ser biały - 9461 przepisów (strona:509/631)

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ,AWOKADO I GRANATEM 144

awokado i granatem, całość polałam  moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera.  Dzięki współpracy z firmą Glasmark   chciałam  pokazać  Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam się o przetestowanie salateriki  w pięknym(...)Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę przełóż do miski. Pomarańcz obierz i pokrój na mniejsze kawałki, to samo zrób z awokado. Owoc granatu delikatnie przekrój na 4 części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona.  Wszystkie składniki przełóż do sałaty. Składniki do sosu wymieszaj w osobnym naczyniu i polej nim sałatkę

Kukuleczki
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 143

foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie restauracyjna, bo bardziej widziałbym ją w food-trucku, ale nie zmienia faktu, że bardzo(...)myśl o dobrym cheat-mealu . Sam sposób podania był bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w  haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny

Food Square
Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzolą suszonymi pomidorami i kaparami 254

Marynata 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Polędwiczki oczyszczamy z białych błon, kroimy po skosie w grube plastry i lekko rozbijamy ręką. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Kawałki polędwicy dokładnie obtaczamy w marynacie(...)papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy żeby płyn nam się zredukował o połowę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola mieszamy dokładnie i dodajemy śmietany. Całość gotujemy często mieszając by ser się rozpuścił. Jak ser się rozpuści dokładamy suszone pomidory, mieszamy i dodajemy polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem

Piekielna Kuchnia Pati
Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 175

niż tradycyjne pierogi, bo pojedynczą sztukę trzeba skleić z dwóch części, ale dla obiadowego urozmaicenia można raz za czas się poświęcić i zrobić taką kocią wersję ;) Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g chudego twarogu cukier lub ksylitol(...)nadzienia. Na porcji z nadzieniem ułożyć pusty kawałek ciasta tak, aby dopasować do siebie elementy. Gotować około 3 minuty w osolonym wrzątku. Przed podaniem można udekorować pierożki, np. roztopioną białą czekoladą

FitKot
Na wielkanocnym stole 214

Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka(...)kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Czosnek marynowany 187

Składniki : 12 dużych główek czosnku olej Składniki na zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki(...)czystych słojów, zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

Proste Potrawy
Szakszuka z cukinią 850

śniadanie lub kolację zazwyczaj podajemy tradycyjne kanapki z wędliną lub serem. Od czasu do czasu lubimy także przyrządzić jajecznicę. Jednak oprócz niej, świetnym pomysłem jest szakszuka. Wypróbowaliśmy już tą tradycyjną oraz wersję ze szpinakiem . W każdym wydaniu bardzo nam smakowała. Tym razem postanowiłam spróbować szakszuki z cukinią. Mam to warzywo z własnego ogrodu, więc przygotowanie szakszuki z cukinią było doskonałym(...)łagodniejsze dania to możecie tę przyprawę pominąć. Ta potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Szakszukę z cukinią: 1 nieduża młoda cukinia 1 biała cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 3-4 średniej wielkości pomidory malinowe (około 400 g) 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy

Danka Pichci
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia) 8144

smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze.  250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki 30%  150g wafelków orzechowych bez czekolady  150g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka cukru pudru  12 pralinek do dekoracji 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.  4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły

Szefowa kuchni
Chlebek naan czy pita? 223

dopracujcie pod siebie konsystencję i czas pieczenia czy smażenia. Chlebki naan Naan pochodzi z krajów ze środkowej Azji. Jest to niewielki, płaski chlebek z ciasta drożdżowego zrobionego na białej mące. Oryginalnie piecze się go w wielkim glinianym piecu tandoor , który ma kształt dzbana. Rozwałkowane placki, najczęściej na kształt trójkąta, przykleja się do wewnętrznych brzegów pieca. Piecze się je bardzo krótko(...)skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 592

się na składkowego sylwestra masz tą przewagę i przyjemność by przygotować coś dobrego dla swoich gości. Więc Jeżeli własnie zastanawiasz się co dobrego i pożywnego przygotować żeby pląsać do białego rana zapraszam do przeczytania poniższego wpisu. Przygotowałam dla Was kilka genialnych, szybkich i sprawdzonych propozycji znalezionych na moich ulubionych blogach. 1.Mini burgery skradły już niejednokrotnie serca moich gości. Uwaga! szybko(...)Kukbuka 4. Pizzerki świetne do wyczyszczania resztek po świętach #niemarnujjedzenia  5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie   6.  Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno

Wylizany Rondel
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 185

się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej pory(...)zrobię tę pizzę ;) Pizza to dość pracochłonne danie i zawsze robi się przy tym duży bałagan, dlatego potrzebowałam sporo czasu i spokoju, ostatecznie w weekend przygotowałam taką oto wspaniałą, białą pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z dodatkiem szynki parmeńskiej, rukoli i parmezanu. Polecam Wam serdecznie tę pizzę - jest po prostu rewelacyjna! Jezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy

Codzienne Gotowanie
TRADYCYJNY SERNIK Z MALINAMI NA KRUCHYM SPODZIE 82

ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki na masę serową: * 600 g sera z wiaderka (użyłam twaróg kanapkowo- sernikowy  Wieluń ) * 1/4 szklanki cukru pudru * 30 g rozpuszczonego masła * budyń śmietankowy (proszek) * 4 jajka * 1 białko Wykonanie: W misce umieścić twaróg, cukier puder(...)pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według upodobań. Może być to polewa czekoladowa, masa krówkowa, lukier z cukru pudru, biała czekolada rozpuszczona. Ja jednak postanowiłam nieco przełamać słodycz sernika i wierzch posmarowałam nadzieniem  Lauretta  o smaku malinowym. Sernik zniknął w ciągu

Zrób to smacznie
SERNIK TRADYCYJNY NA KRUCHYM SPODZIE 85

ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki na masę serową: * 600 g sera z wiaderka (użyłam twaróg kanapkowo- sernikowy  Wieluń ) * 1/4 szklanki cukru pudru * 30 g rozpuszczonego masła * budyń śmietankowy (proszek) * 4 jajka * 1 białko Wykonanie: W misce umieścić twaróg, cukier puder(...)pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według upodobań. Może być to polewa czekoladowa, masa krówkowa, lukier z cukru pudru, biała czekolada rozpuszczona. Ja jednak postanowiłam nieco przełamać słodycz sernika i wierzch posmarowałam nadzieniem  Lauretta  o smaku malinowym. Sernik zniknął w ciągu

Zrób to smacznie
Zupa krem z białych warzyw 150

słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.   S kładniki: 1 kalafior 2 średnie pietruszki korzeniowe średni seler lub ½ dużego 2 białe cebule 3-4 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy 1l bulionu warzywnego lub drobiowego sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Gdy tłuszcz(...)Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera lub/i chipsa z boczku

Pyry na Gaz
Seromakowiec bezglutenowy 196

mąki kukurydzianej lub ryżowej  100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu lub mąki lnianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła lub margaryny 100 ml cukru białego 2 jaja Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć(...)twarogów i na razie nie zawiodłam się 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe - bezglutenowe 4 żółtka i 2 całe jajka Żółtka (4 z maku i 2 z sera) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodawać partiami twaróg i mieszać na niewielkich obrotach. Następnie dodać budynie i bakalie i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek

Ze smakiem bez glutenu