Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.plwłasnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu przepisy kuchni podkarpackiej, które(...)czego 199 zarejestrowanych jest na Podkarpaciu (w tym aż 45 wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania
Trzeci talerzpowrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie robić się szklista i będzie widocznie odchodzić od ścianek. Nie może być śladu po surowej, białej mące. Zdejmujemy garnek z ognia i zmniejszamy temperaturę masy do około 70-80⁰C mieszając ją, albo miksując przez kilka minut na niskich obrotach. Do lekko przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy(...)Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia w szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy
Karo in the KitchenSkładniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza 400 g fileta z łososia 1 duża cebula 3 łyżki świeżego kopru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 300 g ryżu basmati, waga sucha 200 ml bulionu do pieczenia 2 łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych(...)minut. W międzyczasie ugotuj sos. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle. Dodaj bulion i gotuj przez 5 minut. Następnie włóż philadephia, przecier pomidorowy i wlej śmietankę. Mieszaj aż ser się rozpuści, a sos zacznie się gotować. Dodaj połowę krewetek i zagotuj sos. Zmiksuj w blenderze i przelej z powrotem do garnka. Dodaj resztę krewetek i koper. Trzymaj w cieple
codojedzeniadania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu, sera bardzo ostrego w smaku i jak to mówi mój M. "przyjemnie drażniącego rozleniwione kubki smakowe". Z innych popularnych elementów mogłabym wymienić oliwę z oliwek, którą używamy niemalże do wszystkiego, podobnie(...)albo szczęście, że urodził się 29 lutego i najbliższe urodziny - w przyszłym roku - będą jego siódmymi. Można w niej przygotować klasyczne espresso. Natomiast drugą nazywamy potocznie Mućką, ponieważ jest biała w czarne łaty i można w niej przygotować prawdziwe capuccino. Każdemu wielbicielowi kawy polecam zakup kawiarki, jest to dobra inwestycja, szczególnie dla kogoś, kto nie bardzo ma fundusze na obrzydliwie
Przepysznik - BLW i nie tylkosmaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony(...)Tymianek Należy do grupy najstarszych ziół przyprawowych. Wspomaga trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniaodkryłem, że przydać może się wszystko. A skórka to już z całą pewnością, często jest wręcz niezbędna. Dlatego teraz, gdy jemy cytrusy, to kolejnym etapem jest mozolne zdjęcie tej białej warstwy spod spodu (tzw. albedo) i wysuszenie skórek. To albedo jest bardzo gorzkie, nie nadaje się do niczego. A jak skórka wyschnie (trwa to około tygodnia) to ją kruszę(...)kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo twarde, nie rozpuszczą się podczas gotowania. Za to dadzą i fajny aromat i przyjemnie żółty kolor
Marder&Marder ManufacturePoniedziałek: Królik a la cacciatore z kaszą orkiszową Liczba składników: pięć, łącznie z przyprawami. Wszystkie połączone razem, duszone na wolnym ogniu zmieniają się w aksamitny, pomidorowy sos z delikatnym białym mięsem z królika. Klasyk włoskiej kuchni. Wtorek: Polędwiczki panierowane w parmezanie z pieczonymi frytkami i pieczoną brukselką w sosie balsamicznym Liczba składników: tyle, ile wymienionych jest w tytule potrawy, czyli(...)mniej pracy przy gotowaniu. Nie było łatwo znaleźć takie przepisy, bo po wpisaniu do wyszukiwarki hasła „dania z 5 składników” natrafialiśmy na dość trywialne propozycje w stylu makaron z serem. Ostatecznie udało nam się zebrać niemało przepisów, z których wybraliśmy pięć. Potrawy na ten tydzień przygotowaliśmy w sobotni wieczór. Początkowo założenie było takie, że przygotujemy dwa-trzy dania, a resztę
Niedzielny kucharzbardziej pulchne (jak w focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarr a, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki(...)pieczenie i szykowanie dodatków Składniki: 7 g suszonych drożdży szczypta cukru 2 łyżki letniej wody 500 g mąki typ. 650 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wina (ja pominęłam) 250 ml letniej wody dodatki: na tapenadę: 120 g czarnych oliwek, 4 suszone pomidory, łyżeczka kaparów, kilka łodyżek tymianku, 3-4 łyżki oliwy 1 czerwona papryka kilka garści
Chilli Czosnek i Oliwasorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę(...)przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta w foremce do pasztetu. Jej historia kończy się dobrze, wielkim weselem, gdzie najważniejszą sprawą jest ser (musi być koniecznie śmierdzący i obfity) i przygrywająca do tańca orkiestra. Jak zwykle w tego typu literaturze, Francja staje się zwierciadłem życia, jakiego się pragnie. Dzięki temu że w Paryżu
Ugotowane pozamiataneZjedz Połowę Porcji. Nie mylcie tego lub nie utożsamiajcie z głodówką… bo tego jako osoba lubiąca gotować i jeść zupełnie nie rozumiem… Można ograniczać niektóre produkty, np. białe pieczywo ale już pieczywo ciemne w małych ilościach przecież jest potrzebne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Takich przykładów jest sporo… ale wracając do sałatek…Sałatki robię różne, w zależności(...)łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki:pierś z kurczakabakłażankawałek sera feta1-2 pomidory suszonesałata i/lub rukolasól, pieprz, paprykaoliwa z oliwek firmy Biolevitaocet balsamicznyKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Bakłażan kroję na plastry i posypuję solą
UgotujmyTo.plroślinnego pochodzenia, czy z cukrów prostych. Wystarczy stosowanie się do zasady umiaru i rozwagi, by nie rezygnować w pełni z wielu elementów codziennego jadłospisu. Niekiedy wystarczy zastąpić białą mąkę płatkami owsianymi, część oleju zamieć na jogurt naturalny lub zmiksowne banany a podaną ilość cukru w przepisie pomniejszyć o połowę. Przecież deser nie musi być słodki jak ulepek, a gwarantuje(...)łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru marki Polski Cukier 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru 1/3 szklanki płatków migdałów 2 łyzeczki proszku do pieczenia 250 gram sera ricotta garść świeżych wiśni i truskawek Jajka wymieszaj z jogurtem, olejem i cukrem. Płatki owsiane wymieszaj z mąką orkiszową, siemieniem lnianym, otrębami, suszoną żurawiną, solą, cynamonem, imbirem, proszkiem do pieczenia
Mango Papajawody wymieszanej z letnim mlekiem w proporcji pół na pół tj. 87,5 ml letniej wody i 87,5 ml letniego mleka; 1 łyżka oliwy z oliwek; Mała szczypta białego cukru; Szczypta soli. Sos i nadzienie: 300 ml słodkiej śmietanki UHT 12 % (w kartoniku, takiej jak do zabielania kawy); 3 średnie cebule; 90 g wędzonego boczku w plastrach(...)przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie sosem śmietanowych, pozostawiając brzeg (około 1,5 cm) pizzy suchy. Na sos wyłożyć startą mozzarellę, a na ser podsmażoną cebulę z boczkiem. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum (u mnie to 275 stopni, pierwsza półka od dołu, grzałka górna i dolna) i piec przez około
Gospodyni MiejskaPowoli przyzwyczajam moich do nieco innego ciasta niż to tradycyjne na białej mące pszennej. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie, więc bez obaw, że nie będzie zjadliwe. Właściwie jest to modyfikacja ciasta na pizzę, które już pojawiło się na blogu. Dodatki możecie dowolnie modyfikować. Ja od dawna miałam ochotę na brokuła, a i Staś też dawno nie jadł, więc tu jako(...)pizzę: Sos : 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka tymianku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki na sos wymieszać Składniki: około 250-300 g startego żółtego sera ( ja najczęściej używam mozzarelli w kawałki) około 100-150 g kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy
Niebieski kubek z kawa