grasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki(...)ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Kiedy ryż będzie już prawie dobry, dodać skorzonerę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą. zastawa
królestwo garówwiększych (>500.000 litrów rocznie) -Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina -rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych -produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących -Roczna konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów O winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością przyjęłam zaproszenie, do restauracji Strefa , na degustację win wytwarzanych(...)wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy lata. Druga fermentacja w butelce. Jest produkowane tylko
królestwo garówPaczki Warzyw 80-90 ml oliwy z oliwek 8 g suszonego oregano 100 g grana padano 10 g świeżej bazylii 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę(...)pieprz, gotujemy. Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano
Brzuszki ŁakomczuszkiTo już ostatni przepis w na blogu w tym roku! Jeszcze jesteśmy przed świętami, więc to idealny moment na zrobienie tego obłędnego sernika 😍 Korzenny spód
Candy PandasCzasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust
SzczyptaSmaQbardzo dobrej jakości. Większość włoskich przepisów, które królują w wielu kartach restauracyjnych powstało z biedy, gospodarze używali tego co było. Dlatego w tej kuchni królują pomidory, oliwki, oliwa, sery, wina czy świeże zioła. To co można było wyhodować w gospodarstwie, to z tego się korzystało. Wspominam o tym, dlatego, że przygotowując dania z kuchni włoskiej, nawet te najbardziej proste, gdzie(...)POROWE KREMOWE RISOTTO - 2 szklanki suchego ryżu arborio - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - szklanka mleka + woda - 3 ząbki polskiego czosnku - kilka gałązek tymianku polskiego - 10 cm białej części pora - sól Na dużej patelni, o grubym i solidnym dnie, rozpuść masło i oliwę, połącz ze sobą, dodaj posiekany czosnek i pora, całość przesmaż. Nic nie może się zrumienić
SMYKWKUCHNIjeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany na zakwasie (wersja Gucia) Zakwas 1 łyżka zakwasu żytniego 60 g mąki gryczanej (miałem taką bardziej białą) 60 g wody Wymieszałem i zostawiłem na noc. Zaparka 240 g mąki gryczanej 1 szklanka wrzącego mleka Zaparzyłem całość mąki mlekiem (mieszałem łyżką drewnianą), przykryłem i zostawiłem na noc. Ciasto(...)ostygnie." Smacznego! Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Z chaty na końcu
Stare Garyzagotować w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste J Składniki: masa makowa: 200 ml mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki(...)wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno
Moniki Smakołyki5 / 5 ( 2 votes ) Kotlet de volaille z piersi przepiórki De volaille z piersi przepiórki to ekskluzywne danie, idealne na świąteczny obiad. Przepiórki są drogie ale
Ogrodnik w podróżyświeżo ściętym ściernisku - parkingu tuż koło zabytkowego młyna. Wokół zabytkowego młyna na dość dużym terenie od samego rana rozstawia się kilkaset stoisk. Aleja wędlin, aleja miodów, aleja serów i win mówią same za siebie. Prócz tego plac centralny, ośla łączka i aleja slow food. Samo zwiedzanie, rozmawianie, degustowanie, kupowanie zajmuje kilka godzin. Największym miłym zaskoczeniem jest ilość(...)Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie . Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler- Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań Trzecie miejsce, Dawid Konior i Albert Kempys- Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała Nagrodę VIP za „Najlepsze Smak” otrzymali Piotr Huszcz i Marcin Repecki- Hotel Restauracja PIANO, Lublin . Festiwal jest jedynym tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację
królestwo garówkminkiem. Dokładnie ze sobą mieszamy. KROK 2: Formujemy od 6 do 8 pulpetów, mniej więcej tej samej wielkości. KROK 3: Na wierzch każdego pulpeta kładziemy plaster boczku i plaster sera mozzarella. Przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI: - 150 g grzybków Shimeji - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pietruszki - 1 cebula - ząbek czosnku(...)bazylii - 2 ząbki czosnku Koperek myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i zgniatamy. Wszystkie składniki: koperek, czosnek, jogurt, majonez i bazylię dokładnie mieszamy. Danie najlepiej smakuje podawane z białym winem. SMACZNEGO
Związek na patelnigości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak(...)początek Kasia proponuje trzy chłodniki. Na botwinie z przepiórczym jajkiem, ogórkowy z nutką mięty i malinami oraz jagodowy z uszkami na słodko. Później jest już tylko lepiej ;-) Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi, krem z karmelizowanego kalafiora czy szparagowa w dwóch kolorach to bardzo ciekawe propozycje na nasze stoły. Za oknem zimna jesień, więc przyda się także przepis
Mr. Tasteśrodka bieżącą wodą. Wtedy nie tylko są czyste w środku, ale także lepiej się nakładają, jak to ja mówię... złapią powietrza. Na drobnych oczkach ( takich jak mielimy ser ) mielimy kurczaka,a razem z nim czosnek. To mięso zadziała jako spoiwo, także dzięki mięśniom . Później zmieniamy sitko na większe, u mnie jest to 9 mm i mielimy wieprzowinę. Wszystko(...)smak, czy jednak trzeba dać czegoś więcej. Napełniamy jelita, wielkość kiełbasek zależy od naszych upodobań, mogą być długie, mogą być małe, krótkie i podzielne. Jeśli będziemy parzyć ( czy to białą czy wędzoną )robimy to we wrzątku ale nie może się gotować. Ja osobiście lubię długie wolne wędzenie (drewnem dębowym lub z drzew owocowych), które już eliminuje parzenie. Kiełbasa jest gotowa
Dieta moja pasjałyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: drobny makaron straty parmezan lub grana padano drobno posiekana pietruszka * Jeśli chodzi o kiełbaski Salsiccia fresca możecie je śmiało zastąpić naszą zwykła, polską, białą kiełbasą. Wystarczy, że podsmażymy na patelni łyżkę ziaren kopru włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie(...)wytopionym tłuszczem przerzucamy do garnka z zupą. Na koniec całość gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu. Gotową zupę podajemy z ugotowanym drobnym makaronem, posypaną dużą ilością sera i pietruszki. Smacznego Artykuł Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeŚwietna przystawka <3 Składniki Farsz z mozzarellą: 6 jajek 100 g sera mozzarella 1 średnio dojrzały pomidor 3 łyżki drobno siekanego szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Farsz z łososiem: 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka śmietankowego Philadelphia 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka mielonej(...)drobne kawałeczki. Żółtko rozdrobniłem widelcem. Serek wymieszałem z majonezem i szczypiorkiem, dodałem żółtka i łososia, wymieszałem. Farszem napełniłem wydrążone biała, oprószyłem mieloną papryką i natką pietruszki. Farsz z awokado: Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem
R'n'G Kitchen