ser biały - 9461 przepisów (strona:501/631)

Pikle pomorskie 281

dobre, że postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Są naprawdę rewelacyjne! Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, albo jako świetną przystawkę. Można je podać faszerowane np. kawałkami ostrego sera itp. W wersji, którą poznałam, używa się średnich, pękatych ogórków, które po obraniu przekrawa się wzdłuż na 2 części i łyżeczką usuwa się ziarnisty środek. Jest to smakowo wersja bardzo(...)średnie pękate ogórki gruntowe 1 łyżka soli 1 duża marchewka 12 ząbków czosnku kawałek chrzanu suchy koper 12 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy 1 papryka (można pominąć) Zalewa: 6 szklanek przegotowanej wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy ziarna. Połówki ogórków wkładamy

Trzeci talerz
Domowy ser biały i rzeżucha...idealne wiosenne śniadanie 155

Moim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po 24 godzinach praktycznie nadaje się do wyrobu tego pysznego domowego nabiału. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki : 1.5 litra świeżego mleka ( absolutnie nie może być UHT ) 200 g jogurtu naturalnego 150 g kwaśnej(...)ciepłe miejsce aż skwaśnieje...minimum 24 godziny. Kwaśną mieszankę przelewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ( nie gotujemy) około 35-40 minut, aż powstaną grudki  i ser oddzieli się pd serwatki. Trzeba zaglądać do garnka, bo przegotowanie mlecznej mieszanki  sprawi, że ser może przypominać w smaku trociny. Do sita wykładamy gazę i przelewamy całą zawartość garnka

Gosia gotuje
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1583

Składniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania :  Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można(...)galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko

Przepisy i porady kulinarne
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 231

kolorze i smaku pomarańczowym . (troszkę się w to złoto wpasowałam ;) ) Składniki : Spód : 200 g herbatników  100 g masła 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao Masa serowa : 1kg sera na sernik (u mnie taki w wiadereczku ) 250 ml gęstego naturalnego jogurtu greckiego 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy (dopiero po fakcie pomyślałam ,ze fajnie by pasował pomarańczowy(...)ciastkami. Wysypać na dno formy , delikatnie docisnąć. U mnie tortownica i średnicy 28 cm. Z pomarańczy zetrzeć na grubej tarce skórkę  , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie

Malinowa Kawiarenka
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 171

początku zapoznali się wszyscy z menu, bardzo zresztą atrakcyjnym. Pełno aromatów i smaków łączyło się ze sobą, w sposób blogerom znany, ale również zupełnie nowy, nietypowy. MENU: KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ   TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU  (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI(...)PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ LUB Z ANANASA Z BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili, blogerzy przywdziali białe fartuchy i słuchali trików, porad Grzegorza, które warto zastosować w kuchni,pokazał kilka technik krojenia, wytłumaczył przepisy, a blogerzy przedstawiali się sobie oraz co nieco dowiadywali się o zmywaniu, w czym

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś (dzwonko) i czerwona quinoa na pesto z jarmużu 165

stopni Celsjusza, następnie otworzyć piekarnik, posypać ziarnami sezamu i piec jeszcze 10 minut (można od razu posypać sezamem, wtedy będzie przypieczony, a mi zależało na tym, żeby pozostał biały). Czas, który łosoś spędza w piekarniku przeznaczyć na ugotowanie komosy ryżowej (według przepisu na opakowaniu) oraz przygotowanie pesto. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Orzechy nerkowca uprażyć(...)wody. Wszystkie składniki zmiksować na pesto. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać jeszcze trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie w pesto mógłby się pojawić jeszcze parmezan, ale bez sera też jest pysznie. Na talerze nałożyć po łyżce pesto i rozsmarować je robiąc „maz”, nałożyć po 3 łyżki komosy ryżowej i po kawałku ryby. Tak podany pieczony łosoś

Dietolog
Jagodowy deser z mascarpone 202

chwila na wykonanie i… gotowe Oczywiście deser ten nie należy do najlżejszych, ale czy czasem nie można zaszaleć? Miłego dnia moi drodzy. Składniki: (na 2 porcje) 250 g sera mascarpone 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny 1 słoiczek jagód w syropie Moryń 3-4 kruche ciasteczka Przygotowanie: Do miski przekładamy serek mascarpone(...)reszty dodajemy 3 łyżki syropu z jagód i 1 pełną łyżkę owoców, mieszamy składniki. Na dno pucharków wykładamy pokruszone kruche ciasteczka, nakładamy naszą jagodową masę, a na wierzch układamy białą masę (te 3 łyżki, które odłożyliśmy wcześniej). Nasz deser podajemy z dodatkową porcją jagód z syropu. Deser warto schłodzić przed podaniem. Smacznego

Słodkie okruszki
Sernik z jagodami 264

AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 200 g ciasteczek maślanych 1 łyżka kakao 70 g masła 1 kg twarogu sernikowego 200 g białej czekolady 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 g jagód Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy drobno pokruszone ciasteczka maślane. Do tego dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko(...)było dziur. Tak przygotowany spód należy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do większej miski wrzucamy ser twarogowy, roztopiona czekoladę, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz białka. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód. Na wierzch wysypujemy połowę jagód. Sernik wkładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Niefortunna pomyłka z pysznym efektem. SERNIK BANANOWY PIECZONY. 196

lodówce zalegały bezcelowo i leniwie  przejrzałe banany. Dogorywające już. Gdzieś tam poniewierał się biały twaróg. A ja miałam ogromną ochotę na sernik. Poszperałam w sieci. Znalazłam kilka ciekawych przepisów, a drogą eliminacji wybrałam ten jeden jedyny. Zabrałam się za przygotowywanie. Zadowolona łatwością i sprawnością działania, w połowie pracy, kiedy masa pokryła podpieczony spód, zerknęłam jeszcze ostatni raz na przepis(...)wylana i pozostawiona do zastygnięcia. Hm, w mojej wersji wyszło zupełnie inaczej. Dodatkowo spód  zrobiłam po najmniejszej linii oporu, czyli z pokruszonych biszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski

W kuchni Karmel-itki
Pyry z gzikiem 87

stałe wpisało się w nasze menu. Gzik to po prostu twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną, drobno pokrojoną cebulką i szczypiorkiem, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sera możemy też dodać rzodkiewkę lub koperek. Mój mąż dodatkowo urozmaicił to danie i podaje je z olejem lnianym. Gzik najczęściej podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach, czyli „mundurkach(...)stoi na przeszkodzie, aby zrobić je sobie samemu w domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pyry z gzikiem: 1 kostka (250 g) twarogu półtłustego lub tłustego 1 średnia biała cebula 1/2 pęczka szczypiorku 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% sól, pieprz do smaku 3-4 ziemniaki kawałek czerwonej papryki lub rzodkiewek do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 212

roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty smak. Nut roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami(...)Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej 1 nieduża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 nieduży por (biała i jasnozielona część) 100 g orzechów włoskich 50 g orzeszków piniowych 120 g ugotowanych kasztanów (użyłam sprzedawanych w całości i gotowych do spożycia) 75 g płatków gryczanych /użyj certyfikowanych

Even Better Food
Torcik na zimno 178

rozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia.   Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser.  1/3 masy odkładamy do innego naczynia. Szklankę borówek miksujemy na mus. Dodajemy do masy serowej. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody(...)stężeje. W miedzy czasie rozpuszczamy jedną galaretkę w jednej szklance wody, studzimy. Twaróg miksujemy z masłem, dodajemy ostudzoną galaretkę, lekko miksujemy. Masę wylewamy na zastygniętą białą warstwę. Czerwoną galaretkę wylewamy lekko tężejącą na masę serową. Żółtą nie trzymamy w lodówce, ponieważ za szybko się zetnie. Ja trzymałam i troszeczkę się ścięła, dlatego nie jest

W kuchennym oknie Ewy
Pizza na winie 105

oregano i bazyliasól, pieprzzioła prowansalskie musztarda (sarepska)Sposób przygotowania:Drożdże rozrabiamy z cukrem, odstawiamy aż się w nim rozpuszczą.Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy ciepłą wodą i białym winem, dodajemy oliwę i sól. Roztarte drożdże przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1,5 h).Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy(...)części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką. Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko  startym serem i dodajemy dodatki. Na koniec ponownie posypujemy serem i wstawiamy na dno piekarnika nagrzanego do 250`C na 5-7 minut. Wierzch posypujemy porwaną bazylią ;)Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sałatka warstwowa z wędzonym twarożkiem 87

Sałatka warstwowa z serkiem wędzonym Idealna do grilla! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb z rusztu lub jako lekka rodzinna kolacja z dodatkiem

Blog z Apetytem