ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:43/86)

Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 154

młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gyros z grilla ze śledziem 31

Kapitan Navi/ Po raz kolejny udowadniam Wam, że śledzie idealnie nadają się do grillowanych potraw. Tym razem wersja rybna greckiego gyrosa z łódeczkami ziemniaczanymi oraz grillowanym śledziem. A do tego obowiązkowo domowy pyszny sos tzatziki, który jeszcze bardziej podkreśli smak ryby i grillowanych ziemniaczków. Musicie spróbować tego zestawienia. Do przygotowania potrawy użyłam bardzo przeze mnie lubianych śledzi po Kołobrzesku(...)rzymska sałata, marynowana cebula (możesz użyć cebuli z opakowania Śledzi po Kołobrzesku, ewentualnie pomidorki czy plasterki ogórka Składniki sos tzatziki: – 1 długi zielony ogórek – 200 g jogurtu greckiego – 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku – sól i pieprz – opcjonalnie: świeże listki mięty drobno posiekane lub drobno posiekany koperek Do przygotowania: tacki aluminiowe do grillowania (grill

nietylkopasta.pl
Sos tzatziki 69

tzatziki to jeden z popularniejszych sosów w greckiej kuchni. Jest to zdrowy i lekki dip, który króluje na greckich stołach, praktycznie żadna kolacja nie może się obyć bez niego. Pasuje idealnie do dań mięsnych jak i do dań z warzyw. Świetni smakuje ze świeżymi rybami, ale również jako delikatny dodatek do pieczywa. Sama nazwa dania wywodzi się z Turcji. Oficjalnie(...)użyłam koperku. Jogurt grecki powinien być bardzo gęsty, wrzuć do go miseczki. Ogórki zlej ponownie z nadmiaru wody i dodaj do miseczki z jogurtem. Kolejno dodawaj czosnek, koperek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość zamieszaj delikatnie do połączenia się składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu jako dodatek do grilla, dań mięsnych, warzywnych czy też ryb. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

To Musisz Wiedzieć
Śledzie po grecku 145

Mój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów

Bajeczna Kuchnia
Grillowana ośmiornica 149

Grillowana ośmiornica to moje kulinarne wspomnienie z greckich wakacji. Za oknem mamy lato i znowu zapachniało mi Grecją, a ponieważ w  najbliższym czasie się tam

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenny burger ze szparagami i sosem duńskim 75

kapary, kiszone lub konserwowe ogórki, czy nawet anchois, dodaje daniom charakteru i świetnie komponuje się w wiosennym burgerze z rybą i szparagami. Jednak żeby burger miał w sobie tę wiosenną lekkość, zastąpiłam część majonezu w sosie jogurtem greckim i to był strzał w dziesiątkę! :D Zapraszam Was zatem na tego przepysznego burgera, którego przygotujecie w 30min! Kilka pociągnięć nożem, parę(...)posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Duński sos Remoulade 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka małych kaparów 1/2 łyżki musztardy 1 mała posiekana szalotka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekanka szpinakowa z cukinią 267

obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę gałki muszkatołowej 2 łyżeczki

KuchniaWeDwoje.pl
Krakersy z pastą z tuńczyka i preżonymi pestkami słonecznika 92

tuńczyka i prażonymi pestkami słonecznika. Składniki: 1 opakowanie krakersów 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka posiekanego koperku  2 ząbki czosnku 1 szalotka sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Rybę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy posiekany koperek, czosnek i szalotkę. Prażymy na patelni pestki słonecznika, mieszając co kilka

Życie zaczyna się w kuchni
Steki rekina z piekarnika. 108

Rekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i

Rita creative
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 160

Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać

Gaździnka warzy
Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej 143

Takiej ryby, smacznej i soczystej, jeszcze nie jedliście. Zapraszam do wykonania tego prostego i szybkiego przepisu! do przygotowania potrzebujemy: - filet z łososia (dowolnej wielkości kawałki) - musztardę sarepską - jogurt grecki Musztardę z jogurtem wymieszać w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Kawałki łososia nacierać tak przygotowaną marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć papier do pieczenia

Szybko Tanio Smacznie
Galette z rybą , szparagami i pieczarkami 100

środka Galette od tarty i kiszu różni się przede wszystkim tym ,że do jej upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć(...)gorąco i na zimno . składniki 2 szt galette : ciasto : 3 szklanki mąki 1 kostka smalcu 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej farsz : 1 duży , mrożony filet z pangi lub innej ryby 6 zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 pieczarek 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki

Ogrodnik w podróży
Sałatka ziemniaczana z łososiem 55

grilla z ogórkiem konserwowym, jajkiem i wędzonym łososiem. Sałatka z ziemniaków z dodatkiem zielonych oliwek, czerwonej cebuli i posiekanego koperku z fantastycznym sosem z majonezu, musztardy Dijon i jogurtu greckiego z czosnkiem.        Sałatka doprawiona sosem sojowym, sokiem z  cytryny i świeżo mielonym pieprzem.  Przed podaniem możemy przykryć sałatkę z ziemniaków folią i odstawić(...)łososia w plastrach lub dzwonkach (lub innej wędzonej ryby) 1 czerwona cebula, drobno posiekana 4 ogóreczki konserwowe, pokrojone w plasterki 4-5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w większą kostkę 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki Sos majonezowo-jogurtowy do sałatki ziemniaczanej: około 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon

Moja Książka Kucharska
Pieczone warzywa z ziołami – zdrowo, lekko, kolorowo 31

zdeklarowanego mięsożercę. Z czym podać pieczone warzywa z ziołami? Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, podane np. z prostym sosem czosnkowym (jogurt grecki, musztarda, czosnek, sól, pieprz) czy innym ulubionym. Sprawdzą się również jako dodatek do smażonej ryby, pieczonego mięsa, kotletów lub jajka sadzonego. Można je również wymieszać z makaronem, ryżem czy kaszą jaglaną. Składniki na pieczone warzywa z ziołami

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiego 71

Wyśmienite podanie łososia, zapewniam, że polubicie taką wersję podania ryby. Możesz zaserwować to danie z ulubionymi dodatkami. Artykuł Łosoś zapiekany w sosie z jogurtu greckiego pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pasta jogurtowo-chrzanowa do ryby lub kurczaka 143

Pasta wspaniale nadaje się do ryb i kurczaka w każdej postaci. Składniki: 1 serek homogenizowany 1 szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego) 1 cebula 1 łyżka startego chrzanu sól do smaku cukier do smaku zielenina Wykonanie: Serek i jogurt wymieszać na jednolitą masę i połączyć z drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać chrzan, przyprawić do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i posypać

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania