małe czerwone podłużne papryki 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub oliwy dodatkowo można wybrać inne warzywa: kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry biała cebula pokrojona w grube plastry kukurydza w kolbie ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie) sałata rzymska pokrojona na połówki por przekrojony wzdłuż na pół bez odcinania korzonków(...)Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam je do grillowanych mmmmmmmmmm marynowanych żeberek i zapiekanych ziemniaków w sosie beszamelowym pod serem. - kliknij i zobacz
Sztuka gotowania w/g Samirymiski wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je trzepaczką lub widelcem. Dodajemy 3 czubate łyżki majonezu i mieszamy razem do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy stary żółty ser, bazylię oraz oregano (po pół łyżeczki), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. 3. WYKŁADANIE CIASTA (3 min): blachę od ciasta (dużą) lub zwykłą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia(...)pieprzu. Smażcie, mieszając od czasu do czasu ok. 5 min aż wyparuje cała woda. 7. PIERSI Z KURCZAKA (3 min): > umyjcie je pod bieżącą wodą i oczyśćcie z białych włókien, a następnie posiekajcie na drobno (jakbyście chcieli zrobić z nich papkę), im drobniej tym lepiej. Jak wam się nie chce, pokrójcie chociaż w drobną kostkę. Pokrojonego posypcie pół łyżeczki curry
Nerds KitchenWracamy do postapokalipsy! Jest soczyste mięso, są ziemniaczane węglowodany oraz przepyszny ciemny sos – oto szama każdego szanującego się wastelandowca! Nietypowo połączyliśmy dwa przepisy w jednym
Nerds Kitchenstać kilka lat i nic mu nie jest. Na kimchi przepyszne, oczywiście jedyne i najlepsze na świecie, potrzebujemy: 1 kapustę pekińską około 20 g soli (dwie płaskie łyżki) 1 białą rzodkiew (ok. 400 g) 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2 cm kawałki 4 sztuki cebulki dymki, pozbawione cebuli i pocięte na 2 cm kwałki 2 średnie marchewki. Przygotowanie kapusty(...)Słoiki lekko zakręcamy i trzymamy 3 dni na blacie. Zacznie pachnieć kwaśno. Po tym czasie przenosimy do lodówki albo jeszcze lepiej do zimnego pomieszczenia, jak nie chcemy, żeby nam ser żółty i szynka dawały zapachem rozkładającej się wiewiórki, która nażarła się kapusty i pękła. Przez pierwszy tydzień dociskam kapustę łyżką, żeby odgazować i żeby sok puściła. Kimchi najlepsze jest
ladykitchenDziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką Bielmar – polskim producentem m.in. Śniadaniowej Klasycznej ( znanej chyba wszystkim, bo na polskich stołach gości(...)cukier – 1 łyżeczka * Śniadaniowa Klasyczna ( roztopiona ) – 4 łyżki + sezam lub siemię lniane lub ziarna PASTA JAJECZNA: * gotowane na twardo jajka – 8-10 szt * cebula biała – 1 szt * szczypiorek -1 pęczek * Śniadaniowa Klasyczna – 2-3 łyżki ( do gęstości ) * sól * pieprz DODATKOWO: wędzony łosoś SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BAJGLE: Do drożdży dodajemy cukier i kilka łyżek ciepłej
Ostra na Słodkonagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka lub ciasto z jego użyciem można zrobić dosłownie w kilkanaście minut, zawijając w nie budyń, marmoladę, owoce, ser czy czekoladę. No i dodatkowo taki deser nie kosztuje drogo bo zaledwie kilka złotych za całą blachę smacznych ciastek. Ja dziś zdecydowałam się na ciastka francuskie z marmoladą różaną(...)pozostawiłam na blaszce aby wystygły. Przed podaniem można ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Można też takie ciasteczka oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, polukrować lub polać białą czekoladą. ja pozostawiłam je bez niczego bo moja marmolada była dość słodka i nie było potrzeby ich dodatkowo dosładzać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem
Waniliowe ImprowizacjeSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy. Sernik zrobiłam bez spodu, ale jeśli chcecie aby sernik miał podstawę, wystarczy pokruszyć na pył dowolne ciasteczka (maślane, owsiane, digestive czy herbatniki), połączyć je z rozpuszczonym masłem i wylepić dno okruchami – będzie równie(...)żółtek. W dużej misce miksujemy ze sobą żółtka z mascarpone, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Stopniowo dodajemy jogurty. Mieszamy. W drugiej misce białka ubijamy, a gdy będą białe dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy 2-3 minuty (muszą być bardzo sztywne). Dodajemy po trochu białek do masy jogurtowej i delikatnie mieszemy szpatułką. Gdy wmieszamy całe białka, przekładamy masę do przygotowanej
Poezja smakuJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.plwłasnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu przepisy kuchni podkarpackiej, które(...)czego 199 zarejestrowanych jest na Podkarpaciu (w tym aż 45 wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania
Trzeci talerzpowrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie robić się szklista i będzie widocznie odchodzić od ścianek. Nie może być śladu po surowej, białej mące. Zdejmujemy garnek z ognia i zmniejszamy temperaturę masy do około 70-80⁰C mieszając ją, albo miksując przez kilka minut na niskich obrotach. Do lekko przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy(...)Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia w szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy
Karo in the KitchenSkładniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza 400 g fileta z łososia 1 duża cebula 3 łyżki świeżego kopru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 300 g ryżu basmati, waga sucha 200 ml bulionu do pieczenia 2 łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych(...)minut. W międzyczasie ugotuj sos. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle. Dodaj bulion i gotuj przez 5 minut. Następnie włóż philadephia, przecier pomidorowy i wlej śmietankę. Mieszaj aż ser się rozpuści, a sos zacznie się gotować. Dodaj połowę krewetek i zagotuj sos. Zmiksuj w blenderze i przelej z powrotem do garnka. Dodaj resztę krewetek i koper. Trzymaj w cieple
codojedzeniadania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu, sera bardzo ostrego w smaku i jak to mówi mój M. "przyjemnie drażniącego rozleniwione kubki smakowe". Z innych popularnych elementów mogłabym wymienić oliwę z oliwek, którą używamy niemalże do wszystkiego, podobnie(...)albo szczęście, że urodził się 29 lutego i najbliższe urodziny - w przyszłym roku - będą jego siódmymi. Można w niej przygotować klasyczne espresso. Natomiast drugą nazywamy potocznie Mućką, ponieważ jest biała w czarne łaty i można w niej przygotować prawdziwe capuccino. Każdemu wielbicielowi kawy polecam zakup kawiarki, jest to dobra inwestycja, szczególnie dla kogoś, kto nie bardzo ma fundusze na obrzydliwie
Przepysznik - BLW i nie tylkosmaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony(...)Tymianek Należy do grupy najstarszych ziół przyprawowych. Wspomaga trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniaodkryłem, że przydać może się wszystko. A skórka to już z całą pewnością, często jest wręcz niezbędna. Dlatego teraz, gdy jemy cytrusy, to kolejnym etapem jest mozolne zdjęcie tej białej warstwy spod spodu (tzw. albedo) i wysuszenie skórek. To albedo jest bardzo gorzkie, nie nadaje się do niczego. A jak skórka wyschnie (trwa to około tygodnia) to ją kruszę(...)kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo twarde, nie rozpuszczą się podczas gotowania. Za to dadzą i fajny aromat i przyjemnie żółty kolor
Marder&Marder Manufacture