ser biały - 9461 przepisów (strona:535/631)

Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi 76

ogórkami kiszonymi to klasyczna, imprezowa sałatka. Nie zrobiłam jej przy okazji imprezy, zrobiłam ją przy okazji soboty. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapki z szynką i serem żółtym. O, albo z pasztetem. Tego typu sałatki pasują do tego idealnie. Pewnie dlatego tak dobrze wchodzą też w okolicach świąt. Właśnie, muszę pokombinować z przepisami świątecznymi, na sałatki także(...)coś. Tak samo robię przy okazji past jajecznych. Tam gdzie majonez, tam i jogurt. Jedno drugiemu naprawdę nie przeszkadza. Ps. Chyba jednak dobrze zaparzyłam herbatę. Odżyłam. Składniki: 5 jajek biała część małego pora 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z wodą, zagotowujemy, gotujemy

Kardamonovy
Łosoś grillowany na desce cedrowej - smak, którego nie uda Ci się zapomnieć 116

wystarczy podczas BBQ użyć  cedrowych deseczek , dzięki którym w mgnieniu oka można uzyskać wprost obłędnie aromatyczne danie z łososia. Wystarczy, że ułożysz łososia (lub inną rybę, mięso, sery) na specjalnej deseczce a następnie na przygotowanym, rozgrzanym ruszcie. Po kilku chwilach drewno zacznie dymić, zamykając powoli w rybie słodki, cedrowy smak.   Ważne, by, przygotowując się do grillowania, zwrócić uwagę(...)dodatkowo ją zabezpieczyć a potrawom nadać jeszcze piękniejszego aromatu i koloru. Smak ryby możemy również dodatkowo podbić, smarując deseczkę winem – do ryb i owoców morza sprawdzi się trunek z białych winogron. Deseczka wygląda na tyle estetycznie, że danie można podać gościom bezpośrednio na niej. W ten sposób na dłużej zatrzymuje niepowtarzalny aromat wędzonego łososia. Przygotowanie aromatycznego łososia W kwestii przypraw

Moja smaczna kuchnia
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 109

serem pleśniowym Lazur 4 łyżki oliwy z oliwek,  łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól czosnkową Appetita i ziarnisty pieprz kolorowy ziarnisty Appetita mieszamy i dodajemy do sałatki Sałatka z serem pleśniowym Lazur Do przygotowania bezalkoholowego grzańca wykorzystaliśmy Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk. Firma Oryginalny Sok to odkrycie jednej z poprzednich edycji Warsztatów z gwiazdą. 20 różnych smaków soków od najpopularniejszych(...)risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą, sól i pieprz Appetita Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego) 197

Wiemy, że lubicie serniki tak samo jak my 💕 Dlatego postanowiłyśmy wykonać jeden spontanicznie gdy robiąc zapasy musów dyniowych, w zamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w

Candy Pandas
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 158

Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie

Karo in the Kitchen
Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami 75

proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa śliwkowa: 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie) 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wódki (ewentualnie) Masa sernikowa: 200 g sera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki(...)wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 5. Masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na wierzch ścieramy czekoladę białą i mleczną. chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masy stężały

Gotowanie...to proste !
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 178

jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło – 2 łyżki Parmezan – 2 łyżki startego Sól, pieprz Oliwa(...)ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki ( w razie potrzeby pod koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką

Kuchnia Bon Appetit
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 140

około 700 z czego 300 jest w użyciu często z odmianami międzynarodowymi. Możliwości jest sporo z czego portugalscy winiarze chętnie korzystają. W tym roku w tematem przewodnim były wielkie białe wina Portugalii. Wina w starszych rocznikach. W trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu(...)stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal 10 latach w butelce prezentuje miodowo- owocowe aromaty, nie traci struktury, posiada dobrą kwasowość. Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w bardziej treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami

królestwo garów
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 195

Słońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi.  Na tę okoliczność

SzczyptaSmaQ
Pizza idealna do przygotowania w domu 108

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto wg przepisu Jamiego Olivera: 500g białej mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 saszetka suszonych drożdży (7g) ½ łyżki drobnego cukru 2 łyżki oliwy extra vergine 325ml letniej wody Sos pomidorowy do pizzy 2-3 stołowe łyżki oliwy(...)lekko zarobić. Z ciasta formować okrągłe spody do pizzy, można użyć wałka. Na rozgrzaną blachę położyć przygotowany spód, szybko rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki: pieczarki, szynkę, oliwki, ser mozzarella, salami, paprykę – według uznania. Piec ok. 4 -5 minut w bardzo gorącym piekarniku i od razu podawać

Gotujemy i jemy
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 147

bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi się ją w wielu wariantach i proporcjach(...)Podobnie tutaj – po jasnym, łuskanym sezamie najlepiej widać jak mocno zagrzane są przyprawy – tutaj patelnią potrząsamy częściej, kolendra i pieprz po rozgrzaniu lubią strzelać, uwaga na oczy! Sezam z białego powinien zrobić się złoty, miodowy. Zdejmujemy przyprawy do osobnej miseczki, dodajemy suszony tymianek, majeranek i sól, wszystkie przyprawy dokładnie razem mieszamy. Jak to rozdrobnić? Ja robię to bardzo tradycyjnie

Karo in the Kitchen
Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe 136

Najpierw przepis na  bardzo smaczne, puszyste i chrupiące  bułki.   Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda) Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej

Przepisy na domowy ser i chleb
RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI 220

czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków) 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g) 1/3 szklanki białego wina 800 ml gorącej wody 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki tartego parmezanu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Grzyby(...)czas mieszając.   Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość powinna zająć jakieś 16-18 minut . Na koniec dodaj drugą łyżkę masła, wsyp natkę pietruszki oraz tarty ser, dosól i dopieprz jeszcze raz do smaku, zamieszaj. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 461

razem jeden z dwóch przepisów, jakie powstały na prośbę moich podopiecznych, którzy nie mają tostera czy piekarnika i nie mogli zrobić keto bułek , białego chleba czy tostów kokosowych . To właśnie na bazie tych ostatnich powstał ekspresowy i łatwy w wykonaniu keto chleb z patelni. Aromatyczny i przepyszny a do tego idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach(...)Gotowy chleb z patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 249 kcal

Ola la LCHF
Wstęp do pieczenia chleba. 168

sprawdzenia się. Przeczytałam kiedyś w książce, że "robienie wina i sera jest trudne - chleb to co innego" W każdym z tych przypadków zachodzi proces fermentacji. Zrobienie dobrego wina, lub sera na miarę Bordeaux czy Cheddara z Montgomery, graniczy z cudem, jednak wypiekanie znakomitego chleba wymaga  jedynie znajomości podstaw i doświadczenia. O rodzjach mąki, czy technice ugniatania chleba, można(...)Bielmo to największa część ziarna, składa się przede wszystkim z białka i skrobi. Mąka która zawiera też okrywę i zarodek jest ciemniejsza i nazywana jest mąką pełnoziarnistą.  Mąka biała składa się tylko z bielma.  Chleby z mąki pełnoziarnistej są, ciemniejsze i mniej jednolite w kolorze niż wypieki z mąki białej.  Różnią się też w smaku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania