papryki 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony 2 cebulki dymki kilka ugotowanych szparagów zielonych (które zostały z niedzieli) 4 jajka ugotowane na twardo łyżka musztardy 2 łyżki octu z białego wina 6 łyżek oliwy ev sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, paprykę i ogórka w kostkę. Ułóż warzywa w lunchboxach, dorzuć posiekane cebulki dymki(...)pomidorków koktajlowych 1 nieduża marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 czerwonej papryki (tej, co została po sałatce z poniedziałku) 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 opakowania (100 g) sera feta (resztę sera dodaj do spanakorizo) Przygotowanie: Makaron razowy ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem salsa verde. Pomidorki przekrój na pół
Chilli Czosnek i Oliwasieci. Pogrubiłam te najbardziej szkodliwe. Mąka pszenna, oleje roślinne, przyprawa o smaku pizzy 2 %, pomidory w proszku, maltodekstryna, dekstroza,cebula w proszku,laktoza, seler,oregano w proszku,aromaty,ser w proszku,przyprawy,barwniki / kurkumina, karmel amoniakalno-siarczynowy , karmel amoniakalny /regulator kwasowości /kwas cytrynowy /,olej roślinny, wzmacniacze smaku / glutaminian monosodowy , 5-nukleotydy disodowe / emulgator / fosforan disodowy /, Ciekawostka! Występuje w lakierach(...)identycznym wyglądzie z oryginałem. Na podstawie tego przepisu można piec chlebki o różnych smakach, komponując zestawy ziół i przypraw. Można zamienić mąkę pszenną zwykłą na orkiszową, albo na żytnią białą a nawet żytnią razową. Przy mąkach żytnich należy dodać więcej mleka, bo te mąki wchłaniają więcej płynów. Mąkę semolinę w każdym przypadku należy pozostawić. Bardzo polecam! Można je przechowywać
Leśny Zakątekdań. Dzisiaj super prosty quiche z niewielką ilością składników, na kruchym cieście z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto wykonałam z mąki pszennej pełnoziarnistej, która ma nieco niższy indeks glikemiczny, niż mąka biała. Włoskiego aromatu dodają świeżo siekane zioła, które można zastąpić także suszonymi. Składniki na 6 porcji : 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 100g schłodzonego masła startego na tarce o grubych(...)spód obciążony np. fasolą, ja jednak pomijam ten krok i od razu faszeruję tartę, żeby zaoszczędzić na czasie. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka utrzeć ze śmietaną i serami (ricottą i parmezanem) na gładką masę Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać posiekane zioła. Wylać masę na spód i ułożyć pomidorki koktajlowe na tarcie kładąc je przecięciem
DietologJuż dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami(...)oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniabyła toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę. Trufla ma kształt bulwy z chropowatą skórką. Występuje niezwykle rzadko dlatego też jej cena jest bardzo wysoka. Jej bardzo silny zapach i aromat sprawia, że nawet niewielka jej ilość(...)DOCG Chianti Rufina 2008 PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 BADIA DI MORRONA – „N’Antia” IGT Toscana Rosso 2009 Risotto z kremem z sera Parmigiano Reggiano i Trufli. IL MORO – „Il Moro di San Giovanni” IGT Toscana Rosso 2010 FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG
królestwo garówrozpuszczonego masła (pozostałe 30 g zostawiamy do polewy). Ponownie mieszamy i mokrymi okruchami wykładamy dno tortownicy o średnicy 24-26 cm dokładnie uklepując. W misie miksera umieszczamy ser, cukier i jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę kawy zbożowej oraz rum. Po wymieszaniu wlewamy kremówkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy masę serową(...)słodko z czekoladą Znowu śniadanie na słodko (czyli dla mnie te najlepsze). Mój... Pieczony budyń waniliowy Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pys... Sernik pistacjowy z białą czekoladą Sernik pistacjowy z białą czekoladą - marzyłam o takim od da... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami
Poezja smakuWnętrze Restauracji Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja — Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym(...)które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia kołocz od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt
Food Squaregrasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki(...)ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Kiedy ryż będzie już prawie dobry, dodać skorzonerę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą. zastawa
królestwo garówwiększych (>500.000 litrów rocznie) -Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina -rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych -produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących -Roczna konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów O winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością przyjęłam zaproszenie, do restauracji Strefa , na degustację win wytwarzanych(...)wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy lata. Druga fermentacja w butelce. Jest produkowane tylko
królestwo garówPaczki Warzyw 80-90 ml oliwy z oliwek 8 g suszonego oregano 100 g grana padano 10 g świeżej bazylii 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę(...)pieprz, gotujemy. Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano
Brzuszki ŁakomczuszkiTo już ostatni przepis w na blogu w tym roku! Jeszcze jesteśmy przed świętami, więc to idealny moment na zrobienie tego obłędnego sernika 😍 Korzenny spód
Candy PandasCzasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust
SzczyptaSmaQbardzo dobrej jakości. Większość włoskich przepisów, które królują w wielu kartach restauracyjnych powstało z biedy, gospodarze używali tego co było. Dlatego w tej kuchni królują pomidory, oliwki, oliwa, sery, wina czy świeże zioła. To co można było wyhodować w gospodarstwie, to z tego się korzystało. Wspominam o tym, dlatego, że przygotowując dania z kuchni włoskiej, nawet te najbardziej proste, gdzie(...)POROWE KREMOWE RISOTTO - 2 szklanki suchego ryżu arborio - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - szklanka mleka + woda - 3 ząbki polskiego czosnku - kilka gałązek tymianku polskiego - 10 cm białej części pora - sól Na dużej patelni, o grubym i solidnym dnie, rozpuść masło i oliwę, połącz ze sobą, dodaj posiekany czosnek i pora, całość przesmaż. Nic nie może się zrumienić
SMYKWKUCHNIjeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie (wersja Gucia) Zakwas 1 łyżka zakwasu żytniego 60 g mąki gryczanej (miałem taką bardziej białą) 60 g wody Wymieszałem i zostawiłem na noc. Zaparka 240 g mąki gryczanej 1 szklanka wrzącego mleka Zaparzyłem całość mąki mlekiem (mieszałem łyżką drewnianą), przykryłem i zostawiłem na noc. Ciasto(...)ostygnie." Smacznego! Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Z chaty na końcu
Stare Gary