tutaj do mleka zawiera w sobie proteazę, podobną w działaniu do enzymu – podpuszczki. Proteaza z imbiru ścina białka mleka i działa w tym wypadku silniej niż używane przemysłowo w produkcji serów i jogurtów podpuszczka (odzwierzęca), papaina (z papai) lub bromelina (z ananasa). Takie właściwości sok z imbiru najlepiej ujawnia w przypadku świeżego, nie sterylizowanego, pełnotłustego mleka podgrzanego do temperatury(...)skórki jak młode ziemniaki i ścieramy na jak najdrobniejszej tarce. Odciskamy sok na sicie lub przez gazę do miseczki i odstawiamy na 5-6 minut. Na dnie zobaczycie biały osad – to skrobia. Do budyniu niby by się przydała, ale nie ta – ma mało lepiących właściwości, a jest mocno gorzka. Dwie łyżki stołowe i jedną herbacianą łyżeczkę soku odlewamy znad osadu
Karo in the KitchenJako dziecko jej nie znosiłam. Surowej, gotowanej, tartej z jabłkiem - każda wersja była na "Nie". Nie pomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować(...)niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej 100 gram sera feta Marchewki ugotować w wodzie z dodatkiem soli i kilku łyżeczek cukru. Odcedzić i wystudzić. Sałatka ma być podawana na zimno, więc najlepiej ugotować marchewki ok. 2 godzin przed podaniem
KUCHARNIAsprawą Ludwika XVI, który wierzył w jego zbawienną moc dla żołądka. Wężymord należy do roślin koszyczkowych, rosnących dziko w środkowej i południowej Europie. Charakteryzuje go ciemnobrązowa skóra kryjąca biały miąższ zawierający sok mleczny. Korzeń to prawdziwa skarbnica cennych składników - potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza, karotenu, wapnia i witamin E, B1, B2 i C, a także fruktozy. Dodatkowo, wzmacnia(...)wężymordu 6 dużych ząbków czosnku 4 łyżki siekanego szczypiorku spora garść siekanej natki pietruszki 4 łyżki prażonych pestek dynii ok. 40 g dobrej jakości twardego owczego sera (u mnie manchego) 1 cytryna oliwa z oliwek sól/pieprz do smaku Do rondla nalać ok. 1/2 litra wody i wycisnąć do niej sok z cytryny wrzucając do środka także całą pozostałą
KUCHARNIAcebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy(...)całość w blenderze. W ten sposób pozbywamy się wszelkich ewentualnych grudek, a sos robi się naprawdę gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze
Ratunku obiadCzas przygotowania: 120 min + chłodzenia Spód 300 g kruchych ciasteczek korzennych 80 g masła Masa twarogowa 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii 5 jajek 2 żółtka 1/3 szklanki śmietany 30% Kajmak gotowa masa krówkowa(...)Obręcz zdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc 8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami * czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6 szt. czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym
Słodki Kompromispreach." Dlatego dzielnie wzięłam się za krojenie twardych owoców i wysłałam konQbka w celu zdobycia sproszkowanej musztardy angielskiej. Co z tego wyszło? MUSZTARDA Z PIGWY 600g pigwy (nasze!) 400ml białego wytrawnego wina 1 cytryna (otarta z niej skórka i wyciśnięty sok) 500-600g cukru 4 łyżki angielskiej musztardy w proszku 1 łyżeczka soli 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)jest musztarda, lecz lekko pikantny dżem. Następnym razem dodam co najmniej raz tyle angielskiej musztardy. A w tym roku będę jeść nasz pigwowy musztardo-dżem, bo smakuje genialnie na serach, mięsach, bułkach i na łyżce. Nie jest tym, czego się po nim spodziewałam, ale jest pyszny. Widzicie? Czasem może i nie wyjdzie musztarda, ale dżem z tego całkiem całkiem. Teraz
les mirabellessię na pierwszy rzut oka przede wszystkim kolorem, ze względu na mąkę użytą do jego produkcji, jest zdecydowanie ciemniejszy. Makaron pełnoziarnisty różni się też smakiem i konsystencją od makaronu, białego. Smak makaronu pełnoziarnistego jest bogatszy, czuć w nim wiele różnych elementów, a jego konsystencja jest bardziej twarda i charakterystyczna. Dlaczego warto zmienić tradycyjny makaron na pełnoziarnisty(...)cukrzycą. A o to mója jedna z wielu propozycjii przyrządzenia: Składniki: - makaron pełnoziarnisty – (50 g) - filet z piersi kurczaka (100 g) - pieczarki (75 g) - papryka czerwona (50 g) - ser feta (25 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w plasterki a paprykę w kosteczkę. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić w głębokiej patelni. Do gotowego kurczaka dodać pieczarki
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasbankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!". Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer(...)GALARETKA Z PIECZONEGO CZOSNKU /przepis z książki Ball Complete Book of Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki
KUCHARNIAsię upiecze. Będzie pysznym ciastem nie tylko w czasie Wielkanocy, ale również świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Babka ładnie wyrasta, jest miękka i wilgotna. Za sprawą trzech warstw: białej, kakaowej i cappuccino bardzo ładnie wygląda. Składniki na puszystą babkę na oleju: 250 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki) 5 jajek rozmiar L 200 g drobnego cukru(...)babka trójkolorowa na oleju Zobacz inne przepisy na ciasta na ciasta na Wielkanoc: Puszysta babka na oleju Babka zebra Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis Sernik bez sera na kruchym cieście Sernik Oszukaniec z jogurtu greckiego .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Puszysta babka trójkolorowa na oleju pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneciasta pochodzi od imienia księżnej Charlotte. Pyszny polski sernik Drugim typowo polskim i bardzo cenionym ciastem jest sernik . Sernik jest ciastem deserowym. Głównym składnikiem sernika tradycyjnego jest gruba warstwa sera z rodzynkami, skórką z pomarańczy i wanilią. Oraz cienki spód z ciasta półkruchego lub kruchego. Różne są rodzaje serników. Może to być sernik pieczony, albo sernik na zimno. Albo nawet(...)się z polecanymi przepisami, gdzie opisaliśmy także kaloryczność: Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie Amerykańska szarlotka
ProstePesto.plSkładniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki oleju rzepakowego, garść posiekanej zielonej pietruszki, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier. Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym
Moniki Smakołykidotarłam od razu po otwarciu? Otóż nie! Zdążyłam być wszędzie, tylko nie tam. I nadszedł dzień, kiedy znajomy zarządził panel degustacyjny i wkroczyłam do świątyni mięsożerców. Jeśli spodziewacie się białych obrusów, kelnerów w żabotach, kryształów, deserów i karty na 74769 pozycji, to nawet nie wchodźcie. To nie jest miejsce dla delikatnych. To nie jest kolejny i wymęczony burger(...)mnie zbędnym dodatkiem są kiszonki. Wystarczyłby sam boczek. Jeśli jednak boczek to dla Was „too much”, to spróbujcie kanapki Reuben. Reuben to dużo pysznej i soczystej wołowiny, kapusta, ser szwajcarski i sos. To wszystko zamknięte w dwóch tostach. W Meat&Go Reuben jest zrobiony w sposób, który wielbię – niby wszystko wymieszane a tworzy fajną całość i czujecie poszczególne
ladykitchenopakowania szynki szwarcwaldzkiej (2 x 100 g) 1 mała cebula biała część niewielkiego pora 1 średnia papryczka chilli (u mnie zielona tym razem) 2 duże ząbki czosnku 100 ml białego wina olej/oliwa starty na drobnych oczkach parmezan opcjonalnie Na patelnię wlewamy olej/oliwę i rozgrzewamy. Na gotową patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili dodajemy pokrojony drobno por, całość chwilę(...)patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu
Piekielna Kuchnia PatiDusimy do zeszklenia cebuli. W tym momencie dodajemy pieprz - temperatura smażeniny sprawi, że aromat pieprzu będzie bardziej intensywny.Odkładamy 3 łyżki a resztę studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze(...)możliwe, gotujmy w kilku porcjach. Gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Aby się upewnić, że ciasto się ugotowało po przekrojeniu pieroga nie może być w cieście widocznej białej "kreski". Ciasto musi mieć kolor jednolity. Gotowe pierożki polewamy odłożoną wcześniej słoninką z cebulką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklance