ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:53/86)

Łosoś zapiekany w porze 177

Podaję składniki na dwie porcje. ok. 300 g filetu z łososia 1/2 cytryny sól łyżeczka suszonego tymianku 1 mała cebula 1/2 białej części pora Sos czosnkowy: 4 łyżeczki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 2 łyżeczki kaparów Z fileta z łososia odkroić skórę i pokroić go w poprzek na dwie części. Dokładnie(...)plasterki cytryny. Kawałki łososia układać na cytrynie, a na nich położyć cebulę wymieszaną z porem. Folię szczelnie zawinąć. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie kiedy ryba się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem. Upieczonego łososia wyłożyć na talerze, posypać kaparami i podawać z sosem czosnkowym

Bullio
Kefalonia kulinarnie 44

Kefalonia zachwyca! Bez dwóch zdań. W dzisiejszym poście skupię się na jej walorach kulinarnych, bo one, jakby nie było, są w tej mojej greckiej podróży niezwykle ważne. Nastawiłam się na prostotę. Grecka kuchnia nie jest mi obca, więc wiedziałam, czego się spodziewać. Chciałam po prostu zasmakować w prostym, świeżym jedzeniu. I udało się! A nawet powiem więcej – za każdym(...)razem, jedząc, trafialiśmy do dobrej restauracji, do dobrego miejsca. Jedliśmy w nadmorskich tawernach, małych knajpkach przy morzu, a nawet w przydomowej restauracji u greckiej rodziny. Zacznę od końca, ale co tam! “Dreams Bar” to przydomowa restauracja kefalońskiej rodziny tuż przy plaży. Odkryliśmy ją pierwszego dnia naszego pobytu, ale dopiero w nasz ostatni wieczór udaliśmy się tam na smaczną

Raj dla Podniebienia
Kefalonia kulinarnie 38

Kefalonia zachwyca! Bez dwóch zdań. W dzisiejszym poście skupię się na jej walorach kulinarnych, bo one, jakby nie było, są w tej mojej greckiej podróży niezwykle ważne. Nastawiłam się na prostotę. Grecka kuchnia nie jest mi obca, więc wiedziałam, czego się spodziewać. Chciałam po prostu zasmakować w prostym, świeżym jedzeniu. I udało się! A nawet powiem więcej – za każdym(...)razem, jedząc, trafialiśmy do dobrej restauracji, do dobrego miejsca. Jedliśmy w nadmorskich tawernach, małych knajpkach przy morzu, a nawet w przydomowej restauracji u greckiej rodziny. Zacznę od końca, ale co tam! “Dreams Bar” to przydomowa restauracja kefalońskiej rodziny tuż przy plaży. Odkryliśmy ją pierwszego dnia naszego pobytu, ale dopiero w nasz ostatni wieczór udaliśmy się tam na smaczną

Raj dla Podniebienia
Caponata 76

niejasna. Jedna teoria mówi, że Caponata wywodzi się od – capone — cennej ryby, bardziej znanej jako — lambuga —, którą w 1700 r. przyrządzano na słodko-kwaśno dla arystokratów i zamożnych klas. Natomiasy niższe klasy zastępowały drogą rybę, bakłażanem. W Ligurii termin — cappon magro — wskazuje na potrawę z ryb i warzyw o starożytnej tradycji. Inna teoria mówi, że caponata wywodzi się(...)oznacza — tawerna —czyli miejsce gdzie żeglarze, po długich wyprawach posilali się grzankami z anchovies, oliwą, czosnkiem, oliwkami czy też kaparami. Według oczywście innych teorii caponata może się wywodzić od greckiego — capto —, czyli pokrojonego, co odnosi się do warzyw pokrojonych w mniej więcej równe kawałki. Jak widzisz mój drogi czytelniku, ciężko podać dokładny przepis na Caponate, tak jak i ciężko dowiedzieć

RafalCook
Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka 119

chętnie zjemy. W końcu jest to ryba, która potrafi dobrze podkreślić smak warzyw, Zgodzicie się? Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka SKŁADNIKI DO SAŁATKI: - 140 g tuńczyka w oleju (puszka) - 300 g kukurydzy (puszka) - 400 g fasoli czerwonej (puszka) - 1 papryka czerwona -2 cebule - przyprawy (czosnek granulowany, pieprz, sól) - 2 łyżki jogurtu greckiego Tuńczyka, kukurydzę i fasolę otwieramy

Związek na patelni
Potrawy wegetariańskie 233

dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza , a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie . Sałatka z ciecierzycy Penne z pieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos musztardowy-fitness 137

musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki jogurtu greckiego sol-opcjonalnie ( bulion!) Wykonanie: Wlac bulion do rondelka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z selerem naciowym, jajkiem i wędzonym pstrągiem 143

sałata, wędzona ryba, jajko" wędzoną rybę z jajkiem w koszulce na szpinaku przygotowała Marta . Składniki: 1 mała sałata rzymska, posiekana opakowanie wędzonego fileta z pstrąga 4 jajka ugotowane na twardo ok. 8 pomidorków koktajlowych 4-5 łyżek ziaren (mieszanka pestek dyni, słonecznika i orzeszków piniowych) pół puszki kukurydzy Sos: 250-300 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól

Czerwień i błękit
Pasta jajeczna z sardynkami 132

jestem wielkim fanem ryb, ale lubię rybki w puszce np. sardynki. I uwielbiam pasty rybne typu awanturka . Dziś na śniadanie będzie wersja z jajkiem i bez pieczywa.   Składniki na 2 osoby:   puszka sardynek razem z olejem 2 jajka ugotowane na twardo pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 336

sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2)  SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając internet przed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 240

sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2)  SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając internet przed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej

Kuchnia MagdaLeny
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 196

białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki z fasoli , francuskiej sałatki z liści mlecza ,  Dressing jogurtowy z czosnkiem i ziołami Składniki: 200 g jogurtu greckiego (zależy nam na gęstym jogurcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ośmiorniczki w czerwonym winie z pomidorami i pietruszką 169

Aromatyczne i proste w przygotowaniu danie z owocami morza o zapachu pomidorów, ziół i morza:) Można podawać je z makaronem lub zajadać z bagietką. Przepis z

Zasmakuj Kuchni
Makaron z cukinią, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 183

Ta propozycja smakowa nie dość, że jest błyskawiczna w przygotowaniu - trwa tyle, ile gotowanie makaronu, to jeszcze tworzy całkiem ciekawą kompozycję smakową. Suszone pomidory wraz z

Fabryka pomysłów
Przepis na podpłomyki 68

Rodzajem podpłomyka jest także grecka pita, żydowska maca czy turecki chleb bazlama i indyjski chleb naan. Jeśli podpłomyk piecze się bez posypki, przypomina pitę i służy do nabierania nim gęstych sosów. Możemy jednak nałożyć na podpłomyki ulubione dodatki, tak jak na włoską pizzę. Jako dodatek do podpłomyków możesz użyć pieczarek, warzyw, mięsa, boczku lub ryb.  Wszystkie zdjęcia zamieszczone

Cztery Fajery
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 155

łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem.  Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą.  ----- Podobne: Hummus z czosnkiem

Weekendy w domu i ogrodzie