ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:46/86)

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 112

kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love(...)Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion

Martyna Cooks
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 130

kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love(...)Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion

Martyna Cooks
Pieczona dorada na ziemniaczanych czipsach 160

lekko spieczone czipsy przyjemnie chrupiące. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada to ulubiona ryba starożytnych Rzymian, którzy nazywali ją „aurata”, czyli pozłacana. Również starożytni Grecy mieli do niej słabość, a sama bogini Afrodyta uważała ją za rybę świętą. Coś tu jest na rzeczy, bo z tego co wyczytaliśmy, dorada jest mocno niezwykła: przez pierwsze dwa lata(...)pyszna ryba. A pieczona dorada to już absolutnie delicje. Nie zalicza się ona do ryb specjalnie oleistych, ale ma więcej kwasów omega-3 niż inne ryby białe. Poza tym ma sporo witaminy E i D. Pięknie też wygląda, nie jest oścista i sprzedawana jest zazwyczaj w całości, z głową, co bardzo podoba się naszemu synowi, który podczas jedzenia ryb lubi

Niedzielny kucharz
6 przepisów na dobre śledzie, które sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra 223

Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas, w którym Polacy jedzą najwięcej ryb, a dużą ich część stanowią śledzie. Wybraliśmy dla was 6 sprawdzonych przepisów, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole:   Śledzie po grecku. Rewelacyjna sałatka z sosem, który tak bardzo lubimy. PRZEPIS Sałatka śledziowa z pieczarkami. Przepis, który przyda się podczas świąt Sałatka śledziowa z buraczkami. Zawsze

Kulinarna Polska
Steki rekina z piekarnika. 150

Rekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i

RITA food channel
ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z MAŚLANKĄ 152

greckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze  śledziami marynowanymi  , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę

OliveandThyme
Sos tzatziki 87

się do dań z grilla, szaszłyków drobiowych i warzywnych, ryb, kotletów, grzanek, faszerowanych warzyw. Zazwyczaj kojarzy się z okresem letnim i potrawami serwowanymi z grilla. Świetny dip na kanapki, do chlebków pita. Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy sos tzatziki. Sos tzatziki SKŁADNIKI: 3 ogórki gruntowe 200 g gęstego jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka siekanego koperku

Zasmakuj Kuchni
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

zeszłym roku wybrałam się więc na grecką wyspę Kos ( relacja-klik ), liczyłam, że spróbuję wielu wegetariańskich potraw. Bardzo zdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim  moussaka , souvlaki i gyros . Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki

Chilli Czosnek i Oliwa
PIECZONE BATATY Z PIECZARKAMI 75

razem mam dla Was przepis na przepyszne pieczone bataty z pieczarkami, mogą one stanowić warzywny dodatek do mięsa lub ryb, albo samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco Was namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo bataty w tej wersji są naprawdę wyśmienite, jeśli raz ich spróbujecie, na pewno powrócicie do tego przepisu. Może to być również oryginalna propozycja dania na świąteczny stół. Przygotowanie(...)Pieczenie : 25 min. Porcja dla 4 osób : ● 4 bataty ● 500 g pieczarek ● 2 ząbki czosnku ● 40 g masła ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 300 g jogurtu greckiego (opcjonalnie) ● szczypiorek (lub natka kolendry lub pietruszki), opcjonalnie   Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj bataty, nie obierając ich, przekrój wzdłuż na pół, i ułóż na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta z makreli na kanapki 122

pastę z makreli: - 1/2 makreli wędzonej - 4 jajka - 150 g serka śmietankowo- twarogowego - 100 g jogurtu greckiego ( w zastępstwie, śmietana gęsta lub majonez) - 1 mała cebulka dymka - dymka - sól morska, czosnek niedźwiedzi  Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skórki. Rybę obierz bardzo dokładnie z ości. Całość pognieć na jednolitą masę widelcem, dopraw solą. Pastę przełóż do słoika lub miski

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 226

smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie  , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej, ale przepisów z cukinią jest na moim blogu zdecydowanie więcej. Niedawno

SMYKWKUCHNI
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 156

przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta z pstrąga(...)kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki do dekoracji Smażone ziemniaki ½ kg ziemniaków 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Nastaw piekarnik na 190ºC. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i umieść w naczyniu pokrytym aluminiową folią. Na patelni rozpuść masło. Dodaj

codojedzenia
Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna 4324

Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna- na chrupko, panierowane tylko w mące i posolone, podawane z cząstkami cytryny. Większość z turystów odwiedzających kraje

Pociąg Do Kuchni
Snezhanka sałatka plus żeberka miętowo-cytrynowe 111

ogórka i jogurtu greckiego z czosnkiem, koperkiem i prażonymi orzechami włoskimi.  Śnieżna sałatka lub sałatka śnieżynka nawiązuje swoją nazwą do… Królewny Śnieżki ze względu na swój biały kolor. Szukając informacji o tym, ciężko mi było to potwierdzić 😉, ale ładnie brzmi.  Snezhanka idealnie się sprawdza jako dodatek do dań z grilla, czy też ryb. Ja wymyśliłem sobie żeberka

RafalCook
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 144

Czas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania(...)przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Naczynie do zapiekania ( ja zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody ) smarujemy olejem i wykładamy na nie usmażoną rybę. Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy

Smaki Ewy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję