ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:40/86)

Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2916

znowu ziemniaki?” Ziemniaki wcale nie muszą być nudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo(...)absolutnie konieczne. My zjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla

Karo in the Kitchen
Sola po grecku 99

Wiele osób przygotowujących to danie zadaje sobie pewnie pytanie, skąd taka nazwa? Przyznam szczerze, że ja też. Kuchnia jednak tak często zadziwia swoimi nazwami sugerując coś

Gosia gotuje
Frytki, ryba i sos tatarski 231

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jeśli lubicie frytki, a martwicie się o ich wysoką wartość kaloryczną to polecam wam wersję pieczonych frytek z 

Marta Gotuje
Seleryba 78

wielu kuchniach jest jedynie dodatkiem do rosołu. Tymczasem okazuje się, że odpowiednio przygotowany i otoczony płatami nori seler może faktycznie przypominać w strukturze i smaku rybę. W grudniu pokusimy się o przygotowanie seleryby po grecku, ciekawi jesteśmy, czy naszym gościom przypadnie do gustu taka wersja świątecznego dania. Udostępnij Seleryba – składniki 1 duży seler 1 litr rosołu lub warzywnego wywaru

niecodziennikpary
Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 93

plastry i podaj z sałatką ryżową. W wersji wegetariańskiej dodaj do sałatki czerwoną fasolą i wymieszaj.  Wariacje: Taka sałatka jest dość uniwersalna i pasuje zarówno do kurczaka, grillowanej ryby jak i różnego rodzaju strączków - czerwonej lub białej fasoli czy ciecierzycy. Dodatkowo możecie dodać do sałatki kukurydzę konserwową. Rada: W tej sałatce wykorzystujemy upieczoną czerwoną paprykę, która została z wtorku(...)się czosnkiem i ziołami, a po upieczeniu posypuje serem feta. Tę prostą wegetariańską potrawę jeśli chcecie możecie podać z dodatkiem kawałka mięsa lub ryby. Pasować będzie nawet jajko sadzone. ➤ Zobacz - Przepis na Briami - warzywa pieczone po grecku *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
TZATZIKI 168

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej. Składniki: 1 zielony ogórek op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy

Walijskie Pichcenie
Chania – wakacje na Krecie 30

siebie dachami. To rownież w pewnym stopniu schronienie przed słonecznymi promieniami. Piękne zauki, kręte uliczki i brukowe schody Uliczki pełne sklepików. Wejścia ozdobione kwiatami , czy ziołami w doniczkach. Tradycyjne greckie akcenty. Piękne atelier artystyczne. Uwielbiam odwiedzać takie zakamarki… Kolejna miejsce, w którym utknęłam sporo czasu. Było na co popatrzeć… i w końcu wyszłam z parą ślicznych kolczyków. Codziennie(...)Port Wenecki. Piękny pocztówkowy widok na Port Wenecki. Podróż dla mnie to również kulinarna przygoda. Jedliśmy w różnych restauracjach. Ja i małżonek jesteśmy fanami ryb i owoców morza, ale też spróbowaliśmy beef Stifado oraz prawdziwie grecką zapiekankę – musaka. Grecy mają pyszne przystawki. Warto więc zamówić kilka przystawek zamiast dania głównego. Greckie meze, czyli tibitz to cukiniowe kulki , które przyrządziłam

codojedzenia
Ziemniaczana sałatka ze śledziem, jajkami i czosnkowym sosem 41

  Składniki: 4 ziemniaki 4 filety śledziowe a'la matias 5 jajek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki (lub 1 mały) Sos: 1/2 dużego

Qchnia po prostu
Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą 288

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z 

Marta Gotuje
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 122

odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes ). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne  dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak(...)Tawerna Aest Aurant - przy zjeździe z Palaio Pyli do Amaniou Przydrożna, rodzinnie prowadzona tawerna rybna. Dla mnie kwintesencja greckiego klimatu - stoły przykryte obrusem w kratkę, ocienione winoroślą ( na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona ), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby ( można wybrać, która zostanie dla nas usmażona ), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z dorszem i grzankami 60

Sałatka z dorszem i grzankami to błyskawiczna propozycja na zdrową kolację. Miks sałat z pieczoną rybą dostarczy nam sporo witamin, a cały posiłek będzie lekki. Sprawdź przepis na: Sałatka grecka z grzankami Składniki (na jedną porcję) miks sałat (garść) 100g dorsza sok z 1/2 cytryny sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 100g cukini szczypta oregano Sałatka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
QUICHE - DORSZ/ BAKŁAŻAN/ SZYNKA PARMEŃSKA 164

składniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą

SMYKWKUCHNI
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym 76

jego kuchnia jest również bardzo  urozmaicona. Na północy kraju dominuje tradycyjna, nieco cięższa kuchnia lądowa, natomiast na południu, na wyspach przeważają ryby i owoce morza oraz duża ilość warzyw i owoców.  Dziś postanowiłam przygotować greckie pulpeciki w sosie pomidorowym . Niezwykle smaczne i aromatyczne idealnie sprawdzą się na szybki obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym to idealne danie na jesienny

Codzienne Gotowanie
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 146

część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka

Moje Kuchenne Rewelacje
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 135

marchewki  4 łyżeczki oleju rzepakowego ulubione przypraw y Sos jogurtowy z czosnkiem i natką pietruszki: 150 g jogurtu greckiego  1 duży ząbek czosnku  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  sól i pieprz czarny  Przygotowanie: Rybę udusiłam na kilku kroplach oleju z solą, pieprzem czarnym i pieprzem cytrynowym.  Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kształt frytek i wymieszałam

Zdrowie na języku :P
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 113

Winogrona Nawet nie biorę się za odtwarzanie greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który(...)feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie, że w greckim świecie  nie istnieje chemia, tylko naturalne zdrowe produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza

Kuchnia Pani Wiosny
Tilapia na szpinaku 182

filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania