mojej babci, gdzie jako dziecko siadałam przy fortepianie i trzema palcami wygrywałam tylko mi znane takty, a babcia nagradzała mnie porcją domowych lodów. Kawowych. Najlepszych. Zielone, purpurowe, żółte, białe - moje porcelanowe ulubione naczynia. Kupione w pewną słoneczną i beztroską niedzielę, na bazarze, na wagę (!), na zapas, na tyle dań. Lubię do nich wracać. Chciałam je dziś postawić na stole(...)makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski przelać śmietanę, dodać
KUCHARNIAbardzo smaczny i zdecydowanie warty wypróbowania.Z wyglądu jest czarno-biały, w smaku lekko kokosowy. Od standardowych serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję.Zachwyci Was.Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej330 g cukru3 łyżki kakao1(...)dodajemy żółtka (białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę). Mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa: 700 g sera, dwukrotnie zmielonego4 jajka220 g cukru0,5 kostki masła50 g + 50 g wiórków kokosowych Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Ser, cukier umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji
Made By Mom And Songrubości 0,5 cm), lekko ugnieść. Tak przygotowane chipsy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 8 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić. Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około(...)Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią. Najlepsze są podłużne, gruntowe pomidory, ale ja zrobiłam ze zwykłych i zupa też była pyszna. Można użyć zwykłej, białej cebuli. Źródło przepisu: Lepszy smak
Gospodyni Miejskaniesmakowały. Teraz za nimi przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą(...)szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Grzyby namoczyć
To co kochamZupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty(...)przyjdzie z pomocą i dobierze odpowiednie wina do serwowanych potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami
SzczyptaSmaQPotrawa ta zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Amatrice ,położonej w górach ,centralnej części kraju. Tutaj prezentujemy Wam białą wersję ,tego pysznego dania. Składniki 500 g makaronu bucatini 4 łyżki oliwy z oliwek 1 papryczka chili 150 g surowego boczku 1 cebula pęczek natki pietruszki 200 g parmezanu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w dużej ilości(...)odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenjako jarzynka do obiadu. Zamiast czosnku, do szpinaku możesz dodać posiekaną i podduszoną na maśle cebulę oraz doprawić gałką muszkatołową. Świetnym dodatkiem do szpinaku ze śmietaną jest ser feta lub pleśniowy, dobrze sprawdzi się także parmezan. Zobacz sprawdzony przepis z kilku prostych składników na szpinak ze śmietaną. Oto składniki potrzebne do przygotowania szpinaku ze śmietaną: ok. 800g(...)tylko zrobi się miękki, szpinak odcedzić i kilkakrotnie przelać zimną wodą (tym sposobem szpinak zatrzyma ładny, zielony kolor); szpinak dokładnie osączyć na sicie i drobno posiekać Krok 2. Przygotować białą zasmażkę : w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając zasmażyć (nie rumienić); zasmażkę rozprowadzić śmietanką, zagotować mieszając. Jeśli jest bardzo gęsta, dodać wywar ze szpinaku; czosnek rozetrzeć
Moja Książka KucharskaU mnie znów słodko, co jest dość rzadkim zjawiskiem. Jednak nadmiar owoców, których już nie jesteśmy w stanie zjeść ot tak, sprawia, że zaczynam kombinować na
Przysmaki Karolkiawokado i granatem, całość polałam moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera. Dzięki współpracy z firmą Glasmark chciałam pokazać Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam się o przetestowanie salateriki w pięknym(...)Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę przełóż do miski. Pomarańcz obierz i pokrój na mniejsze kawałki, to samo zrób z awokado. Owoc granatu delikatnie przekrój na 4 części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Wszystkie składniki przełóż do sałaty. Składniki do sosu wymieszaj w osobnym naczyniu i polej nim sałatkę
Kukuleczkifoodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie restauracyjna, bo bardziej widziałbym ją w food-trucku, ale nie zmienia faktu, że bardzo(...)myśl o dobrym cheat-mealu . Sam sposób podania był bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny
Food SquareMarynata 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Polędwiczki oczyszczamy z białych błon, kroimy po skosie w grube plastry i lekko rozbijamy ręką. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Kawałki polędwicy dokładnie obtaczamy w marynacie(...)papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy żeby płyn nam się zredukował o połowę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola mieszamy dokładnie i dodajemy śmietany. Całość gotujemy często mieszając by ser się rozpuścił. Jak ser się rozpuści dokładamy suszone pomidory, mieszamy i dodajemy polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem
Piekielna Kuchnia Patiniż tradycyjne pierogi, bo pojedynczą sztukę trzeba skleić z dwóch części, ale dla obiadowego urozmaicenia można raz za czas się poświęcić i zrobić taką kocią wersję ;) Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g chudego twarogu cukier lub ksylitol(...)nadzienia. Na porcji z nadzieniem ułożyć pusty kawałek ciasta tak, aby dopasować do siebie elementy. Gotować około 3 minuty w osolonym wrzątku. Przed podaniem można udekorować pierożki, np. roztopioną białą czekoladą
FitKotWafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka(...)kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa AniSkładniki : 12 dużych główek czosnku olej Składniki na zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki(...)czystych słojów, zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000
Proste Potrawyśniadanie lub kolację zazwyczaj podajemy tradycyjne kanapki z wędliną lub serem. Od czasu do czasu lubimy także przyrządzić jajecznicę. Jednak oprócz niej, świetnym pomysłem jest szakszuka. Wypróbowaliśmy już tą tradycyjną oraz wersję ze szpinakiem . W każdym wydaniu bardzo nam smakowała. Tym razem postanowiłam spróbować szakszuki z cukinią. Mam to warzywo z własnego ogrodu, więc przygotowanie szakszuki z cukinią było doskonałym(...)łagodniejsze dania to możecie tę przyprawę pominąć. Ta potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Szakszukę z cukinią: 1 nieduża młoda cukinia 1 biała cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 3-4 średniej wielkości pomidory malinowe (około 400 g) 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy
Danka Pichci