przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty lub 1 mała 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 cebula oliwa 3 opakowania ryżu (3 x 100g) 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu(...)szczerze, że danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym
Passions hobbies lifegorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy 250 g truskawek(...)minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku 32 kulki mini mozzarelli lub 16 średnich przekrojonych na połówki Pomidory umyć, osuszyć. Przekroić na połówki, przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Pełny talerzprzesycić. Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam(...)nigdy nie byłam pierwsza w ich zamawianiu. Tym razem zapewniono mnie, że TAKIEJ bezy jeszcze nie jadłam. I muszę to potwierdzić. Krucha, delikatna i niezbyt słodka beza z aksamitnym białym kremem i owocami skradła mi serce – i wiecie co? Cały czas leci mi ślinka na jej myśl Podsumowując wieczór w restauracji: ten czas spędziliśmy bardzo miło. Uprzejma właścicielka zamieniła
Kuchnia Bazyliidostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób nabierają lekko mięsnego charakteru, stają się aromatyczne, miękkie i lekko chrupiące. Najlepiej smakują na grzance, z dodatkiem kremowego sera i pikantnej, podsuszanej wędliny. Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Obniżają poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. I można(...)której grzyby się grillują i smarujemy je pozostałą oliwą z czosnkiem i pietruszką. Pieczywo dzielimy na kromki i opiekamy na chrupiąco każdą z nich. Smarujemy grzanki kremowym białym serkiem, kładziemy po plasterku wędliny, a na to – grillowane grzyby. Posypujemy całość kiełkami, lekko pieprzymy. Tak przygotowane grzyby są smaczne i na ciepło, i na zimno. W połączeniu z grzankami, wędliną
Karo in the Kitchensolą, pieprzem, gałką muszkatałową i ewentualnie vegetą. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera. Poraz kolejny zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Tym razem za nominację gorąco dziękuję Dorka Doo :* Z miłą chęcią odpowiem na zadane przez Ciebie pytania, lecz na tym poprzestanę :) Pytania(...)domatora? To zależy. Czasami lubię towarzystwo dużej grupy osób a czasami wybieram samotność. 10. Jakie z dań jest Twoim popisowym? Myślę, że leczo. 11. Fotografia kolorowa czy czarno biała? Mam sentyment do czarno-białej
My simple kitchenwody gazowanej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki(...)dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy
Poezja smakuciepłych bułeczek z pesto bazyliowym. Bardzo fajny początek. Po niedługim czasie oczekiwania wjechały przystawki. Moi znajomi zamówili deskę dla dwojga (35 zł), która składała się z selekcji wędlin i serów włoskich wraz oliwkami i pieczywkiem. Bardzo fajna przystawka, też skubnęłam co nieco Mój ukochany zamówił zupę krem z pomidorów (14 zł) i był z niej bardzo zadowolony. Ja wpadłam(...)wyraźnym zadowoleniem. Nadszedł czas na desery. Zamówiłam moje ukochane Tiramisu (11 zł) i było przepyszne! Znajomi zamówili mus czekoladowy z ciepłymi wiśniami (12 zł), a ukochany sernik z białą czekoladą (15 zł) i wszystko było przepyszne. Z radością wrócę tam chociażby tylko na nie Podsumowując, restauracja warta jest odwiedzenia. Wszyscy byli zadowoleni, tylko ja troszkę pomarudziłam, ale to u mnie
karmelowygładkie i jedwabiste. Taniny są ładnie wtopione i nieagresywne. Finisz jest długi i przyjemny. Dekantować przed podaniem. Kawał wina do poważnych dań mięsnych. Ale najmocniejszą stroną kolekcji węgierskiej są białe wina półsłodkie i słodkie. I pewnie one znajdą najwięcej zwolenników. Dorombor Tokaji Cuvée Nem Szaraz 2013 (19,99 zł) Ładna budząca zaciekawienie etykieta. I bardzo przyjemne wino. Dominują(...)Może nie jest to najlepsze wino słodkie na świecie, ale na pewno warte swojej ceny nawet za butelkę o pojemności 375 ml. Według Michała Jancika będzie doskonałym partnerem do serów np. Camemberta . Warto spróbować. Na koniec już naprawdę słodkie wino. Bodvin Tokaji Cuvée 2013 (24,99 zł za butelkę 375 ml.) ponad 100g/l cukru to oczywiście żadne rekordy, ale już
królestwo garówLubicie serniki? Ja bardzo, choć jak byłam mała to nie lubiłam ciast z tego gatunku. Uwielbiałam za to wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi
Przysmaki Karolkipyszny kremowy sernik na czekoladowym spodzie, polany również czekoladową polewą. wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Mama kiedyś piekła go często, bo mieliśmy dużo swojskiego sera. Teraz też miałam taki ser, więc postanowiłam przypomnieć ten smak :) Trzy kolory powstały przypadkiem (długa historia;)), ale był to strzał w dziesiątkę! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru(...)białek. 5) Na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę czekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową białą. 6) Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut. 7) Gorący sernik polewamy odlaną
Kolorowy Przepisownikpasował. Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę gałązek do dekoracji oliwa do smażenia do podania(...)Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Napełnić połówki bakłażanów przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut, tak długo aż ser w farszu się stopi a całość będzie gorąca. Podawać posypane listkami kolendry, z jogurtem wymieszanym z harissą i doprawionym solą. Smacznego
Stare Garystarzeją. Nawet teraz możesz zostać czarodziejem. Spełnić marzenie i zamienić kuchnię w domową fabrykę cukierków. Takie małe, niepozorne, a cieszą bardziej niż największy prezent. Domowy chleb. Domowy ser. Domowe konfitury. Domowe cukierki. Pomyśl ile szczęścia może pomieścić dom. Jak może pięknie pachnieć i jaka niezwykła historia może snuć się przez komin razem z ciepłem, które się(...)zapomnieć o smutku .... KARMELKI Z CZERWONYCH POMARAŃCZY Z SOLĄ MORSKĄ I TONKĄ Blood Orange Caramels with Sea Salt and Tonka 3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy, odecedzonego 1 szklanka białego cukru 1 szklanka cukru trzcinowego 115 gr masła w temperaturze pokojowej 1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%) szczypta startego ziarna tonki (można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii
KUCHARNIADziś siedzę obłożona po sufit chusteczkami higienicznymi, co kilka chwil uzupełniając kubek z gorącą herbatą. Mam nadzieję, że nie zakłócam sąsiadom niedzielnego spokoju swoim 'rześkim' kaszlem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśniadanie lub kolację. Gofry u nas zjadane są i na ciepło (super z tostera) i na zimno, i na słodko i na słono (świetne jako grzanki z szynką i serem). Na blogu znajdziecie przepisy na: Gofry marchewkowe , gofry gryczane , gofry z mąki ryżowej , gofry chrupiące , gofry bezglutenowe , gofry bananowe , gofry pełnoziarniste , gofry z płatków owsianych . ugotowane ziemniaki puree – generalnie(...)jest zawsze pod ręką, kiedy mamy na nią ochotę, gotowa do jedzenia. To sprawia też, że moi domownicy chętniej i częściej sięgają po warzywa do każdego posiłku. poszatkowana kapusta biała – gotowa na surówki typu coleslaw albo do gotowania czy smażenia. Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję na cieniutkie paseczki, solę odrobinę i mieszam (posolenie sprawia, że kapusta
Dorota Smakujesię nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem na powidła u góry, ponieważ są lekko kwaskowate, delikatnie słodkie i wprowadzają fajny kontrast dla sera. Co do spodu to pierwsza myśl: „czemu nie szyszka?!”. Sprawdzonego przepisu wcześniej nie miałem, tak więc wyruszyłem drogą po naszej rodzimej polskiej blogosferze. Okazało się, że Weganon posiada(...)około 4 łyżeczki) Woda – 40ml Składniki na górną część: Powidła śliwkowe – pół słoika (najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziło się z Symbio) Wykonanie spodów: Wyjmij białą część mleka kokosowego prosto do garnka, dodaj nasiona z wanilii oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż masa stanie się ciemna i gęsta
Blendman