czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować(...)cytryny, sól ziołowa... wszystkie te podstawowe smaki nieźle się razem komponują! Więc do dzieła! Dlaczego warto? Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub serka typu Bieluch. Nie robię tego, bo się odchudzam, tylko dlatego, że lubię wiedzieć, co jest dodawane do moich posiłków. Staram odżywiać się zdrowo, bez zbędnych konserwantów, barwników
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSałatka śledziowa z ziemniakami, burakami i jajkiem. Szybka do przygotowania, świetna w smaku, kolorowa, idealna na święta, sylwestra czy inne przyjęcia domowe. Czas przygotowania: 1 godzina
karolgotujePrzygotowanie sałatki, którą można wziąć ze sobą do pracy, czy szkoły, bez konieczności jej podgrzewania wydaje się być najlepszym pomysłem jako danie do lunchbox’a
Be Fit Be StrongKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkiSpójrz w praw, w lewo, po góry i w dół. Ale nigdy, przenigdy nie patrz za siebie, tylko w przód.Tyle się ostatnio w życiu zmienia
W kuchni Karmel-itkismażenia w oliwie – niezależnie od jej rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców(...)oliwę extra vergine najwyższej jakości, pakowaną w butelkę z ciemnego szkła. Chroń ją przed światłem i tlenem, które niszczą polifenole. Oliwa powinna być dobrze rozgrzana zanim na patelni umieścisz rybę czy warzywa. Dzięki temu potrawa wchłonie mniej tłuszczu. Staraj się smażyć możliwie krótko, aby ograniczyć straty wartości zdrowotnych płynących z oliwy. Stosuj oliwę tylko do jednokrotnego smażenia - albo zjadaj
Chilli Czosnek i Oliwagdzie można nabyć produkt. Składniki: 450 g brokuła mrożonego lub jeden świeży ok. 50 g masła 100 ml śmietanki kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam(...)się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie
Pyry na GazWędzona pasta bezrybna to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych. Jest doskonałą propozycją dla wegan, wegetarian, osób poszukujących nowych smaków lub tych, którzy chcą ograniczyć spożycie ryb, ale tęsknią za smakiem pasty rybnej. Przepis jest prosty i niezwykle szybki! Dieta 1800 kcal – jadłospisy na 30 dni! Wędzona pasta bezrybna to przepis, który pochodzi z eBooka „ Wegańskie(...)tłuszcze, które również są niezbędne w diecie. Nie tylko smak i wartość odżywcza są zaletami tej pasty bezrybnej. Jest to również świetna alternatywa dla osób, które chcą zredukować spożycie ryb ze względu na troskę o środowisko lub etykę. Pamiętaj, że ta pasta bezrybna to tylko jedna z wielu możliwości. Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami, aby dostosować
Via GustoWiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to
KardamonovyWiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to
KardamonovyWiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to
Kardamonovydobrze z potrawami z grilla, z kiełbasą z ogniska, zagra na drugie śniadanie i na kolację. Tak, my dość często jemy takie rzeczy na kolację, głównie w postaci sałatki greckiej (nawet na dziś mamy takie plany). Piszę oczywiście o sezonie letnim. Zimą i wiosną nie jadamy pomidorów (nad czym My strasznie ubolewa). Serio, ma zakaz kupowania pomidorów poza sezonem. Więc(...)nieważne. I jeden i drugi sprawdzi się tak samo dobrze. Wiem. Wiem już do czego zjedliśmy tę sałatkę. Do pieczonego pstrąga. Wiecie jak to wszystko dobrze smakowało? Lekka ryba, letnia sałatka. Namawiam. Zdecydowanie. Robiąc tę sałatkę, na początku pomyślałam, że zrobię osobny post dotyczący sosu bazyliowego. Zrezygnowałam po tym, jak zupełnie nie radziłam sobie ze zrobieniem mu zdjęć. Olałam więc
KardamonovyJeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia , szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano
Wanilia i Kardamon