Tak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobię tradycyjnych pierogów. Ani z mięsem, ani z serem, nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami. Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie. Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna(...)FARSZ: 1 kg świeżego bobu 3 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku 1 duża szalotka 2 łyżki dobrej jakości oleju 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 1 biała cebula podsmażona na maśle Wykonanie: Bób myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Na maśle podsmażamy pokrojoną
gutfutszklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia szczypta soli sos karmelowy ( z tej porcji uzyskamy małą filiżankę karmelu) 4 łyżki cukru białego 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła dodatki ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki) serek brie plastry boczku parzonego(...)karmelem WERSJA NA SŁONO : - na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkości Taka wersja jest przepyszna a zwłaszcza dla miłośników serów pleśniowych :) Smacznego
Basia w kuchniDziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron
karmelowygdyż każdy lubi czegoś więcej lub mniej.To nie ciasto, które musi być odmierzone do łyżeczki. Składniki cukinia baby zielona (nie obierać) cukinia baby żółta (nie obierać) papryka czerwona cebule białe czosnek curry Proeco przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala ( ta przyprawa często przewija się u mnie w przepisach, gdyż ja nie potrafię bez niej funkcjonować. Kto ją odkrył już(...)idealnie. Wlej sok pomidorowy. Możesz dodać szczypiorku lub dymki z całym pióropuszem. Duś jeszcze chwilę. Przed podaniem , już na talerzach polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Możesz dodać pecorino. Ser owczy jest pyszny! Danie jest tak rewelacyjne, że możesz nim ugościć niejednych gości. Dodam, że smakuje najlepiej jak zwykle nazajutrz. Jadłam na ciepło i na zimno. Jeśli sok wyda się
Z Kuchni Do Kuchnisobie wiele pektyn, do ich żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże(...)wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy sok po przekrojeniu jej na pół, a skórkę ścieramy na tarce lub ścinamy ostrym nożem, bez albedo czyli bez białej części. Odważoną żurawinę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy przepołowioną laskę wanilii. Stawiamy garnek na mały ogień i czekamy, aż z cukru
Karo in the Kitchenziemniaczanej 230 g puree z dyni - przepis jak zrobić tutaj 60 g ciemnego kakao 100 g ciemnego cukru muscovado 250 ml wrzątku 125 g miękkiego masła 150 g cukru białego 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Krem śmietankowy: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego sera mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić. Oraz: 350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni z kompotu 200 g niskosłodzonego
maniapieczeniawłoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole. Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach sok z 1/2 cytryny 150 g orzechów włoskich, posiekanych na krem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego
Chilli Czosnek i OliwaTym razem na odwiedziny Dzieci pomyślałam, że je zaskoczę czymś innym...czymś równie wyjątkowym ale nieznanym :) Jeżynowe Tramisu… lekkie, delikatnie słodkie i mocno alkoholowe
Wypieki Renesprawę z tego, że całe morze jest tych, które czekają na upublicznienie. Nie wiem nawet od czego zacząć. Czy może wrzucić Wam zdjęcia pomidorów malinowych z oliwą i kozim serem, na które sezon właśnie się kończy czy może te z figą sprzed tygodnia, bo nim znajdę czas na opublikowanie to będzie Boże Narodzenie. Ostatnio dużo gotuję i czuję się szczęśliwa(...)śmietany · 1 szalotka · 1 ząbek czosnku · lampka białego wina · 1 łyżka masła · sól, pieprz, majeranek, gałązka świeżego rozmarynu Dodatkowo: · 1 szklanka czarnego ryżu
Mango Papajamało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie zmielony, gęsty i naturalny ser. Ja użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony, ponieważ ma idealną, kremową konsystencję do tego przepisu, prosty skład i serniki na nim zawsze smakują świetnie. Do sernika japońskiego warto użyć jajek(...)lekko ciepłej masy serowej. Mieszamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dwukrotnie przesiewamy przez sito – dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną masę, a gdy będą już białe, stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania sztywnej masy – dobre ubicie białek jest tu kluczowe. Białka dodajemy od razu w 3-4 turach do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy
Poezja smakuklikajcie po więcej informacji, zapraszam! Składniki (na 2-3 osoby) 1 filet z kurczaka 1 mały brokuł około 200 g makaronu (mogą być świderki, kokardki, u mnie cellentani) biała część pora (tak by po pokrojeniu wyszła większa garść) - można zastąpić 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 6-7 łyżek śmietany (u mnie było pół na pół 18% i 30 %) koperek(...)ciągle mieszając. Nadal chwile dusimy na małym ogniu. Na samym końcu do sosu dorzucamy pokrojony drobno koperek. Wykładamy na talerz w dowolnej kolejności. Opcjonalnie można posypać odrobinę żółtym tartym serem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćMój ogródek pęka w tym roku od dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki
Ostra na Słodkoszaleństwa, gdzie każdy przyzna, że jest git, a apetyt to oni mają mocny na Kici Kici (coś jak Cin Cin). Z kolei po spożyciu dużej ilości Menello niejednego Małego Białego Misia można ujrzeć... Beaujolais Nouveau Beaujolais Nouveau, cena: 17 zł W rejonie Burgundii powstaje średnio około 228 milionów butelek wina. 144 miliony to butelki Beaujolais (czyt. bożole). Jest(...)sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau i jedzenie Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami. Już wyobrażam sobie picie schłodzonego Beaujolais w ciepłe, słoneczne dni i nawet nie miałbym oporów
Right Behind The Kitchenstronę internetową . Stoisko z różnymi specjałami na bazie trufli. Po lewej w pojemniczkach grzybowo-truflowy pasztet i truflowe founde, po prawej Celia Brooks daje nam do powąchania arcydrogą białą truflę. Borough Market Z Celią Brooks spotkaliśmy się w malutkim sklepiku z winami, znajdującym się zaraz przy wejściu do Borough Market. Przy lampce bardzo gorzkiego, musującego, przypominającego szampana brytyjskiego(...)chwili targ wyspecjalizował się w sprzedaży najwyższej jakości produktów od małych wytwórców z Wielkiej Brytanii, ale też z Europy i całego świata. Można tu nabyć owoce, warzywa, sery, mięsa, dziczyznę, owoce morza, chleby i ciasta, a także przekąsić co nieco w jednym ze streetfoodowych stoisk. Stoiska są eleganckie, produkty wyszukane, a cały targ przypominał mi wielkie delikatesy. Borough Market odbieram
Chilli Czosnek i Oliwa