ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:47/86)

CO ROBIĆ NA MYKONOS? GDZIE JEŚĆ? CO ZWIEDZAĆ? GDZIE PLAŻOWAĆ? 101

często niepozornych, lokali. Można tu znaleźć nie tylko typowe greckie pamiątki i produkty, ale też biżuterię od lokalnych jubilerów, butiki greckich projektantów, galerie sztuki, galanterię skórzaną najwyższej jakości i dekoracje do domu. Największą przewagą Mykonos nad znanymi stolicami mody są jednak butiki lokalnych projektantów, którzy nie boją się czerpać z greckich tradycji, jednocześnie obserwując najnowsze trendy. To tutaj znajdziecie m.in(...)miejsce w samiutkim centrum, z którego wchodzimy do białego miasteczka. Nie na uboczu, w samym centrum. Rankiem można tu spotkać rybaków z sieciami pełnymi ryb oraz rolników ze świeżymi warzywami i owocami. Gdy są ryby – jest i całe mnóstwo ptaków, krążących nad głowami – nie jest to absolutnie groźne, a wygląda przepięknie! Zresztą zobaczcie, jakie zdjęcie udało się zrobić

Ostra na Słodko
Sos beszamelowy – jak zrobić i do czego pasuje? 83

Wystarczy ugotować makaron lub warzywa i polać ciepłym sosem. Jest głównym składnikiem popularnej, włoskiej potrawy lasagne lub greckiej musaki. Świetnie sprawdza się do zapiekanek z warzyw lub mięsa. Ostatnio wykorzystałam ten sos do polania tarty z kurczakiem i szpinakiem . Idealnie pasuje do ryby i drobiu. Możesz nim polać jajka na twardo lub kanapki z serem i szynką. Na bazie sosu

Ania gotuje
KULKI SEROWE 514

Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej), delikatnie masę rozpłaszczyć, włożyć kawałeczek ryby i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w sezamie. Odłożyć do lodówki. KULKI ORZECHOWE: 1 część powyższej masy; 1 mała surowa marchew; kilka ćwiartek orzecha greckiego lub włoskiego; kilka łyżek uprażonych i drobno posiekanych orzechów greckich lub włoskich; Marchewkę obrać i zetrzeć

In my kitchen
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 219

I znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasuna wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z sosem koperkowym 172

cytryny Sos: 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego spory pęczek kopru 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa pieprz cytrynowy Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego też przygotowujemy go w pierwszej kolejności i na czas przygotowania ryby przechowujemy w lodówce. Rybę kroimy na mniejsze

Smaki Na Talerzu
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 71

wykorzystać sezonowe składniki w wyśmienitych potrawach! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z dodatkiem sezonowych warzyw Patelnie Tefal pozwolą nam na przygotowanie kompletnych dań oraz dodatków do potraw w postaci mięsa, ryb oraz warzyw. Dużym zainteresowaniem cieszą się pasty makaronowe oraz risotto . Korzystając z głębokiej patelni wok, możemy przygotować smaczne dania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka, sezonowymi(...)ryby z grilla z warzywami sezonowymi Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi smakują wybornie. Grill elektryczny Tefal sprawdzi się nie tylko w okresie letnim. O tej porze roku możemy grillować na nim cukinii, bakłażany, paprykę, kolby kukurydzy, kalafior oraz ziemniaki . Jesienią oraz zimą niektóre warzywa możemy przemycić w kotlecie mielonym . Klasyczny kotlet z nadzieniem znany z kuchni greckiej

Przepiski.pl
Grillowane szaszłyki z krewetkami 140

czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna  5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu greckiego przyprawa klasyczna do grilla  2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki skórka z limonki limonka

wesoła kuchnia
Grecka zupa cytrynowa 159

dopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka zupa cytrynowa

gotuj ze mną
Grecka zupa cytrynowa 160

dopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka zupa cytrynowa

gotuj ze mną
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 167

podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt typu greckiego 2 ogórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej

Kuba Gotuje
Sos remoulade - prawie fit 211

konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw ale jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil. Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 207

bieli na fasadach niewielkich domków i knajpeczkami, w których się je, siedząc na chodniku. Skhiatos to kwintesencja greckiego klimatu. Nigdzie tak nie smakowała mi jagnięcina podana z tradycyjną sałatką grecką, oliwkami, sosem tzatziki i białym winem. Zwieńczeniem rejsu na Skhiatos był krótki przystanek na złotej plaży i kąpiel w Morzu Egejskim. Woda była dla mnie zbyt zimna, ale młodzież(...)słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie słodycze, oliwę tłoczoną w oliwiarni

W mojej kuchni
Kulki serowe 183

Składniki: 300 g sera żółtego 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty greckiego 100 g łososia wędzonego 1 pęczek szczypiorku 125 g paluszków surimi 3

czarrna od kuchni