ser biały - 9461 przepisów (strona:530/631)

Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 393

włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole. Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach sok z 1/2 cytryny 150 g orzechów włoskich, posiekanych na krem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Jeżynowe Tiramisu 143

  Tym razem na odwiedziny Dzieci pomyślałam, że je zaskoczę czymś innym...czymś równie wyjątkowym ale nieznanym :)   Jeżynowe Tramisu… lekkie, delikatnie słodkie i mocno alkoholowe

Wypieki Rene
Schab w sosie kurkowym z czarnym ryżem 132

sprawę z tego, że całe morze jest tych, które czekają na upublicznienie. Nie wiem nawet od czego zacząć. Czy może wrzucić Wam zdjęcia pomidorów malinowych z oliwą i kozim serem, na które sezon właśnie się kończy czy może te z figą sprzed tygodnia, bo nim znajdę czas na opublikowanie to będzie Boże Narodzenie. Ostatnio dużo gotuję i czuję się szczęśliwa(...)śmietany  ·       1 szalotka  ·       1 ząbek czosnku  ·       lampka białego wina  ·       1 łyżka masła  ·       sól, pieprz, majeranek, gałązka świeżego rozmarynu  Dodatkowo: ·       1 szklanka czarnego ryżu

Mango Papaja
Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników 763

mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie zmielony, gęsty i naturalny ser. Ja użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony, ponieważ ma idealną, kremową konsystencję do tego przepisu, prosty skład i serniki na nim zawsze smakują świetnie. Do sernika japońskiego warto użyć jajek(...)lekko ciepłej masy serowej. Mieszamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dwukrotnie przesiewamy przez sito – dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną masę, a gdy będą już białe, stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania sztywnej masy – dobre ubicie białek jest tu kluczowe. Białka dodajemy od razu w 3-4 turach do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy

Poezja smaku
Pyszny makaron z kurczakiem i brokułami 159

klikajcie po więcej informacji, zapraszam!  Składniki (na 2-3 osoby) 1 filet z kurczaka 1 mały brokuł około 200 g makaronu (mogą być świderki, kokardki, u mnie cellentani) biała część pora (tak by po pokrojeniu wyszła większa garść) - można zastąpić 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 6-7 łyżek śmietany (u mnie było pół na pół 18% i 30 %) koperek(...)ciągle mieszając. Nadal chwile dusimy na małym ogniu. Na samym końcu do sosu dorzucamy pokrojony drobno koperek. Wykładamy na talerz w dowolnej kolejności. Opcjonalnie można posypać odrobinę żółtym tartym serem.  Smacznego

Justa próbuje gotować
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 142

Mój ogródek pęka w tym roku od dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki

Ostra na Słodko
Beaujolais Nouveau - wino do 20 zł 97

szaleństwa, gdzie każdy przyzna, że jest git, a apetyt to oni mają mocny na Kici Kici (coś jak Cin Cin). Z kolei po spożyciu dużej ilości Menello niejednego Małego Białego Misia można ujrzeć... Beaujolais Nouveau Beaujolais Nouveau, cena: 17 zł W rejonie Burgundii powstaje średnio około 228 milionów butelek wina. 144 miliony to butelki Beaujolais (czyt. bożole). Jest(...)sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau i jedzenie Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami.  Już wyobrażam sobie picie schłodzonego Beaujolais w ciepłe, słoneczne dni i nawet nie miałbym oporów

Right Behind The Kitchen
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 137

stronę internetową . Stoisko z różnymi specjałami na bazie trufli. Po lewej w pojemniczkach grzybowo-truflowy pasztet i truflowe founde, po prawej Celia Brooks daje nam do powąchania arcydrogą białą truflę.  Borough Market  Z Celią Brooks spotkaliśmy się w malutkim sklepiku z winami, znajdującym się zaraz przy wejściu do Borough Market. Przy lampce bardzo gorzkiego, musującego, przypominającego szampana brytyjskiego(...)chwili targ wyspecjalizował się w sprzedaży najwyższej jakości produktów od małych wytwórców z Wielkiej Brytanii, ale też z Europy i całego świata. Można tu nabyć owoce, warzywa, sery, mięsa, dziczyznę, owoce morza, chleby i ciasta, a także przekąsić co nieco w jednym ze streetfoodowych stoisk. Stoiska są eleganckie, produkty wyszukane, a cały targ przypominał mi wielkie delikatesy. Borough Market odbieram

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 225

pistacji okazało się, że pistacji mam za mało, więc łatwo się możecie domyśleć co zrobiłam. Wymyśliłam sobie Mini Serniczki. Takie pieczone w papilotkach. W oryginalnym przepisie wierzch był polany białą czekoladą z kremówką. Ja po upieczeniu spróbowałam jeden serniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą będzie dla mnie za bardzo przesłodzony i wymyśliłam sobie, że na wierzch(...)konsystencję mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY

Blondynka Gotuje
Sernik z palonym masłem 132

właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia, u mnie twaróg sernikowy z dodatkiem serka Philadelphia) jest palone masło. Powstaje ono w procesie silnego i powolnego podgrzewania, dochodzi wówczas do oddzielenia się tłuszczu od białek(...)czym zdejmujemy z palnika i zawartość patelni przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Ugniatamy, aby powstał zwarty spód. 150 g masła umieszczamy w rondelku (najlepiej białym emaliowanym, wtedy będzie dobrze widać stopień palenia masła) i podgrzewamy do momentu, aż masło zacznie brązowieć, pojawią się w nim ciemne drobinki. Zdejmujemy z palnika i gdy trochę przestygnie wsypujemy cukier

Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy z cukinią w roli głównej 188

smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek octu winnego, 0,5 łyżeczki cukru, szczypty soli, szczypty świeżo zmielonego pieprzu, garści rukoli, tymianku, bazylii, szczypiorku oraz natki(...)cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz. Umyte, obrane cukinie, cebule i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty. Wsypujemy

Tradycyjna Kuchnia
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 153

różnych odmianach między innymi w zupach czy surówkach. Kuchnia niemiecka w swoim menu ma dużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną(...)pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino . Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki . Kwas chlebowy cieszy się dużą popularnością na Litwie i tu w Polsce. Jest to trunek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kartacze albo cepeliny 201

mnie to święto.  Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią. W domu moich dziadków w pokoju wisi portret ślubny. Uśmiecha się z niego piękna młoda kobieta w białym welonie, a obok niej siedzi nieco poważny i niesamowicie przystojny mężczyzna. To moi pradziadkowie - Anna i Bronisław. Mieszkali w Grodnie, pradziadek był strażakiem. Niestety, nigdy go nie poznałam. Został rozstrzelany(...)się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się

Obiad gotowy
Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem 144

Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków(...)ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia,  wymieszać z serem,  doprawić szczyptą gałki muszkatołowej,  pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego

Stare Gary
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 164

dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:) Składniki (2 porcje) 2 małe cukinie (łącznie ok. 400 g) 2 jajka M 4 łyżki mąki (ja miałam niestety jedynie białą pod ręką, ale myślę że ciemna sprawdzi się dobrze, a nawet lepiej no i zdrowiej) 2 łyżki otrębów 2 łyżki siemienia lnianego szczypta soli przecier pomidorowy - może być dobrej jakości(...)chrupiące brzegi. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą. 1 porcja (widoczna na zdjęciu) zawiera: 470 kcal, 34,1 g białka, 20,5 g tłuszcze, 41,6 g węglowodany, 3 g błonnik

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania