Za 2 tygodnie wigilia i święta - mam dla Was zbiór pysznych przepisów - może kogoś zainspiruję :) U Was Święta zawsze tradycyjne, czy co roku coś nowego
Moje Kuchenne RewelacjePodobno w sklepach już świąteczne ozdoby i akcesoria? Nie wiem, nie byłam dawno w żadnej galerii - ale - wchodzę sobie ja dzisiaj w statystki bloga
Moje Kuchenne Rewelacjemnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :) Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu. Składniki : 2 dorady 1 cytryna tymianek(...)paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek. Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz. Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli
Parowar FacetaLubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko od święta
Słodkie okruszkidodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite! Składniki na farsz: 2 filety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko(...)pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Składniki na dip chrzanowy: 200 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie: rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ragu, jednak takie dania gotujemy tylko kiedy nie mamy już żadnego pomysłu na obiad. Zazwyczaj szukamy jakichś inspiracji na nowe przepisy. Ja uwielbiam doradę pieczoną po grecku, ale jeśli tylko kupimy ryby szukamy nowych sposobów ich przyrządzenia. Zapisaliśmy się na listy mejlingowe mnóstwa blogów, codziennie dostajemy tony nowych przepisów – nic tylko wybierać i przebierać. Lubimy próbować nowych rzeczy(...)uwielbia ryby, szczególnie jeśli są upieczone w całości, z głowami. Dorada to świetna ryba dla dziecka, bo nie jest oścista, ma bardzo delikatne białe, zdrowe mięso i jest bardzo łatwo do upieczenia. Według tego przepisu zrobisz w pół godziny pyszną doradę upieczoną w stylu kuchni baskijskiej. Jeśli masz więcej czasu spróbuj przepisu na długo pieczoną doradę po grecku. Jeśli przepisy
Niedzielny kucharzdaniem mam już kilka ciekawych anegdot. Pierwszy raz tą rybę spotkałam w jednej z greckich restauracji w Warszawie. Nie wybrałam jej wtedy z karty ale pamiętam Pana 2 stoliki dalej i pewną historię z kelnerem. Otóż kelner, mam nadzieję że początkujący im tym można wytłumaczyć to dalsze zachowanie, przyniósł klientowi to właśnie danie. Obsługa w tej restauracji nie tylko podawała
nietylkopasta.plwarzyw,słodkie desery.Kuchnia grecka jest tyleż egzotyczna co zróżnicowana. Regionalne różnice odzwierciedlają historię poszczególnych części kraju.Na współczesnych greckich stołach królują proste ale doskonałe w smaku potrawy.Menu greckie bazuje na warzywach,owocach,rybach i owocach morza, przyprawionych oliwą z oliwek.Jeśli chcecie przenieść się w podróż po smakach Grecji, chcesz dowiedzieć się co to jest avgolemono? albo poznać smak taramosolaty
Sama słodycz i szczypta chiliLekka zapiekanka z rybą, koprem włoskim, ziemniakami które zostały z obiadu poprzedniego i groszku mrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków(...)filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego 200 g śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania
wesoła kuchniaRyba zapiekana w jogurcie z pieczarkami J eszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać
PychaDaniapieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut
W kuchni Katiepieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut
W kuchni Katiektóra można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka
Korniszonkiskładnie zawiera tylko i wyłącznie naturalne składniki. Dostępna w ofercie jest nie tylko Vegeta Natur z curry, ale również Vegeta Natur pikantna z chili, Vegeta Natur do greckiej sałatki, Vegeta Natur do ryb i owoców morza, a także wiele wiele innych które znajdziecie tutaj . Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ PODRAVKA Ps. więcej smakowitych
Ostra na Słodko