wersji ma wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Jednak w przetwórstwie spożywczym używa się głównie wersji rafinowanej. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Jednocześnie, podczas obróbki termicznej pozbawiany jest składników odżywczych. Olej palmowy jest składnikiem bardzo atrakcyjnym dla firm – jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać(...)produktach przetworzonych, między innymi w: mrożonki mleku, śmietanie w proszku gotowych zupach, produktach instant margarynach chipsach i innych słonych przekąskach płatkach śniadaniowych fast foodach masłach czekoladowych do smarowania lodach serach żółtych i topione słodyczach: batonikach, czekoladzie, ciasteczkach itp. budyniach w proszku kostkach rosołowych cappuccino, kawie 3w1 daniach mrożonych Dlaczego jest szkodliwy ? Regularne spożywanie produktów zawierających olej palmowy niesie ze sobą
365 dni dookoła kuchnirozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!. A terz przepisy z Kocurkowa 2 już(...)CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki : kilka galaretek (jeśli robicie kolorowy sernik to galaretki w różnych kolorach) serki homogenizowane białe 4 szt. – opakowania po 200 gr 8 łyżek cukru – najlepiej puder, ale jak dobrze wymieszacie to może być kryształ 1 cukier waniliowy (wanilinowy) Najlepiej gdyby serki przed przystąpieniem do pracy postały poza lodówką i nieco się ogrzały, aby w momencie łączenia z relatywnie(...)wersję kolorową, wyrobioną masę podzielić na 3 równe części. Kolejno rozpuszczamy galaretki, w niewielkiej (wręcz minimalnej) ilości gorącej wody (nie gotować !). Jak pierwsza galaretka przestygnie mniej więcej do temperatury sera wlewamy do pierwszej części masy serowej i dokładnie, szybko mieszamy. Wylewamy w tortownicy (ja spód wyłożyłem folią) pierwszą, dolną warstwę. Wstawiamy do lodówki aby masa porządnie stężała
Ugotuj to sam ...Sernikobrownie w wersji muffinkowej, bez białego cukru, mąki i glutenu. Spód to popularne brownie z fasoli, a góra to oczywiście sernik z dodatkiem wanilii. Połączenie mocno czekoladowego ciasta i sernika jest naprawdę rewelacyjne. Takie muffinki można zabrać ze sobą na przekąskę, doskonale zaspokajają apetyt na coś słodkiego,a przy okazji są bardzo pożywne. Świetnie sprawdzą się też przy wszelkich(...)czerwonej fasoli 2 jajka 4-5 łyżek ksylitolu 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka zaparzonej kawy Masa serowa: 500 g sera twarogowego 1/2 szklanki ksylitolu 1 jajko 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1/2 opakowania budyniu waniliowego Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Przełożyć do misy blendera
Healthy food explorermasła 125 g jasnego brązowego cukru 100 g zmielonych migdałów 1 jajko Masa: 1 kg twarogu sernikowego ( używam śmietankowego twarogu ) 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru wanilinowego 300 g białej czekolady 5 dużych jajek Przesiewamy mąkę, dodajemy drobno posiekane masło, cukier, migdały i jajko. Mieszamy składniki do otrzymania drobnej kruszonki, najlepiej posiekać wszystko nożem na stolnicy, następnie zagniatamy ciasto. Zwijamy(...)Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką
KuchcikoweLoveKażdy w swoim archiwum ma taki przepis babciny, na sernik który przypomina dzieciństwo i kojarzy się ze spotkaniami u babci. Ten mój dzisiejszy sernik to właśnie
Moje Małe Czarowanieużywamy ziemniaczanej, bo unikamy glutenu. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący i smakowity. W przypadku każdej mąki możesz dodać parmezan, ale nie musisz, chociaż ser super aromatyzuje panierkę. Sznycle w mące ziemniaczanej wymagają jednak dłuższego smażenia, żeby panierka ładnie się zrumieniła. Kotlety smażymy na dość głębokim tłuszczu, składającym się z oleju i masła. Masła idzie(...)cały smak, i na samym końcu – 2 zimne łyżki masła rozprowadzone w sosie sprawią, że stanie się delikatny, muślinowy. I ostatnia uwaga: sos można zrobić na bazie bulionu, albo białego wytrawnego wina. I jeden i drugi smakuje pysznie. Z winem jest bardziej lekki, ale jeśli go używasz ostrożnie dodawaj soku z cytryny, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Najpierw wlej
Niedzielny kucharzChoć tradycyjna grecka sałatka nie może się obyć bez autentycznej fety, to zainspirowani śródziemnomorskimi smakami możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie(...)przykład opiekanym chlebkiem pita. Uraczcie się nią na świeżym powietrzu w gronie bliskich, a prosty posiłek zamienicie w najprawdziwszą ucztę Składniki na 4 porcje: około 250 g ugotowanej białej fasoli, najlepiej mniejszej odmiany 1 mała cukinia około 200 g pomidorków koktajlowych około 100 g greckich oliwek kalamata lub innych, według preferencji (bez pestek) 1 mała szalotka 1 – 2 łyżki
Even Better FoodChoć tradycyjna grecka sałatka nie może się obyć bez autentycznej fety, to zainspirowani śródziemnomorskimi smakami możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie(...)przykład opiekanym chlebkiem pita. Uraczcie się nią na świeżym powietrzu w gronie bliskich, a prosty posiłek zamienicie w najprawdziwszą ucztę Składniki na 4 porcje: około 250 g ugotowanej białej fasoli, najlepiej mniejszej odmiany 1 mała cukinia około 200 g pomidorków koktajlowych około 100 g greckich oliwek kalamata lub innych, według preferencji (bez pestek) 1 mała szalotka 1 – 2 łyżki oliwy
Even Better FoodLekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia kalafiora z wierchu – pilnujcie(...)miękkich greckich chlebków pita , które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo
Karo in the Kitchenprzygotowałam! Na moim kanale Youtube czeka na Was zupełnie nowy przepis, na nietypowe i oryginalne kopytka. Zamiast rozgotowanych ziemniaków, do przygotowania tych pysznych klusek użyłam bobu, a białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Zielone kopytka podałam z masełkiem szałwiowym i delikatną ricottą. Tym razem postanowiłam nieco odczarować ziemniaczane kluski i pokazać Wam, że kopytka wcale nie muszą się kojarzyć z babcinym, nudnym(...)mrożonki. Składniki na 4 porcje : 500g ugotowanego bobu 150g mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1 jajko sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 50g masła roztopionego z posiekanymi listkami szałwii ser ricotta Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Świeży bób po ugotowaniu należy obrać ze skórek, można też skorzystać z bobu z mrożonki, wtedy nie trzeba
Dietologsię z francuskim kunsztem i tradycja. Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki(...)kwiatem zostało nam ok 10 cm. Odłamane końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle z czosnkiem kilka minut. W tym czasie, w misce rozbijamy rózgą jajka, jogurt, ser, dodajemy sól, pieprz i podsmażone na maśle szparagi. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, układamy na wierzchu szparagi, pokrojonego w plastry oscypka i konfiturę żurawinową. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut
Życie zaczyna się w kuchniokoło 3% cukrów. Są pożywne i zdrowe. Ale charakterystyczne w smaku, słodki, nie każdemu smakują. Nie każdy chętnie sięgnie po bataty i kawał mięsa, znam osoby które wybiorą białe tradycyjne ziemniaki, do których przyzwyczajeni są od wielu wielu lat.. Jest bardziej wytrawnie, po domowemu, klasycznie. Jakoś tak niektórym nie pasuje, nie smakuje. .Co kto lubi. Puree z batatów pasują(...)pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego:) Składniki: 730 g batatów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz
Zasmakuj Kuchniokazji np. jako dodatek do kanapek do pracy. U nas w domu pojawia się dość często, zwykle robię ją z dodatkiem żółtego sera, ale tym razem na prośbę męża ser zamieniłam na szynkę i muszę powiedzieć, że w tej kombinacji jest równie smaczna. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa(...)dodać do selera. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wrzucić do miski. Ananasa pokroić w dużą kostkę, odsączyć z nadmiaru soku, dodać do pozostałych składników. Białą część pora umyć i pokroić na półplasterki, dorzucić do miski. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do miski. Na koniec dodać majonez, przyprawy i wszystko razem dobrze wymieszać. Sałatka smakuje lepiej
Simply Food