Wiele osób przygotowujących to danie zadaje sobie pewnie pytanie, skąd taka nazwa? Przyznam szczerze, że ja też. Kuchnia jednak tak często zadziwia swoimi nazwami sugerując coś
Gosia gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jeśli lubicie frytki, a martwicie się o ich wysoką wartość kaloryczną to polecam wam wersję pieczonych frytek z
Marta Gotujewielu kuchniach jest jedynie dodatkiem do rosołu. Tymczasem okazuje się, że odpowiednio przygotowany i otoczony płatami nori seler może faktycznie przypominać w strukturze i smaku rybę. W grudniu pokusimy się o przygotowanie seleryby po grecku, ciekawi jesteśmy, czy naszym gościom przypadnie do gustu taka wersja świątecznego dania. Udostępnij Seleryba – składniki 1 duży seler 1 litr rosołu lub warzywnego wywaru
niecodziennikparyplastry i podaj z sałatką ryżową. W wersji wegetariańskiej dodaj do sałatki czerwoną fasolą i wymieszaj. Wariacje: Taka sałatka jest dość uniwersalna i pasuje zarówno do kurczaka, grillowanej ryby jak i różnego rodzaju strączków - czerwonej lub białej fasoli czy ciecierzycy. Dodatkowo możecie dodać do sałatki kukurydzę konserwową. Rada: W tej sałatce wykorzystujemy upieczoną czerwoną paprykę, która została z wtorku(...)się czosnkiem i ziołami, a po upieczeniu posypuje serem feta. Tę prostą wegetariańską potrawę jeśli chcecie możecie podać z dodatkiem kawałka mięsa lub ryby. Pasować będzie nawet jajko sadzone. ➤ Zobacz - Przepis na Briami - warzywa pieczone po grecku *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli
Chilli Czosnek i OliwaGrecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej. Składniki: 1 zielony ogórek op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy
Walijskie Pichceniesiebie dachami. To rownież w pewnym stopniu schronienie przed słonecznymi promieniami. Piękne zauki, kręte uliczki i brukowe schody Uliczki pełne sklepików. Wejścia ozdobione kwiatami , czy ziołami w doniczkach. Tradycyjne greckie akcenty. Piękne atelier artystyczne. Uwielbiam odwiedzać takie zakamarki… Kolejna miejsce, w którym utknęłam sporo czasu. Było na co popatrzeć… i w końcu wyszłam z parą ślicznych kolczyków. Codziennie(...)Port Wenecki. Piękny pocztówkowy widok na Port Wenecki. Podróż dla mnie to również kulinarna przygoda. Jedliśmy w różnych restauracjach. Ja i małżonek jesteśmy fanami ryb i owoców morza, ale też spróbowaliśmy beef Stifado oraz prawdziwie grecką zapiekankę – musaka. Grecy mają pyszne przystawki. Warto więc zamówić kilka przystawek zamiast dania głównego. Greckie meze, czyli tibitz to cukiniowe kulki , które przyrządziłam
codojedzeniaSkładniki: 4 ziemniaki 4 filety śledziowe a'la matias 5 jajek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki (lub 1 mały) Sos: 1/2 dużego
Qchnia po prostuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta Gotujeodmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes ). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak(...)Tawerna Aest Aurant - przy zjeździe z Palaio Pyli do Amaniou Przydrożna, rodzinnie prowadzona tawerna rybna. Dla mnie kwintesencja greckiego klimatu - stoły przykryte obrusem w kratkę, ocienione winoroślą ( na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona ), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby ( można wybrać, która zostanie dla nas usmażona ), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z dorszem i grzankami to błyskawiczna propozycja na zdrową kolację. Miks sałat z pieczoną rybą dostarczy nam sporo witamin, a cały posiłek będzie lekki. Sprawdź przepis na: Sałatka grecka z grzankami Składniki (na jedną porcję) miks sałat (garść) 100g dorsza sok z 1/2 cytryny sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 100g cukini szczypta oregano Sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą
SMYKWKUCHNIjego kuchnia jest również bardzo urozmaicona. Na północy kraju dominuje tradycyjna, nieco cięższa kuchnia lądowa, natomiast na południu, na wyspach przeważają ryby i owoce morza oraz duża ilość warzyw i owoców. Dziś postanowiłam przygotować greckie pulpeciki w sosie pomidorowym . Niezwykle smaczne i aromatyczne idealnie sprawdzą się na szybki obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym to idealne danie na jesienny
Codzienne Gotowanieczęść książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka
Moje Kuchenne Rewelacjemarchewki 4 łyżeczki oleju rzepakowego ulubione przypraw y Sos jogurtowy z czosnkiem i natką pietruszki: 150 g jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz czarny Przygotowanie: Rybę udusiłam na kilku kroplach oleju z solą, pieprzem czarnym i pieprzem cytrynowym. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kształt frytek i wymieszałam
Zdrowie na języku :PWinogrona Nawet nie biorę się za odtwarzanie greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który(...)feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie, że w greckim świecie nie istnieje chemia, tylko naturalne zdrowe produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza
Kuchnia Pani Wiosnyfilety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym
SMYKWKUCHNI