Genialna pizza z mnóstwem cytrynowo- ziołowego sosu na bazie ricotty, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą, na jednym kawałku ciężko poprzestać. Pyszna alternatywna dla klasycznej pizzy z
DefinicjaSmakutylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym @media (min-width:800px){ .ads-right(...)patelnię, to spokojnie możecie na każdym kawałku ryby ułożyć najpierw suszone pomidory, a następnie przykryć je plasterkami mozzarelli, a całość nakryć pokrywką i podusić na patelni do czasu aż ser mozzarella się ładnie rozpuści. Jeśli zaś przygotowujecie więcej kawałków ryby, to polecam na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, na nim poukładać rybkę z pomiodrami i mozzarellą, a następnie całość zapiekać
Kulinarne Przebojesoli 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (52 g) łyżka mąki ziemniaczanej (25 g) 2 łyżki kakao Krem małe opakowanie śmietanki 30% (330 ml) opakowanie sera mascarpone (250 g) 3 łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżki kakao (20 g) Dodatkowo 8 łyżek nalewki wiśniowej słoik wiśni drylowanych (700 g) 10 g czekolady lub wiórków czekoladowych(...)słodkości znajdziesz tutaj . A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka
WegePrzepisStrudel to jeden z deserów, które nieodłącznie kojarzą mi się z jesienią i zimą. Pierwszy raz skosztowałam prawdziwy appel strudel, przy okazji bożonarodzeniowych
Mia Cucina Sofietadużo drewna i surowy beton. Kocham taki minimalizm ! Serce się raduje, że powstało takie miejsce jak Tarttoria. Będę tam zaglądać podczas każdej wizyty w Trójmieście Wybrałam tartę jeżyna – biała czekolada. Sweetporn jednym słowem. Chwila Moment Jesteście w Gdyni i macie ochotę na śniadanie na mieście ? Musicie się zatem udać na ul. Świętojańską 30 do Chwila Moment. Miejsce to znam(...)uwagę zasługują również frytki. Lepszych nie jadłam ! Na samą myśl, dostaję ślinotoku. W lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem
Moja pasja smakuprzemianę materii. Śniadanie powinno składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, białka, dobrze również, gdy zawiera błonnik. Są osoby, którym na śniadanie "wystarcza" kawa i wafelek ryżowy z ogórkiem, serem i pewnie jakąś wędliną. Wyobrażacie sobie funkcjonować po tym przez cały dzień? Zero energii na nic, rozdrażnienie i być może nadmierne podjadanie "bo przecież zrobiłam/em zapas rano, to mogę(...)ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. 5. WYBIERAJ OWOCE - ZWŁASZCZA GREJPFRUTY! To istotne dla osób, którym zależy na pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Owoce te, spożywane razem z białymi błonami, przyspieszają bowiem spalanie tłuszczu. Wspomniane błony mają także błonnik, który jest "szczotką" wymiatającą niestrawione resztki pokarmowe i regulującą procesy trawienne. A i smaku nie można odmówić! Można powiedzieć
KatsuumiOstatnimi czasy troszkę zmieniły nam się gusta kulinarne...- a mianowicie zielone szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie, to zdecydowany prym wiodą w tym roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują jak zielona(...)mielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak). Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar oraz pokrojonym szczypiorem. Mniam można zajadać... Smacznego
Smaczne ZdrowePierś z kurczaka po sycylijsku Bardzo proste danie z piersi kurczaka. Pierś kurczaka po sycylijsku, to filet faszerowany zielonym pesto z mozzarellą i pomidorami . Dosłownie klasyka
Ogrodnik w podróżysmażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Kilka listków bazylii do dekoracji - opcjonalnie. Sposób(...)plastry. Należy położyć go na lasagne na 5 minut przed końcem zapiekania. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała
Gospodyni MiejskaRoszponka ma lekko orzechowy smak. Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka
potrawyregionalnepianka” powstała na tarcie będzie delikatnie kremowa, dobrze wyrośnięta. Ciekawe także jest to, że Michel doprawiał swoją tartę serem tuż przed wyjęciem z piekarnika, dzięki czemu ser pięknie się rozpuścił, a nie spalił. Jak widzicie, przygotowanie tarty nie jest trudne, jednak wymaga wprawy i lat doświadczeń. Przyrządzanie tarty z przepisu Michela oraz naszych świątecznych potraw ułatwił nam robot planetarny(...)półmisku. Smak nadzienia dziewczyny wzbogaciły ogórkiem konserwowym – uwierzcie, doskonałe połączenie. Jola z bloga Przepisy Joli wraz z Margit z Gazety Wyborczej, ulepiły niecodzienne pierogi. Dziewczyny nadziały je białą kiełbasą, doprawioną podsmażoną cebulką oraz majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta
Kuchnia BazyliiCzasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji
Candy Pandasnajbliższego poniedziałku (29 czerwca 2015) w sklepach Lidl pojawi się kolejna już selekcja win francuskich. W ramach tej oferty dostępnych będzie 31 win (13 białych, 2 różowe, 13 czerwonych i 3 słodkie ) Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji zorganizowanej w ramach II zlotu blogosfery. Poniżej te, które zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy. Alsace Pinot Blanc(...)Atrakcyjna cena. Do sączenia samo lub do deserów. Podawać dobrze schodzone 8-10 stopni. Oprócz tego bardzo ciekawie zapowiada się oferta tygodnia francuskiego w tym 30 oryginalnych francuskich serów oraz małże i przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane
królestwo garównietolerancją glutenu), małych dzieci oraz osób będących na diecie lekkostrawnej. Jako kasza bezglutenowa, może stać się podstawową, tańszą alternatywą dla osób z celiakią. Znacznie bardziej pożywną od białego ryżu czy kukurydzy, lżej strawną niż gryka oraz tańszą i bardziej dostępną niż quinoa czy amarantus. Kasza ta należy do tzw. kasz zasadotwórczych, uczestniczy w przywróceniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej(...)mało spożywa się tego bogatego w składniki odżywcze produktu? Odpowiedź jest całkiem prosta: z powodu ciągłego braku czasu i zabiegania. Przygotowanie kaszy jaglanej jest bardziej czasochłonne niż położenie sera i wędliny na kromkę chleba. Aby nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili
Moja Mama GotujeTuryn i tu...urodziła się moja córka Sara. Miejscowośc ta jest przepięknie położona w Dolinie Susy, otoczona górami, przepiękną zielenią i niesamowitą skarbnicą...do lodówki ! Winnice, kasztany, dynie, sery, warzywa, zioła, miody...ileż bym mogła wymieniać. Dolina Susy bogata jest w okresie jesiennym ,kiedy to ziemia rodzi prawdziwe smakowitości, które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie(...)będzie dolać wody takie są gęste -bakłażan -czerwona papryka-faszerowana-toskania-test.html-cebula biala i czerwona -suszone pomidory -przyprawy od Skworcu- użyłam mieszanki czarnuszka,suszony pomidor i czosnek niedzwiedzi oraz mieszanki Kuchmistrz -biała i fioletowa cebula -powinna być marchewka starta na dużych oczkach i..jej nie dalam bo zabrałam się za robotę i zapomnialam na śmierć ,że mi się skończyła- poszła cała
Z Kuchni Do Kuchni