potrawie do której pasują idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż(...)wysialiśmy- wzeszła szybko ale też dość szybko wybiła w pąki kwiatowe. Starałam się je usuwać na bieżąco, ale wystarczyło nie być w ogrodzie kilka dni i grządka pełna była białych kwiatków(podobno jadalnych). W tym roku co jakiś czas w Botaniku kupuję doniczkę z rukolą (3,50zł) i wtykam w różne wolne miejsca w ogrodzie. Dzięki temu zawsze jest zapas
les mirabellesktórego bez problemu, nie na wcisk, zmieścimy całego kalafiora, grzejemy wodę z dodatkiem szklanki mleka. Mleko wydelikatni smak kalafiora, zneutralizuje część drażniących olejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli. Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze(...)ugotujemy go powyższym sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora
Karo in the Kitchengotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek . Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało się, że najtrudniejszym dla mnie krokiem było kupienie królika w mojej miejscowości(...)jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć
Chilli Czosnek i Oliwanową dietę. Wegańska kuchnia wciąż udowadnia mi, że nie ma produktu czy dania którego nie dałoby się przerobić na wersję roślinną. Niezależnie od tego z jakiego powodu wykluczacie jajka, sery, mięso czy mleko, wpis na pewno pokaże Wam, że rezygnacja z ulubionych produktów wcale nie jest taka straszna. Ba, próbując nowych rzeczy i szukając zamienników otwieramy się na nieznane dotąd(...)ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany
Powiedz dietom nieJeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? Składniki : 150 g herbatników pełnoziarnistych 50 g masła 1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka) 500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana) 120 g ksylitolu/erytrolu/cukru 4 małe jajka 1 budyń na 3/4 L mleka(...)Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez ok. 1h. Idealnie smakował będzie polany białą czekoladą, syropem dyniowym (przepis na blogu) lub posypany startą karmelową czekoladą. A sam też będzie super
CzarnawisienkaJeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? Składniki : 150 g herbatników pełnoziarnistych 50 g masła 1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka) 500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana) 120 g ksylitolu/erytrolu/cukru 4 małe jajka 1 budyń na 3/4 L mleka(...)Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez ok. 1h. Idealnie smakował będzie polany białą czekoladą, syropem dyniowym (przepis na blogu) lub posypany startą karmelową czekoladą. A sam też będzie super
Czarnawisienkałyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy(...)waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka i jednolita (ok. 1-2 minuty). Gotowa polewa ma konsystencję i kolor rozpuszczonej białej czekolady, im bardziej się ostudzi, tym robi się sztywniejsza. Przestudzone babeczki ozdabiamy polewą. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyobrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto na szaszłyki arbuzowe: opakowanie Apetiny z zielonymi oliwkami i czosnkiem(...)szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej. Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy szaszłyki z arbuza, tak żeby nie były zanurzone w zupie. Podajemy z melonem z szynką
Ugotowane pozamiatanePrzepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca(...)według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek
wyzwania kuchennecooked by steaming (fresh or frozen) czerwona cebula / red onion 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta białego pieprzu / pinch of white papper 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yogurt 2 łyżeczki sosu słodkiego chili / 2 teaspoons sweet chili sauce(...)marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min i następnie przygotowujemy sos pomidorowy i jogurtowy z chili (jogurt mieszmy z sosem słodkie chili). Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia się. Dodajemy warzywa
Projekty ze smakiemPowstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują rewelacyjnie. To nawet takie mini serniko-szarlotki :D Oczywiście użyłam zdrowszych zamienników, więc nie ma w nich białego cukru, mąki pszennej czy masła. Serniczki nie są jednak bardzo odchudzone, bo użyłam serka Wieluń. Mój Ulubiony - ma on dość sporo tłuszczu, ale świetnie sprawdza się do serników i nadaje(...)świąteczny stół . Składniki (10-12 sztuk): Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego (użyłam Wieluń. Mój Ulubiony) 4 łyżki budyniu waniliowego 4-5 łyżek ksylitolu 1 jajko szczypta mielonej wanilii Jabłka i kruszonka: 1 jabłko szczypta cynamonu 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
Healthy food explorerLubię ciasteczka oreo, a szczególnie desery z ich udziałem. Mają specyficzny smak, który dobrze komponuje się z serem i śmietanką. Zapraszam na prosty sernik z dużą ilością ciastek oreo, czekoladą i wanilią (prawdziwa rozpusta :)). Goście byli zachwyceni i pytali od razu o przepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania(...)szczypta soli Masa serowa: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo Spód
Mała Cukierenkaporcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków(...)zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi
Moja Delicjadodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek. Po kilku minutach smażenia zalewamy grzyby bulionem i gotujemy 25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Białą część pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem(...)ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik) łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie 50 ml śmietany tłustej 36% 2 łyżki chrzanu pół łyżeczki miodu szczypta soli Przepis na mus chrzanowy do polania ryby Mieszamy
Ugotowane pozamiataneweekend pogoda nie rozpieszczała. Na poprawę nastroju upiekłam ciasto. Tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe, a właściwie na marmurkowe brownie z serem. Nie ma to jak czekolada na poprawę humoru :). Brownie jest ciastem typowym dla kuchni amerykańskiej. Jest to zazwyczaj ciasto ciężkie, zwarte i intensywnie czekoladowe. Na pożegnanie sezonu jagodowego dodałam do niego jagódki. Lekko kwaśne jagody idealnie wpasowały się(...)oleju rzepakowego 25 ml soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 90 g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 200 g tłustego twarogu (zmielonego) 15 g cukru 50 g białej czekolady 1 jajko 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 125 g jagód Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnych