Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 195szynkę na ser feta. Składniki / na 2 porcje: 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) pół szklanki przefiltrowanej wody 1 jajko pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pęczek szczypiorku, posiekanego 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 papryczki chilli, posiekanej 50 g dobrej jakości szynki (ja wybrałam prosciutto cotto) pokrojonej w kostkę - w wersji wegetariańskiej można zamienić na pokruszony ser feta(...)misce umieść sałatę i pomidorki, polej oliwą, octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotowe placki podawaj z sałatką. Wariacje: W wersji wegetariańskiej szynkę zamień na pokruszony ser feta. Rady: Placki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Wtorek - Zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki Aromatyczna zupa, która wymaga minimum wysiłku. Wystarczy upiec
Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK W POMARAŃCZACH Z GNOCCHI I SZPARAGAMI 129KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)Kiedy kurczak będzie już pyszny i mięciutki na patelnię dodaj ugotowane gnocchi i przesmażaj do zarumienienia. 5. Drugą pomarańczę obierz ze skóry przy pomocy noża, tak by pozbyć się białych błonek i pokrój w plasterki. Te dołóż na patelnię do podgrzania i lekkiego zarumienienia. 6. Serwuj danie posypane świeżą miętą w towarzystwie szparagów, groszku i soczystej pomarańczy. Print KURCZAK
globuskulinarny
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 200pomidory 150-200 g boczku w plastrach kawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier W małej miseczce umieszczamy wszystkie składniki na zaczyn i mieszamy do połączenia. Miseczkę z zawartością owijamy folią spożywczą i wstawiamy(...)żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem. Bułeczki pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 10-13 minut (do zrumienienia). Warzywa myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek
Smaki Na Talerzu
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi 136ogórkami kiszonymi to klasyczna, imprezowa sałatka. Nie zrobiłam jej przy okazji imprezy, zrobiłam ją przy okazji soboty. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapki z szynką i serem żółtym. O, albo z pasztetem. Tego typu sałatki pasują do tego idealnie. Pewnie dlatego tak dobrze wchodzą też w okolicach świąt. Właśnie, muszę pokombinować z przepisami świątecznymi, na sałatki także(...)coś. Tak samo robię przy okazji past jajecznych. Tam gdzie majonez, tam i jogurt. Jedno drugiemu naprawdę nie przeszkadza. Ps. Chyba jednak dobrze zaparzyłam herbatę. Odżyłam. Składniki: 5 jajek biała część małego pora 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z wodą, zagotowujemy, gotujemy
Kardamonovy
Łosoś grillowany na desce cedrowej - smak, którego nie uda Ci się zapomnieć 169wystarczy podczas BBQ użyć cedrowych deseczek , dzięki którym w mgnieniu oka można uzyskać wprost obłędnie aromatyczne danie z łososia. Wystarczy, że ułożysz łososia (lub inną rybę, mięso, sery) na specjalnej deseczce a następnie na przygotowanym, rozgrzanym ruszcie. Po kilku chwilach drewno zacznie dymić, zamykając powoli w rybie słodki, cedrowy smak. Ważne, by, przygotowując się do grillowania, zwrócić uwagę(...)dodatkowo ją zabezpieczyć a potrawom nadać jeszcze piękniejszego aromatu i koloru. Smak ryby możemy również dodatkowo podbić, smarując deseczkę winem – do ryb i owoców morza sprawdzi się trunek z białych winogron. Deseczka wygląda na tyle estetycznie, że danie można podać gościom bezpośrednio na niej. W ten sposób na dłużej zatrzymuje niepowtarzalny aromat wędzonego łososia. Przygotowanie aromatycznego łososia W kwestii przypraw
Moja smaczna kuchnia
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 173serem pleśniowym Lazur 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól czosnkową Appetita i ziarnisty pieprz kolorowy ziarnisty Appetita mieszamy i dodajemy do sałatki Sałatka z serem pleśniowym Lazur Do przygotowania bezalkoholowego grzańca wykorzystaliśmy Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk. Firma Oryginalny Sok to odkrycie jednej z poprzednich edycji Warsztatów z gwiazdą. 20 różnych smaków soków od najpopularniejszych(...)risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą, sól i pieprz Appetita Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego) 262Wiemy, że lubicie serniki tak samo jak my 💕 Dlatego postanowiłyśmy wykonać jeden spontanicznie gdy robiąc zapasy musów dyniowych, w zamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w
Candy Pandas
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 209Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie
Karo in the Kitchen
Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami 131proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa śliwkowa: 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie) 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wódki (ewentualnie) Masa sernikowa: 200 g sera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki(...)wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 5. Masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na wierzch ścieramy czekoladę białą i mleczną. chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masy stężały
Gotowanie...to proste !
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 228jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło – 2 łyżki Parmezan – 2 łyżki startego Sól, pieprz Oliwa(...)ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki ( w razie potrzeby pod koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon Appetit
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 199około 700 z czego 300 jest w użyciu często z odmianami międzynarodowymi. Możliwości jest sporo z czego portugalscy winiarze chętnie korzystają. W tym roku w tematem przewodnim były wielkie białe wina Portugalii. Wina w starszych rocznikach. W trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu(...)stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal 10 latach w butelce prezentuje miodowo- owocowe aromaty, nie traci struktury, posiada dobrą kwasowość. Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w bardziej treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami
królestwo garów
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 247Słońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. Na tę okoliczność
SzczyptaSmaQ
Pizza idealna do przygotowania w domu 162Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto wg przepisu Jamiego Olivera: 500g białej mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 saszetka suszonych drożdży (7g) ½ łyżki drobnego cukru 2 łyżki oliwy extra vergine 325ml letniej wody Sos pomidorowy do pizzy 2-3 stołowe łyżki oliwy(...)lekko zarobić. Z ciasta formować okrągłe spody do pizzy, można użyć wałka. Na rozgrzaną blachę położyć przygotowany spód, szybko rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki: pieczarki, szynkę, oliwki, ser mozzarella, salami, paprykę – według uznania. Piec ok. 4 -5 minut w bardzo gorącym piekarniku i od razu podawać
Gotujemy i jemy
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 213bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi się ją w wielu wariantach i proporcjach(...)Podobnie tutaj – po jasnym, łuskanym sezamie najlepiej widać jak mocno zagrzane są przyprawy – tutaj patelnią potrząsamy częściej, kolendra i pieprz po rozgrzaniu lubią strzelać, uwaga na oczy! Sezam z białego powinien zrobić się złoty, miodowy. Zdejmujemy przyprawy do osobnej miseczki, dodajemy suszony tymianek, majeranek i sól, wszystkie przyprawy dokładnie razem mieszamy. Jak to rozdrobnić? Ja robię to bardzo tradycyjnie
Karo in the Kitchen
Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe 196Najpierw przepis na bardzo smaczne, puszyste i chrupiące bułki. Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda) Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej
Przepisy na domowy ser i chleb