ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:50/86)

Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia 143

pomidorowy. Do sosu tikka masala możecie dodać dowolne warzywa, mięso czy rybę. Tym razem postawiłam na kawałki pieczonej dyni. Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do ich podania przygotujcie dodatkowo ugotowany ryż jaśminowy lub basmati, świeżą kolendrę, jogurt grecki, drobno posiekane chilli. tikka masala z dynią PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Sałatka z wędzoną makrelą i mixem sałat 146

też są podane w sałatkach. Po powrocie wakacji postanowiłam kilka pysznie przyrządzonych tam ryb zrobić w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z wędzoną makrelą, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i dużą garścią mix sałaty. Jej smak podkreśla sos zrobiony na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem soku z cytryny i miodu. To jest pyszne.... Składniki: 1 wędzona makrela

Kuchnia u Krysi
Terrina zielona z jajkiem i szparagami 152

śniadanie, kolację czy lunch do pracy. Mamy tutaj i warzywa, i jajka i rybę i nabiał. Czyli to wszystko co potrzebujemy w naszym dziennym jadłospisie. Czyż nie wygląda ona pięknie, można ją jeść oczami :-) 12 szparagów zielonych cienkich 120 g serka śmietankowego puszystego 250 g jogurtu greckiego 1 garść liści bazylii 1 garść natki pietruszki 100 g łososia wędzonego

wesoła kuchnia
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 229

Sałatka śledziowa w jesiennym wydaniu, bo z dodatkiem buraka. Dla amatorów śledzia nowy pomysł na podanie tej smaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem 35

podczas Świąt Bożego Narodzenia. Ta prosta sałatka śledziowa króluje obok takich potraw jak Janssons frestelse (zapiekanka ziemniaczana), pieczone mięsa, kiełbaski, wędzone ryby czy wędliny z dziczyzny. Patrząc na to, jak Polacy lubią śledzie i jak popularne są te ryby w okresie świątecznym, jestem przekonana, że ta szwedzka sałatka może być prawdziwym hitem także na naszych wigilijnych stołach. POLUB NA-TALERZU.PL(...)tradycyjnym przepisie i nie inaczej jest w przypadku sillsalad . W klasycznej wersji sos do tej sałatki przygotowuje się z kwaśnej śmietany i octu, ja proponuję gęsty, jogurt grecki, musztardę i odrobinę majonezu (świąteczna sałatka bez majonezu się nie liczy ;)). Dorzucam też solidne dwie garści posiekanego koperku, który można czasem spotkać w szwedzkiej wersji tej sałatki

Na-talerzu.pl
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 103

majonez z jogurtem greckim pół na pół. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest bardzo uniwersalna. Zapach i smak tuńczyka nie jest dominujący, nie dominuje nad innymi składnikami. Ja często robię taką sałatkę i zjadam w pracy z dodatkiem kromki albo dwóch pełnoziarnistego pieczywa bądź świeżą pszenną kajzerką. Jeśli lubisz sałatki możesz wypróbować również inne np. sałatkę grecką . Bądź inne sałatki(...)dodatkowych składników. Tuńczyk w oleju powinien zawierać tylko rybę, zalewę i sól. Kukurydzę również dokładnie odsącz. Szczypiorek poszatkuj na drobno. Do miski przełóż wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Dodaj sól i sporą ilość pieprzu. Dodaj majonez, jeśli sałatka ma być bardziej fit możesz dodać majonez na pół z jogurtem naturalnym bądź greckim. Sałatkę można podawać od razu, choć ja wolę schłodzoną

To Musisz Wiedzieć
Najpopularniejsze rodzaje greckich potraw 65

grecką kuchnią. Grecka kuchnia jest bogata w autentyczne smaki i aromaty. Nie brakuje w niej smacznych warzyw, aromatycznych ziół, przypraw i dobrej oliwy z oliwek. Podobnie jak kuchnia turecka, greckie jedzenie opiera się na kulturze dzielenia się, a pory posiłków są ważną częścią dnia, z której korzysta się całą rodziną. Od Aten do Salonik, przejeżdżając przez Mykonos, kuchnia grecka(...)nadziewane ryżem i mięsem i pieczone w piekarniku. Loukoumades – przysmak, który znajdziesz we wszystkich greckich miastach W greckiej wersji pączków, małe i okrągłe kulki z ciasta miodowego są smażone, a następnie skropione miodem i posypane cynamonem i posiekanymi orzechami. Te słodkie przysmaki znajdziesz we wszystkich greckich miastach. Nierzadko można je również znaleźć z czekoladą lub innymi słodkimi dodatkami. Typowe potrawy

codojedzenia
Kuchnia śródziemnomorska – Smak i kultura półwyspu słońca 40

Kuchnia śródziemnomorska to prawdziwa uczta dla zmysłów. Charakteryzuje się nie tylko wyjątkowymi smakami, ale także historią i kulturą, która się w niej przemiesza. Jest to jedna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 5535

przepisów i bawcie się świetnie na swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka grecka Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sałatka

Kuchnia Bazylii
Sos chrzanowo - cytrynowy na zimno. Do ryb i mięs być może. 201

szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym jogurtem greckim) 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie), pieprz kolorowy świeżo mielony Przygotowanie: Składniki

Kuchnia po mojemu
Sałatka ze słoika – z bobem i fasolką 136

wykorzystałam świeżego pomidora malinowego, liście bazylii pocięte w szyfonadę, twardą grecką fetę i tuńczyka.   Co wykorzystać zamiast, albo oprócz nich? Do zielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki ser kozi i owczy. Inna wędzona ryba? Pasuje wędzony na ciepło łosoś, pstrąg albo makrela. Nawet szprtki

Karo in the Kitchen
Pasta z jajek, tuńczyka i suszonych pomidorów 114

Kolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili

Polska Zupa
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest w stanie  zjeść przez 1,5 godziny ( tyle przeważnie trwa(...)się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku dwa gatunki

Kulinarny karnet Christophera
Grecka sałatka z bobem z puszki 145

Lekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie(...)skórki. Kroimy wzdłuż na pół, jeszcze raz tak samo. Pozbawiamy go pestek które wyrzucamy, a ogórka kroimy równie drobno jak resztę warzyw. Dodajemy odcedzony z puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty

Karo in the Kitchen
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 154

Sola jest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają   kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania