz upieczecie
Mieszam w Garnkupęczki tego specjału. Grzechem byłoby wyrzucić! Ten akurat chłodnik to miks świeżych, wiosennych warzyw z maślanką, lekko tylko doprawiony solą i pieprzem, podany z jakiem i słonym serem feta. Całość smakuje nieźle - według mnie, i naprawdę dobrze - według C. Ale ja chyba nigdy nie polubię chłodników... Dla mnie zupa musi być gorąca - i basta. Jeśli jednak w ciepły, letni(...)wyciąć gniazda nasienne, pokroić na nieduże kawałki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Dymki drobno pokroić, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę posiekać. Do maślanki dodać ogórka, rzodkiewki, kalarepkę, ziemnaki, botwinkę i białe części cebuli. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównomiernie rozłożyć ugniatając lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec około 6-10 minut. Masa serowa 600 gram zmielonego kilkakrotnie twarogu ( użyłam sera typu quark dostępnego w każdym markecie w uk) 300 ml śmietany kremówki (double cream) 4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)odstawić aby lekko stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać tężejące lekko mango z żelatyną. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Na schłodzony sernik wyłożyć mus z mango, wyrównać i wstawić do lodówki aby stężało. Galaretka z mango 300 gram puree z mango 1 łyża soku z cytryny 12 gram
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyczuwalna jest czekolada, a dla łasuszków od święta (takich jak ja i mój Mąż) jest to porcja słodkości, która starcza na wiele wiele tygodni. Przepis (lekko zmodyfikowany - nie użyłam białej czekolady i polewy czekoladowej, kakaowe ciasteczka zamieniłam na maślane i użyłam więcej skórki cytrynowej i cukru waniliowego) dawno temu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami(...)tortownicy oraz utwórz rant na około 2 cm wysokości (mocno podociskaj z każdej strony), piecz 10 minut, wyjmij i wystudź, w piekarniku obniż temp. do 140C; Przygotowanie sernika: ser zmiksuj z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną, zmieszaj ze skórką cytrynową i posiekanymi obiema rodzajami czekolady, przełóż na upieczony wcześniej spód z ciastek; piecz 2,5 godziny, wystudź
Zasmakuj Kuchniśniadanie lub kolację. Gofry u nas zjadane są i na ciepło (super z tostera) i na zimno, i na słodko i na słono (świetne jako grzanki z szynką i serem). Na blogu znajdziecie przepisy na: Gofry marchewkowe , gofry gryczane , gofry z mąki ryżowej , gofry chrupiące , gofry bezglutenowe , gofry bananowe , gofry pełnoziarniste , gofry z płatków owsianych . jajka na twardo – przygotowane(...)tygodniu zapewne wyjmę je wcześniej, pokroję w kostkę i odsmażę na oliwie – takie są też pyszne! kapusta szatkowana – to był dziś moje zadanie. Poszatkowałam całą główkę kapusty białej. Jest gotowa na surówki typu coleslaw albo do gotowania czy smażenia. Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję na cieniutkie paseczki, solę odrobinę i mieszam (posolenie sprawia, że kapusta
Dorota SmakujePrzyznam, że kiedyś bardzo je lubiłam. Będąc ostatnio na zakupach rzuciły mi się w oczy i od razu wpadł mi pomysł na zrobienie takiego ciasta:) Bardzo kokosowy torcik - bez białego cukru, mąki i glutenu! Idealny dla wielbicieli kokosów. Wierzch pokryłam posiekanym wafelkiem Princessa - ale to głównie na potrzeby zdjęć bo wystarczy posypać go wiórkami;) Nie pozostaje mi nic innego(...)przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Następnie wierzch posypujemy posiekanym wafelkiem lub wiórkami kokosowymi. Ciasto zawiera dość sporo tłuszczu dlatego serek mascarpone można zastąpić innym serem lub gęstym greckim jogurtem. Smacznego
Health-Fit-Lifezimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego wytrawnego, szczypta cukru, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 60 g świeżo startego parmezanu, 2 jajka, 200 ml śmietany 30% Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć(...)dodać cebulki, szczyptę cukru i chwilę przesmażyć. Wrzucić kurki, zamieszać, zagotować. Wlać wino i na sporym ogniu gotować, aż odparuje cały płyn. Dodać bób. Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać ser, wymieszać. Masę wlać do kurek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 25 minut. *ja użyłam 3 cebulki siedmiolatki zastawa
królestwo garówjednak nie największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco oraz żytnim chlebem z masłem. Co do nich pić? Idealnie sprawdzi się szampan (jak w naszym przypadku) lub białe wino. No dobra. Mamy ostrygi. Czas zabrać się za ich otwieranie, co dla dziewczyny ze szczypiorkami zamiast ramion było nie lada wyzwaniem! Do uporania się z tymi potworami potrzebujemy(...)spowodowała, że nie mogłam tego przełknąć ;p Tak jak się spodziewałam: galaretowana konsystencja i ocean w buzi to nie moje smaki. Cieszyłam się, że na stole było również dużo sera i czarne oliwki, które zdecydowanie bardziej współgrają z moimi kubkami smakowymi :) Wybaczcie za takie szczegółowe informacje ;p Czy ostryga to afrodyzjak? No cóż, nie mnie to oceniać. Wierzę
Kitchens AlphabetJeśli nie macie pomysłu na prezent, możecie zastąpić kwiatki cięte do bukietu, kwiatkami w deserze. Nie ma bardziej wartościowych prezentów, niż te przygotowane własnoręcznie. Pamiętajcie tylko
Tajemnice Smakukakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa jabłkowa 600 g jabłek (wzięłam antonówki) łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru łyżeczka agaru Masa biała 150 g mielonego twarogu 250 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 4 łyżki cukru pudru 2 cytryny lub limonki 2 łyżeczki agaru Dodatki łyżeczka masła łyżka kaszy manny cukier puder Jabłka obrać(...)rózgą. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Ser i jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Wycisnąć sok z cytrusów i wlać go do małego garnka. Dodać agar. Całość pogotować ok. 3 minut, ciągle mieszając i jednocześnie rozbijając grudki agaru. Połowy
Weekendy w domu i ogrodzietaki przepis zdoła przekonać do cykorii nawet największych sceptyków. Do dzieła więc... Składniki: 300g Spaghetti (przyjmujemy 100g makaronu na osobę) 1 główka cykorii sałatowej ( Radicchio ) 250g pora (tylko biała część) 70g włoskiej Pancetty (można ew. zastąpić surowym, wędzonym boczkiem) 6 łyżek oliwy extra vergine 150ml wody 25g migdałów (obranych) 35g Parmigiano Reggiano DOP (startego) 1-2 ząbki czosnku sól(...)mieszając i pilnując by się nie przypaliła; dodać posiekaną cykorię, zmniejszyć ogień i podsmażać, bez przykrycia ok. 8 minut; na oddzielną patelnię wyłożyć zblendowaną masę z porów, migdałów i sera, wlać śmietanę i rozcieńczyć całość do konsystencji sosu kilkoma łyżkami wody w której gotuje się makaron; ugotowane al dente Spaghetti odcedzić na durszlaku i przełożyć na patelnię z sosem; dodać
Pasta Po PolskuWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!