ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:67/86)

SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 156

blogowania i pysznych propozycji dla Was. Dzisiaj chciałam Wam zdradzić trzy przepisy na pyszne surówki do obiadu. Są to proste propozycje, bardzo smaczne pasujące do wielu mięs czy ryb. Surówki do obiadu powinny charakteryzować się sporą ilością świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Często do surówek dodaje też ziarna aby przemycić odrobinę zdrowych tłuszczy(...)mięs i ziemniaczków. Standardowych obiadów rodzinnych. SKŁADNIKI: - 2 małe marchewki - 2 garście jarmużu - 1/2 część zielonego pora - 1/3 kapusty pekińskiej - 1 jabłko - pieprz cytrynowy - sól - majonez lub jogurt grecki Jabłko, marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Jarmuż umyj i posiekaj na małe kawałki. Pora i kapustę kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do sita i sparzamy wrzątkiem, po czym

SMYKWKUCHNI
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 87

jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia. Ale ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie. Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami:  żurawinowym(...)selen). Wiele osób nie je ryb, twierdząc, że nie lubi ich smaku. To oznacza, że nigdy nie jedli świeżo złowionej, prawidłowo przechowywanej i dobrze przyrządzonej ryby. Gatunków ryb i możliwości ich obróbki jest tak wiele, że każdy znajdzie dla siebie smak i formę, którą polubi. Warto spróbować! Wartości odżywcze śledzia Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne

Kulinarne przygody Gatity
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 208

Kolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków

SMYKWKUCHNI
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 213

kartą, w jednym ze sklepów pracują Polacy - można się dogadać po polsku Lidl w pobliżu miasteczka Zatar - to może zaskakująca rekomendacja, ale Lidl jest świetnym miejscem na tanie zakupy greckich produktów, kupiłam tam półkilogramowe opakowanie fety za 3 euro oraz półlitrowe butelki retsiny po 1 euro Sklepy sieci Konstantinos - można je znaleźć w większości miasteczek (np. w Kos, Marmari, Tigaki(...)jeżeli też lubicie takie wydarzenia, koniecznie sprawdzajcie ich aktualne terminy w czasie planowania urlopu. Festiwale kulinarne na Kos: Festiwal Miodu w Antimachi - 24 sierpnia Festiwal Wina w Mastichari Festiwal Ryb "Trata" w Kefalos A Wy jakie pamiątki  przywozicie z  wakacji? Czy znajdą się wśród z Was tacy kulinarni maniacy jak ja? Już teraz zapowiadam Wam kolejny post

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka nicejska i "Bardzo długie przebudzenie" 201

Sałatka nicejska jest tak charakterystyczna dla kuchni Francuskiej jak dla Grecji sałatka grecka (bez sałaty!). Przepisów na nią jest pewnie tak wiele, jak wiele jest gospodyń.  Czas, moda i dostępność różnych rodzajów produktów też zrobiły swoje. We wszelkich przepisach wspólne są jednak: krucha sałata, jajka  pokrojone wzdłuż na ćwiartki, oliwki, cebula i pomidory oraz sos oparty na oliwie(...)wysusz i porwij na drobne kawałki.  Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, a potem przepołowić. Rozrzucić po wierzchu. Na sałatce rozrzucić kilka (8) oliwek. Upieczoną rybę rozdzielić w palcach i rozłożyć na wierzchu. Na koniec jajka ugotowane na twardo przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Do małego słoiczka wlać

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 146

pomarańczami Składniki / blacha 22-26 cm: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200 g cukru skórka z 1 czerwonej pomarańczy 125 g jogurtu greckiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropelek aromatu) 100 g łagodnej oliwy lub oleju na karmel z czerwonymi pomarańczami: 100 g cukru, 2 czerwone pomarańcze, 1 pomarańcza(...)formie na 10 minut, po czym zdejmij rant formy i pozostaw do ostygnięcia. 6.  Kiedy ciasto stygnie, zrób karmel. Ostrym nożem (ja używam takiego giętkiego do filetowania ryb) odkrój z pomarańczy skórkę razem z albedo (tą białą częścią) a miąższ pokrój na plasterki. Postaw rondel z grubym dnem na średni ogień (upewnij się, że jest suchy) po czym wsyp

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z czerwonej kapusty - przepis i porady na idealną surówkę 182

jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Przepis na surówkę z czerwonej kapusty Krok 1. W dużej misce umieścić poszatkowaną czerwoną kapustę, starte jabłka, starte marchewki i drobno posiekaną cebulę (jeśli używana). W osobnej misce przygotować sos, mieszając razem majonez, jogurt grecki, musztardę Dijon(...)surówka z czerwonej kapusty może być również podawana jako danie wegetariańskie. Można podać ją z dodatkiem chrupiących orzeszków, suszonych owoców lub prażonych pestek dyni dla dodatkowego smaku i tekstury. Ryby: jest to świetny dodatek do dań rybnych. Surówkę z czerwonej kapusty można podawać obok pieczonej ryby, łososia, dorsza lub innej ulubionej ryby. Smak surówki świetnie kontrastuje z delikatnym smakiem ryby

Moja Książka Kucharska
Szybka pizza z rybą i szpinakiem 176

Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: sum afrykański szpinak świeży pomidorki cherry tuńczyk w oleju ser gouda Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 (nawet 200 - zależy od piekarnika) stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli(...)Dobrze go uprzednio przenieść na blaszkę na której będzie się piekł. Jeśli używamy papieru do pieczenia, to warto go też odrobinę posmarować oliwą i dopiero kłaść placek. Układamy surową rybę, ser, czosnek, pomidorki i doprawiamy pieprzem ziołowym czy suszoną papryką. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso - pamiętajmy

Karczma Honorietty
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 159

się  w Rio dopiero 28-go lutego. Nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia  carrus navalis— wóz w kształcie okrętu .Taki wóz prowadził parady w czasie rzymskich  bachanalii czy greckich  Dionizji. Inna teoria mówi ,że pochodzi od „carn-aval”, co oznacza mięsożerstwo czyli czas najedzenia się  i  pożegnanie mięsa. U nas karnawał  często nazywano zapustem(...)łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa z burakami 664

Pyszna sałatka śledziowa z burakami, którą układa się na półmisku warstwami. Bez problemu można przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu

Poezja smaku
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 185

może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy też - wszystko dzięki Omega -3 ! - bogactwo kwasów Omega-3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) regulują poziom trójglicerydów we krwi - zbawiennie działają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych (profilaktyka przeciw(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy.   Smacznego!   Jak się Wam podoba nowa odsłona bloga? Dajcie znać!   Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia

SMYKWKUCHNI
Turcja - nadmorski smak 111

małże nadziewane ryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne

Right Behind The Kitchen
Wszystko co musicie wiedzieć o pizzy 140

się po terenach śródziemnomorskich wpływów rzymskich i nierzymskich. Istnieją zatem przykłady focaccias, takich jak „koka” (która ma zarówno słodkie, jak i pikantne odmiany) z Katalonii, regionu Walencji i Balearów, greckiej i włoskiej „pita”, „pide” po turecku lub „piadina”. Żeby historia nie była taka łatwa, w Starożytnej Grecji wypiekano pierwowzór pizzy, który nosił nazwę plakous . Swoją pizzę mieli także Persowie (według(...)termin, pochodzący od „vasunicola” (bazylia), oznaczał focaccia doprawioną czosnkiem, smalcem i grubą solą. Innym przepisem, który rozpowszechnił się w Królestwie Neapolu, była pizza Cecinelli był to placek z rybą. Pizza współczesna – pizza Margherita Aby mówić (wreszcie!) o współczesnej pizzy , trzeba wrócić do 1700 r., w którym po raz pierwszy sprowadzono z Peru jednego z kulinarnych fundamentów kuchni włoskiej: pomidora

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania