Sernik jak nie sernik. Z niewielką ilością sera, ale jednak ciągle sernik. Nie umiałam sobie wyobrazić ani smaku ani jego konsystencji patrząc tylko na zdjęcia, a trafiłam na nie na popularnej platformie PINTEREST . Jeżeli wcześniej nie spotkaliście się z tym sernikiem, to pewnie macie podobną zagwozdkę... Nie pozostaje więc nic innego, jak upiec i spróbować. Smakuje dobrze. Jednym mniej, drugim(...)było podane w większości przepisów. Proporcje dopasowałam do wymiarów tortownicy (o średnicy 18 cm). Niestety, w jedynym sklepie po drodze do domu nie dostałam serka philadelphia. Kupiłam więc biały puszysty serek turek (coś jak almette ), choć przez moment wahałam się czy nie dodać ricotty. Składniki: 250 g kremowego serka (typu philadelphia lub śmietankowy almette, Turek) 120 g cukru pudru
bistro mamazajęcie to spodoba się nawet dzieciom.W nazwie co prawda mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie. Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą specjalnego przyrządu do wydrążąnia, który znajdzieciew(...)wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy. Podduszamy ok 5 minut. Gotowym farszem warzywnym napełniamy połowki lub nie przecinane wydrążone cukinie. Możemy gotowe posypać startym óżltym serem. Zapiekamy ok 10 minut- lub więcej jeśli lubimy bardziej miękką cukinię. Inne zastosowanie tego gadżetu pokażę Wam w jednym zkolejnych postów, bądźcie czujni
Z Majeczką w kuchniPysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto
Monia miesza i gotujeziołowym dressingiem z feta. Uwielbiam takie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują do słonego feta i pikantnego łososia. Poza tym wybrałam moje ulubione awokado(...)przewiezione, a transport wiadomo nie ma nic wspólnego z ekologią. Czy ja żyję ekologicznie? Oczywiście! Przede wszystkim sortuję nasze domowe odpady. Nasz śmietnik zawiera pojemniki na odpady kompostowe, plastyki, białe szkło, kolorowe szkło, metal, papier tekturowy, gazety, żarówki, drobne urządzenia elektroniczne. Nic dziwnego, że Szwecja to numer 1 pod względem sortowania i wtórnego wykorzystania odpadów. Poza tym np. w Goteborgu
codojedzeniawielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku olej do podsmażenia oregano do smaku boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka pietruszki bulion ok szklanki Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster(...)którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu, połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach. Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia. Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj. Nadzienia jest sporo u mnie starczyło, aby nafaszerować jeszcze paprykę
AZgotuj!Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 4 porcje: dwa filety z kurczaka 1 średnia cukinia 2 czerwone papryki 4 łodyżki selera naciowego 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawne wina 2 świeże pomidory 1 litr bulionu około 300 g ryżu arborio lub jaśminowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej(...)bulion i gotujemy około 10 minut. Teraz całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gorące przekładamy na talerze. Możemy posypać startym serem grana padano. Smacznego
kruche babeczkipszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby(...)cukrem i po minucie dodajemy sól i masło. Smażymy, często mieszając, aż składniki się połączą. Smacznego! * Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Panko to odpowiednik bułki tartej, z tym że jest delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z orientalną żywnością
Tajemnice Smakupszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby(...)minucie dodajemy sól i masło. Smażymy, często mieszając, aż składniki się połączą. Smacznego! * Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Panko to odpowiednik bułki tartej, z tym że jest delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z orientalną żywnością
Tajemnice Smakunajbardziej lubicie? Składniki na 2 porcje: – 30g dużych krewetek – 200g świeżego szpinaku – 100g kukurydzy konserwowej – 1 kubek kaszy bulgur – 1 duża cebula – 100ml białego wina wytrawnego – 50g masła (u mnie klarowane) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie świeża kolendra, kurkuma, czubryca żółta, granulowany czosnek, sól i pieprz) Krewetki dokładnie oczyścić, kaszę(...)wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką aż cała woda odparuje. Gdy ziarna będą miękkie zdjąć z ognia, dodać kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem polecam wmieszać trochę sera cheddar startego na tarce na drobnych oczkach. Smacznego Kaszotto z krewetkami i szpinakiem Kaszotto z krewetkami i szpinakiem Kaszotto z krewetkami i szpinakiem Artykuł Kaszotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi
Smaki Arminetrądzik, rozdrażnienie lub przewlekłe zmęczenie). Zwróć również uwagę na wapń – być może to jego niedobór jest przyczyną apetytu na tłuste potrawy. Wapń znajdziesz w sardynkach, migdałach, serze, maku, sezamie, jarmużu czy roślinach strączkowych. SŁONE PRODUKTY Apetyt na sól może oznaczać odwodnienie organizmu. Jak sprawdzić, czy pijemy wystarczająco dużo? Najprościej obserwować kolor moczu – jasny, słomkowy kolor oznacza, że wszystko(...)zaburzenia poziomu cukru we krwi – należy koniecznie poprawić regularność posiłków, unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym (co to oznacza? – odsyłam Was tutaj ), ewentualnie pić herbatę z morwy białej która ustabilizuje poziom cukru insulinooporność – szczególnie, jeśli chęć na słodycze dopada nas chwilę po posiłku i równolegle odczuwamy senność. zwiększony poziom kortyzolu (hormon stresu) – jego wysoki
Powiedz dietom niewystarczy pokroić w wąskie kliny i wrzucić ją na ruszt. Składniki: 1 mała dynia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 3 łyżki białego cukru sól koszerna opcjonalnie świeżo posiekana mięta opcjonalnie cienkie plasterki czosnku Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla gazowego. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona i membranę wewnętrzną. Połówki dyni obrać i pokroić(...)dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty oliwą. Dynię kroimy
naRuszciezrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza. Chlebek wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny, idealny zamiast kanapek na drugie śniadanie. C. rozsmakował(...)jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka 100 g oscypka dodatkowo: 20 g orzeszków piniowych Dymki posiekać. Białą część zeszklić na maśle, przestudzić. Koperek posiekać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Oscypka pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, kurkumą, solą i pieprzem. dodać posiekany koperek, szczypior i podsmażoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzekalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu 2 łyżki nasion chia (pominęłam) sól, pierz 2 łyżki oliwy 150 g sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól(...)mieszamy by pokryły kalafiora. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką do otrzymania gęstej zasmażki. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy mleko mieszając intensywnie trzepaczką. Wsypujemy ser, mieszamy by się roztopił, doprawiamy solą, pieprzem. Sosem zalewamy kalafiora. W misce mieszamy okruchy pieczywa, natkę, pozostałe chia i 40 g sera. Ta mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie ilość możliwości, jej podawania. U nas oprócz tradycyjnego dodatku do drugiego dania, kasza jaglana króluje w deserze, naszych ulubionych serniczkach. Składniki: 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta(...)jednej formie, np. w małej keksówce. Z formą postępujemy podobnie jak wyżej. Kaszę po ugotowaniu i wystudzeniu, należy zmiksować na gładką masę, po czym mieszamy dokładnie, kaszę z serem. Jaja rozdzielamy, z białek ubijamy sztywną pianę dodając 40 g, dodając tyle samo cukru do żółtek ubijamy pulchną masę. Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą
FarmażonyZaprezentowano nam ponad 20 etykiet z nowej oferty obecnej na półkach od 18 listopada. Jak zwykle przeważały wina z Bordeaux. W nowej ofercie mocną reprezentację mają wina białe. Zdecydowanie godne polecenia są : SCVB Alsace Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011 , 34,99 zł. SCVB Alsace Gewurztraminer Grand Cru Marckrain 2011, 34,99 zł. Lub słodkie Château La Rivière(...)recenzje win można znaleźć na stronach: Winicajtywa NaszeWina Winiacz Warto również zaglądać na stronę internetową Lidla – zakładka WINNICA LIDLA . Oprócz win Lidl zaprezentował salami, kiełbasy Chorizo oraz sery . Stanowią one dobre uzupełnienie do prezentowanych win. Na szczególną uwagę zasługuje bardzo starannie przygotowany katalog „święta o smaku wybornych win” stanowiący przewodnik po aktualnej ofercie. Znajdują się
królestwo garów