świetna opcja dla osób, które lubią urozmaicone potrawy, a jednocześnie niekoniecznie mają czas spędzać długie godziny w kuchni. Możemy przygotować je na wiele sposobów: z kiełbasą, mięsem mielonym, rybą czy warzywami. Taka zapiekanka doskonale sprawdzi się na obiad, ale też na kolację czy drugie śniadanie do pracy - możecie przygotować ją w zasadzie na dowolny posiłek i sprawdzi się równie dobrze(...)potrzebne: 500g filetów z dorsza, 400g makaronu kokardki z mąki durum, cebula, 4 łyżki jogurtu greckiego, żółtko, 4 łyżki startego sera, łyżka domowej przyprawy do zup, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. 2. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dużą kostkę. 3. Cebulę obierz i pokrój
Z notatnika dietetykamniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl
bistro mamaSałatka przyrządzona ze śledzia z dodatkiem korniszonów, papryki, pieczonych buraków i gęstego jogurtu greckiego. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI SKŁADNIKI 250 gramów filetów śledziowych typu matjas; 2
Kuchnia TomkaSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2
W Mojej Kuchni Lubiękolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love(...)Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion
Martyna Cookskolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love(...)Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion
Martyna Cookslekko spieczone czipsy przyjemnie chrupiące. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada to ulubiona ryba starożytnych Rzymian, którzy nazywali ją „aurata”, czyli pozłacana. Również starożytni Grecy mieli do niej słabość, a sama bogini Afrodyta uważała ją za rybę świętą. Coś tu jest na rzeczy, bo z tego co wyczytaliśmy, dorada jest mocno niezwykła: przez pierwsze dwa lata(...)pyszna ryba. A pieczona dorada to już absolutnie delicje. Nie zalicza się ona do ryb specjalnie oleistych, ale ma więcej kwasów omega-3 niż inne ryby białe. Poza tym ma sporo witaminy E i D. Pięknie też wygląda, nie jest oścista i sprzedawana jest zazwyczaj w całości, z głową, co bardzo podoba się naszemu synowi, który podczas jedzenia ryb lubi
Niedzielny kucharzBoże Narodzenie i Nowy Rok to czas, w którym Polacy jedzą najwięcej ryb, a dużą ich część stanowią śledzie. Wybraliśmy dla was 6 sprawdzonych przepisów, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole: Śledzie po grecku. Rewelacyjna sałatka z sosem, który tak bardzo lubimy. PRZEPIS Sałatka śledziowa z pieczarkami. Przepis, który przyda się podczas świąt Sałatka śledziowa z buraczkami. Zawsze
Kulinarna PolskaRekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i
RITA food channelgreckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę
OliveandThymesię do dań z grilla, szaszłyków drobiowych i warzywnych, ryb, kotletów, grzanek, faszerowanych warzyw. Zazwyczaj kojarzy się z okresem letnim i potrawami serwowanymi z grilla. Świetny dip na kanapki, do chlebków pita. Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy sos tzatziki. Sos tzatziki SKŁADNIKI: 3 ogórki gruntowe 200 g gęstego jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka siekanego koperku
Zasmakuj Kuchnizeszłym roku wybrałam się więc na grecką wyspę Kos ( relacja-klik ), liczyłam, że spróbuję wielu wegetariańskich potraw. Bardzo zdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka , souvlaki i gyros . Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki
Chilli Czosnek i Oliwarazem mam dla Was przepis na przepyszne pieczone bataty z pieczarkami, mogą one stanowić warzywny dodatek do mięsa lub ryb, albo samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco Was namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo bataty w tej wersji są naprawdę wyśmienite, jeśli raz ich spróbujecie, na pewno powrócicie do tego przepisu. Może to być również oryginalna propozycja dania na świąteczny stół. Przygotowanie(...)Pieczenie : 25 min. Porcja dla 4 osób : ● 4 bataty ● 500 g pieczarek ● 2 ząbki czosnku ● 40 g masła ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 300 g jogurtu greckiego (opcjonalnie) ● szczypiorek (lub natka kolendry lub pietruszki), opcjonalnie Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj bataty, nie obierając ich, przekrój wzdłuż na pół, i ułóż na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapastę z makreli: - 1/2 makreli wędzonej - 4 jajka - 150 g serka śmietankowo- twarogowego - 100 g jogurtu greckiego ( w zastępstwie, śmietana gęsta lub majonez) - 1 mała cebulka dymka - dymka - sól morska, czosnek niedźwiedzi Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skórki. Rybę obierz bardzo dokładnie z ości. Całość pognieć na jednolitą masę widelcem, dopraw solą. Pastę przełóż do słoika lub miski
SMYKWKUCHNIsmakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej, ale przepisów z cukinią jest na moim blogu zdecydowanie więcej. Niedawno
SMYKWKUCHNI