ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe
Martyna CooksZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe
Martyna CooksKolejny tydzień pracy rozpoczęty. Po weekendzie pełnym wrażeń i wariacji kulinarnych nadszedł poniedziałek. Na plus z pewnością można zapisać fakt, że mój pierworodny nie poznał mnie
BaRepasczyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy(...)faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy z łososiem i szpinakiem Warstwowa sałatka z tuńczyka Sałatka z krewetkami Sałatka z jarmużem i tuńczykiem sałatka brokułowa Sałatka grecka Keto sushi Mięsa pieczone: Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony Sałatki i inne przystawki z mięsem: Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa
Ola la LCHFLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blogowania i pysznych propozycji dla Was. Dzisiaj chciałam Wam zdradzić trzy przepisy na pyszne surówki do obiadu. Są to proste propozycje, bardzo smaczne pasujące do wielu mięs czy ryb. Surówki do obiadu powinny charakteryzować się sporą ilością świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Często do surówek dodaje też ziarna aby przemycić odrobinę zdrowych tłuszczy(...)mięs i ziemniaczków. Standardowych obiadów rodzinnych. SKŁADNIKI: - 2 małe marchewki - 2 garście jarmużu - 1/2 część zielonego pora - 1/3 kapusty pekińskiej - 1 jabłko - pieprz cytrynowy - sól - majonez lub jogurt grecki Jabłko, marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Jarmuż umyj i posiekaj na małe kawałki. Pora i kapustę kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do sita i sparzamy wrzątkiem, po czym
SMYKWKUCHNIjego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia. Ale ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie. Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami: żurawinowym(...)selen). Wiele osób nie je ryb, twierdząc, że nie lubi ich smaku. To oznacza, że nigdy nie jedli świeżo złowionej, prawidłowo przechowywanej i dobrze przyrządzonej ryby. Gatunków ryb i możliwości ich obróbki jest tak wiele, że każdy znajdzie dla siebie smak i formę, którą polubi. Warto spróbować! Wartości odżywcze śledzia Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne
Kulinarne przygody GatityKolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków
SMYKWKUCHNIkartą, w jednym ze sklepów pracują Polacy - można się dogadać po polsku Lidl w pobliżu miasteczka Zatar - to może zaskakująca rekomendacja, ale Lidl jest świetnym miejscem na tanie zakupy greckich produktów, kupiłam tam półkilogramowe opakowanie fety za 3 euro oraz półlitrowe butelki retsiny po 1 euro Sklepy sieci Konstantinos - można je znaleźć w większości miasteczek (np. w Kos, Marmari, Tigaki(...)jeżeli też lubicie takie wydarzenia, koniecznie sprawdzajcie ich aktualne terminy w czasie planowania urlopu. Festiwale kulinarne na Kos: Festiwal Miodu w Antimachi - 24 sierpnia Festiwal Wina w Mastichari Festiwal Ryb "Trata" w Kefalos A Wy jakie pamiątki przywozicie z wakacji? Czy znajdą się wśród z Was tacy kulinarni maniacy jak ja? Już teraz zapowiadam Wam kolejny post
Chilli Czosnek i OliwaSałatka nicejska jest tak charakterystyczna dla kuchni Francuskiej jak dla Grecji sałatka grecka (bez sałaty!). Przepisów na nią jest pewnie tak wiele, jak wiele jest gospodyń. Czas, moda i dostępność różnych rodzajów produktów też zrobiły swoje. We wszelkich przepisach wspólne są jednak: krucha sałata, jajka pokrojone wzdłuż na ćwiartki, oliwki, cebula i pomidory oraz sos oparty na oliwie(...)wysusz i porwij na drobne kawałki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, a potem przepołowić. Rozrzucić po wierzchu. Na sałatce rozrzucić kilka (8) oliwek. Upieczoną rybę rozdzielić w palcach i rozłożyć na wierzchu. Na koniec jajka ugotowane na twardo przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Do małego słoiczka wlać
Weekendy w domu i ogrodziepomarańczami Składniki / blacha 22-26 cm: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 g cukru skórka z 1 czerwonej pomarańczy 125 g jogurtu greckiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropelek aromatu) 100 g łagodnej oliwy lub oleju na karmel z czerwonymi pomarańczami: 100 g cukru, 2 czerwone pomarańcze, 1 pomarańcza(...)formie na 10 minut, po czym zdejmij rant formy i pozostaw do ostygnięcia. 6. Kiedy ciasto stygnie, zrób karmel. Ostrym nożem (ja używam takiego giętkiego do filetowania ryb) odkrój z pomarańczy skórkę razem z albedo (tą białą częścią) a miąższ pokrój na plasterki. Postaw rondel z grubym dnem na średni ogień (upewnij się, że jest suchy) po czym wsyp
Chilli Czosnek i Oliwajogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Przepis na surówkę z czerwonej kapusty Krok 1. W dużej misce umieścić poszatkowaną czerwoną kapustę, starte jabłka, starte marchewki i drobno posiekaną cebulę (jeśli używana). W osobnej misce przygotować sos, mieszając razem majonez, jogurt grecki, musztardę Dijon(...)surówka z czerwonej kapusty może być również podawana jako danie wegetariańskie. Można podać ją z dodatkiem chrupiących orzeszków, suszonych owoców lub prażonych pestek dyni dla dodatkowego smaku i tekstury. Ryby: jest to świetny dodatek do dań rybnych. Surówkę z czerwonej kapusty można podawać obok pieczonej ryby, łososia, dorsza lub innej ulubionej ryby. Smak surówki świetnie kontrastuje z delikatnym smakiem ryby
Moja Książka KucharskaSkładniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: sum afrykański szpinak świeży pomidorki cherry tuńczyk w oleju ser gouda Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 (nawet 200 - zależy od piekarnika) stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli(...)Dobrze go uprzednio przenieść na blaszkę na której będzie się piekł. Jeśli używamy papieru do pieczenia, to warto go też odrobinę posmarować oliwą i dopiero kłaść placek. Układamy surową rybę, ser, czosnek, pomidorki i doprawiamy pieprzem ziołowym czy suszoną papryką. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso - pamiętajmy
Karczma Honoriettysię w Rio dopiero 28-go lutego. Nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia carrus navalis— wóz w kształcie okrętu .Taki wóz prowadził parady w czasie rzymskich bachanalii czy greckich Dionizji. Inna teoria mówi ,że pochodzi od „carn-aval”, co oznacza mięsożerstwo czyli czas najedzenia się i pożegnanie mięsa. U nas karnawał często nazywano zapustem(...)łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron
Kulinarny karnet Christophera