wybrać najtańsze połączenie. Pomimo mroźnego dnia Kraków magiczny przywitał mnie świątecznie. Wstąpiłam, aby nieco się rozgrzać, do Lodziarni Donizetti , znanej dobrze już nie tylko mieszkańcom Krakowa ;) Skusiłam się na białą czekoladę na gorąco, zresztą jej nazwa po włosku jest znacznie piękniejsza i zachęcająca - cioccolata bianca calda, a jak się dowiedziałam od przemiłej Pani, nie jest ona tak popularna jeszcze(...)Sałatka z karczochów z bottargą Karczochy i ziemniaki z schiscionera (czosnek i pietruszka) Sardyńska kompozycja warzyw z sosem pinzimonio (oliwa z oliwek z Parteolli, sól, pieprz) Sery i owoce Zestaw serów pecorino o różnej dojrzałości (świeży, średni i dojrzały) podanych z miodami z Sarrabus Pomarańcze z Sarrabus Desery Mix tradycyjnych deserów z Sardynii
Moja smaczna kuchnianawet bardziej). Odcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy. - ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego? Twardnik(...)zdrowe komórki, wzmacniają system immunologiczny). Możecie je kupić TUTAJ ( kliknij ) - w sklepie SKWORCU. Makaron ryżowy z oliwą i czosnkiem: To jest dopiero smak idealny! Zawsze kiedy dodajemy do tych białych niteczek, sporo naszego ukochanego czosnku (ale nie chińskiego - żeby nie było. To nasz własny, osobisty) powtarzamy jak mantrę jedno - "nic mu więcej nie trzeba, można jeść tylko to". I rzeczywiście
Wypisz Wymalujmigdałowy 3. Zupa z dyni i ananasa Przepis jest z warsztatów Agaty Wojdy. warsztaty były o winach niemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta(...)całej cytryny pół małej dyni ze skórką (hokkaido) duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie do dekoracji pieprz Zobacz pełny przepis tutaj. 6. Grzanki z dyni i żółtego sera Dynia piżmowa świetnie się nadaje na grzanki, bo nasiona są tylko w gruszkowatej większej części, a całą górę można pokroić na okrągłe plasterki. Jeśli za oknem jest zimno i nie chce
Ugotowane pozamiatanektóry nie dość, że ma szeroka gamę zastosowań to jest po prostu smaczny i zdrowy. Lekko kwaskowa nuta zgra się nie tylko z daniami mięsnymi ale tak że z serami czy po prostu kanapką. Zapraszam... Skala smaku 10/10 mrożoną żurawinę nie jest tak łatwo dostać. Kupiłam ją w Piotrze i Pawle. Ja zrobiłam z podwójnej porcji, wyszły mi cztery słoiki(...)Home ") Składniki: 1 duże jabłko, umiarkowanie słodkie 1 średniej wielkości cytryna 1 szklanka soku pomarańczowego 3 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny - ok. 370g 3 łyżki stołowe octu z białego wina, lub więcej - do smaku 1/2 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, albo do smaku Wykonanie: Obrać jabłko, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłko pokroić
Kubki smakuPóki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało
Kolizje SmakówSkładniki: 200 g dyni (użyłam piżmowej, waga po obraniu) 200 g cukinii (obranej i wydrążonej, waga po obraniu) 350 g filetu z kurczaka 1 średnia czerwona cebula 1 mała biała cebula 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku 1 szklanka kaszy pęczak 2 1/2 - 3 szklanek bulionu warzywnego 2 cm imbiru 1 łyżka masła 3- 4 łyżki oleju sól, pieprz(...)mieszamy kaszę, a na koniec dodajemy łyżkę masła. Po ok 20 minutach pęczak będzie gotowy dodajemy nasze warzywa , kurczaka i wszytko dokładnie mieszamy, chwilę razem smażymy. Podajmy z twardym serem. Pycha
Delicious Titbitssposób, aby nie dać się jesieni i rozgrzać się mocną zupą cebulową po francusku. Wegańska zupa cebulowa Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 7 średniej wielkości cebuli 250 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki tymianku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz i sól olej lub oliwa Bulion warzywny(...)cebulę dodajemy do bulionu. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, tymiankiem, pieprzem, solą i gotujemy przez 5-10 minut, aby wszystkie smaki odpowiednio przeszły. 5. Zupę podajemy z grzankami i wegańskim serem. Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poletaniec dwóch przeciwstawnych sił, które się wzajemnie uzupełniają. To danie stanowić może swoiste preludium, do tego, co nastąpi...lub nastąpić może.... ;) Smak - dopieści Wasze kubki na językach. Do tego białe wino lub wino musujące, co by bąbelki pogilgotały i wprawiły Was w jeszcze lepszy nastrój, a resztę pozostawiam Wam.....;) Niech ta potrawa Was zainspiruje. Dziękuję za przepis jednej z naszych(...)kaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;) 2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Nakładamy na nie farsz i zwijamy. słonecznik ser tarty - dałam Mozarellę Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówśródziemnomorskim stylu – koniecznie włoskim koprem, czosnkiem, papryką. W zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą. Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu(...)moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko tłuczemy w moździerzu – nie ścieramy go na pył, raczej kruszymy na grubsze kawałki, następnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Ścieramy ser, siekamy pietruszkę. Przygotowanie zaczynamy od podzielenia i oczyszczenia mięsa – zdejmujemy wszystkie grube, sztywne błyszczące błonki otaczające mięśnie, odcinamy grube ścięgna. Te odpady wyrzucamy. Tłuszcz z mięsa ścinamy i nie wyrzucamy
Karo in the Kitchenlenistwa – żeby szybciej je obrać) puszka mleka kokosowego 400 ml 250 ml mleka 3,2% sok z 1/3 limonki 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku 2 średnie białe cukrowe cebule 3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pokrojonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych w moździerzu) sól łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia 1 czubata łyżeczka masła Pesto z oregano: pęk(...)smarujemy oliwą. Układamy kawałki bagietki. Gdy zrumienią się z jednej strony, przekładamy je na drugą. Na zrumienionych stronach kawałków bagietek rozcieramy przecięty ząbek czosnku, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści. Grzanki zdejmujemy na talerz i smarujemy pesto z oregano. Gorącą zupę wlewamy do talerzy. Polewamy pesto
OstryKęsszynkę na ser feta. Składniki / na 2 porcje: 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) pół szklanki przefiltrowanej wody 1 jajko pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pęczek szczypiorku, posiekanego 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 papryczki chilli, posiekanej 50 g dobrej jakości szynki (ja wybrałam prosciutto cotto) pokrojonej w kostkę - w wersji wegetariańskiej można zamienić na pokruszony ser feta(...)misce umieść sałatę i pomidorki, polej oliwą, octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotowe placki podawaj z sałatką. Wariacje: W wersji wegetariańskiej szynkę zamień na pokruszony ser feta. Rady: Placki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Wtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec
Chilli Czosnek i OliwaKURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)Kiedy kurczak będzie już pyszny i mięciutki na patelnię dodaj ugotowane gnocchi i przesmażaj do zarumienienia. 5. Drugą pomarańczę obierz ze skóry przy pomocy noża, tak by pozbyć się białych błonek i pokrój w plasterki. Te dołóż na patelnię do podgrzania i lekkiego zarumienienia. 6. Serwuj danie posypane świeżą miętą w towarzystwie szparagów, groszku i soczystej pomarańczy. Print KURCZAK
globuskulinarnypomidory 150-200 g boczku w plastrach kawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier W małej miseczce umieszczamy wszystkie składniki na zaczyn i mieszamy do połączenia. Miseczkę z zawartością owijamy folią spożywczą i wstawiamy(...)żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem. Bułeczki pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 10-13 minut (do zrumienienia). Warzywa myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek
Smaki Na Talerzu