porcje) 2 mozzarelle w kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz lub Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą: (4 porcje) 2 mozzarelle w kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli opcjonalnie parę kawałków mięska, jakie Wam zostało z obiadu – u mnie kawałki karkówki sól, pieprz(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika – więc zapoznajcie się z instrukcją swoich piekarników). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to ustawcie najwyższą temperaturę i termoobieg. Piecz około 4 minuty do momentu, aż ser się rozpuści, zacznie delikatnie bulgotać a boki pizzy będą chrupiące. Podawaj na ciepło. Można przed podaniem spryskać delikatnie oliwą i posypać świeżym rozmarynem lub udekorować bazylią (w zależności od tego
Moja DelicjaGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go
potrawyregionalneOstawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto(...)sposób układamy całą sałatkę. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy na zimno. Pasta z jarmużu i pieczarek 125 g jarmużu 2 pieczarki portobello 2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch) 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy na tarce
My Chcemy Jeśćartykułami spożywczymi doskonale znają to pytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !! Gorzka, biała, deserowa, mleczna, z dodatkami, karmelowa, orzechowa, itd., itd. Tysiące firm produkujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta, czy dni powszednie(...)cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Włóż na godzinę do lodówki. Migdały podpraż przez chwilę na suchej patelni i zmiel (najlepiej w młynku do kawy
Moja Mama Gotujehallo ????... po co je blanszować przed zapieczeniem???? A potem jeszcze zapieczenie przez kilka minut. Ono służy nadaniu efektu brązowej skórki na np. sosie beszamelowym lub stopieniu się dodanego sera lub aby kruszonka stała się krucha. Ostryga nie potrzebuje obróbki cieplnej. Przez zapiekanie traci tylko stan surowości, ale wciąż jest miękka i delikatna. Przez wcześniejsze zblanszowanie a potem jeszcze zapiekanie ostrygi(...)drogę z zamkniętymi oczami i z kaskiem na głowie nie czując wiatru we włosach. Gryźć czy nie gryźć zależ od naszego stopnia wtajemniczenia ostrygowego :) Wina: podaje się do nich białe wina typu Muscadet, czy białe Bourgogne albo też białe Bordeaux, chociaż osobiście uważam ze najlepiej pasują wina alzackie : Gewurtztraminer. Pochodzenie ma znaczenie: Gatunki ostryg dzielimy na dwa zasadnicze rodzaje: Ostrygi
Sztuka gotowania w/g Samiryidealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum i oprószona serem. Takie obiady można by było jadać codziennie i na pewno by się nie nudziły. Ten przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam(...)jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło
SMYKWKUCHNIobieraczką skroić z niej wstążki. Na patelni rozgrzać olej. Na palniku o średniej mocy po jednej stronie podsmażyć ser, by się stopił w środku. Odwrócić i posypać sezamem. Ser przełożyć na sałatę. Posypać kiełkami słonecznika. Całość polać oliwą (2-3 łyżki) i skropić sokiem z połowy cytryny. "Sześć kobiet w śniegu (nie licząc suki)" Anny Fryczkowskiej to dość oryginalny kobiecy(...)Autorka jest niezwykle sugestywna w opisach zbrodni i agresji mężczyzn w stosunku do kobiet (trochę tylko inne podejście do relacji damsko - męskich niż w poprzednio przeczytanej " Sekretnej zimie Jaśminy "). biały Liczba
Weekendy w domu i ogrodzieGrillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podobnej masy owoców, cukru i octu konserwowały się same i umożliwiały długie przechowywanie. Do swojej konfitury używam cebuli czerwonej i szalotek – nie da się zrobić naprawdę dobrej konfitury z białej czy żółtej cebuli – obie za bardzo miękną i rozpadają się przy długim gotowaniu. Kawałki cebuli powinny być widoczne i wyczuwalne na podniebieniu – to nie przecierany sos. Cebula czerwona jest delikatniejsza(...)zrobieniu , ale i na zimno – w obu wypadkach smakuje równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim serem kozim. Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką porcję, jaką zdążymy zjeść w tydzień (a czasami i szybciej). Nie ma powodu żebyście Wy mieli tego
Karo in the Kitchennaczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła. Pieczarki z serem - nic więcej Ajapsandali Proste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali . Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku(...)następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser jada się przede wszystkim świeże i suszone owoce oraz orzechy. Popularna jest też baklava. Produkcja czurczcheli Stragan z czurczchelami
Poezja smakumnie na stole pojawiły się paluszki grissini do chrupania, a na stole porozkładałam pomidorki koktajlowe, które można było podjadać, a jednocześnie stanowiły dodatkową, naturalną ozdobę. Jeśli lubicie sery – świetnie się sprawdzą, ja postawiłam na gorgonzolę , którą bardzo lubi mój mąż. czarne i zielone oliwki, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, szczypta(...)wierzchu lub między warstwy wtykamy liście bazylii. Ja dla kontrastu dorzucam oliwki. Tak jak wspominałam na moim stole nie zabrakło prawdziwie włoskiego prosecco. Mionetto Prosecco D.O.C. Treviso to białe, wytrawne wino musujące, które wytwarzane jest tą samą metodą od 1887 roku. Podaje się je schłodzone, dlatego w ciepłe dni daje niezastąpione uczucie orzeźwienia. To trunek, który sprawdzi się zarówno
Poezja smakupołowy 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Ważne jest również, aby te warzywa i owoce były jak najbardziej kolorowe: zielone, czerwone, pomarańczowe, żółte, granatowo – fioletowe i białe. Każdy kolor to inne, cenne dla organizmu związki odżywcze. Zasada 2 – 1/4 Twojej diety powinny stanowić produkty będące źródłem węglowodanów Węglowodany to główne źródło energii. Zbyt niska zawartość węglowodanów(...)proste, tj. kasze, ryż, makaron, pieczywo. Ważne, aby najczęściej sięgać po produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, razowy makaron, razowy chleb czy pełnoziarnistą mąkę), a rzadziej po produkty oczyszczone np. biały chleb czy ryż. Zasada 3 – 1/4 Twojej diety powinny stanowić również zdrowe źródła białka. Białka sycą nas bardziej niż węglowodany i tłuszcze, co oznacza, że dodanie produktów białkowych do głównego
365 dni dookoła kuchnizamówić online z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty(...)certyfikatem Bio, woda,cukier trzcinowy, żurawina, sok z cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały,mieszanka naszych przypraw 5) Syropy owocowe I to kolejny owocowy produkt o prostym naturalnym składzie - tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Takie syropy robiła kiedyś moja babcia
Kuchnia MagdaLenyzaproponowanych dziś klusek leniwych wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach nie ma grudek sera. Można je podać klasycznie z bułką na maśle. Ja jednak podałam zimową surówkę z selera korzeniowego. Składniki (na 3 porcje): 300 g serka naturalnego homogenizowanego 1 jajko(...)nazwała to, co spotkało bohaterów, magią. Cóż, mnie to nie przekonuje. Na szczęście książkę czyta się przyjemnie, sporo w niej cudownych opisów przyrody, w tym amerykańskich lasów deszczowych. zamknięcie biały
Weekendy w domu i ogrodzie