ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:74/86)

Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 287

pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej.  Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z niedzieli, przygotowałam prostą sałatkę z dodatkiem szparagów(...)robi, dobrze przechowuje i można je zjeść na zimno. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i sera halloumi.  Czwartek - Spanakorizo z fetą lub kurczakiem Spanakorizo to tradycyjny grecki pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, pomidorów i aromatycznych ziół. Jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego tak dobrze nadaje się do lunchboxa. W wersji wegetariańskiej podajcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 199

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego... Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni. Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym. Całość

Gospodyni Miejska
Szybka surówka z pora i marchewki 44

rolę w tej pysznej surówce gra oczywiście por, dopiero w tle pozostałe składniki, czyli marchewka oraz jabłko. Dlatego fani pora otrzymują dopasowaną pod siebie, najlepszą wersję pysznego dodatku do ryby, wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Nie ma co ukrywać, że znacznie częściej wybierana jest przez nas wersja z dodatkiem majonezu lub śmietany. Wprawdzie surówka z pora i marchewki bez majonezu według(...)Jedni wybierają zdecydowanie tę wersję, inni wolą, gdy surówka z pora i marchewki jest bez majonezu. Jeśli gustujesz w lżejszym wariancie, zmniejsz nieco ilość majonezu i zastąp ją jogurtem greckim. Jak zrobić surówkę z pora bez majonezu? Wszyscy fani surówek fit, wiedzą, że składniki połączy świetnie olej lub oliwa z oliwek. Smaki dopełni odrobina świeżego soku z cytryny. Do Ciebie

Kuchnia Na Wypasie
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 5 przepisów na zdrowe śniadania 174

Dzień dobry! Po wiadomościach na Facebooku i na Instagramie wiem, że śniadania potrafią sprawić Wam problem. Nie zawsze rano jest dużo czasu na pomyślenie o nich

Karo in the Kitchen
Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 152

wymiany  - lodówka Siemiens KG39NAI35 - iQ500 - hyperFresh plus komora hyperFresah plus z regulacją wilgotności zachowa owoce i warzywa do dwóch razy dłużej świeższe komora hyperFresh 0 stopni Celsjusza zachowa świeżość ryb i mięsa dwa razy dłużej z możliwością elastycznego wysunięcia komory świeżość w nowej odsłonie: premium LED perfekcyjnie oświetla każdy kąt lodówki system szuflad i półek storagePlus zapewni miejsce na każdą(...)szynką Czas przygotowania :  45 minut Składniki: 3 szklanki ugotowanego makaronu, u mnie rurki 200 g dobrej wędzonej szynki 150 g starego żółtego sera 200 g jogurtu typu greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Hummus z rukolą 32

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta(...)miksujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i posypujemy ziarnami czarnuszki i sezamu. Podobne przepisy: Fava – grecki „hummus” z grochu Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Hummus

Kardamonovy
Pasta z ciecierzycy i groszku 27

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta(...)przepisy: Hummus z jarmużem Hummus z masłem orzechowym Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Fava – grecki „hummus” z grochu Pasta z cukinii i ciecierzycy Artykuł Pasta z ciecierzycy i groszku pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 237

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g

Gospodyni Miejska
Mizeria ze śmietaną 37

kwaśnej śmietany i cudowny zapach świeżego koperku! Podobnie jak domowa sałata ze śmietaną , idealnie uzupełni smak pieczonej i smażonej wieprzowiny oraz kurczaka. Mizeria doskonale sprawdzi się też do smażonej ryby, sadzonego jajka oraz potraw z grilla. Zastanawiałeś się nad tym, skąd się w ogóle wzięło słowo mizeria ? Otóż zostało zaczerpnięte z łacińskiego wyrazu miseria, co oznacza nieszczęście, biedę lub nędzę(...)miski, dodaj koperek oraz śmietanę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Mizerię możesz dostosować do własnych upodobań i przygotować ją z jogurtem, najlepiej greckim, ponieważ jest odpowiednio gęsty. Smaki możesz uzupełnić o dodatek cebuli i tu naszym zdaniem nieźle sprawdza się cebula czerwona, która zasili mizerię ładnym kolorem. Jeśli lubisz bardziej kwaśną wersję, dodaj

Kuchnia Na Wypasie
Tradycyjna Mizeria ze śmietaną 39

kwaśnej śmietany i cudowny zapach świeżego koperku! Podobnie jak domowa sałata ze śmietaną , idealnie uzupełni smak pieczonej i smażonej wieprzowiny oraz kurczaka. Mizeria doskonale sprawdzi się też do smażonej ryby, sadzonego jajka oraz potraw z grilla. Zastanawiałeś się nad tym, skąd się w ogóle wzięło słowo mizeria ? Otóż zostało zaczerpnięte z łacińskiego wyrazu miseria, co oznacza nieszczęście, biedę lub nędzę(...)miski, dodaj koperek oraz śmietanę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Mizerię możesz dostosować do własnych upodobań i przygotować ją z jogurtem, najlepiej greckim, ponieważ jest odpowiednio gęsty. Smaki możesz uzupełnić o dodatek cebuli i tu naszym zdaniem nieźle sprawdza się cebula czerwona, która zasili mizerię ładnym kolorem. Jeśli lubisz bardziej kwaśną wersję, dodaj

Kuchnia Na Wypasie
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 156

Jeśli zaglądacie na bloga od dłuższego czasu, to wiecie, że uwielbiam momenty przemiany jednej pory roku w drugą. Szczególnym sentymentem darzę przemianę lata w jesień ♥, jednak

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Hummus z jarmużem 29

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta(...)pozostawionej porcji), miksujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i posypujemy ziarnami czarnuszki. Podobne przepisy: Fava – grecki „hummus” z grochu Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Hummus

Kardamonovy
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 115

naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki. Sos chrzanowy z jajkami Składniki: 250 ml tartego chrzanu 200 ml jogurtu greckiego 4 jajka ( jaja "zerówki", od kur z wolnego wybiegu) sól  cukier (do smaku) Przygotowanie: Gotujemy jajka, a następnie bardzo drobno siekamy przy użyciu miksera. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy

Moja Mama Gotuje
10 najlepszych dressingów 78

gdzie jest ciepło, to do miski nasypcie kostki lodu, na to połóżcie słoiczki. Będzie fajnie wyglądało i utrzyma świeżość dressingów dłużej. 1. Dressing jogurtowy 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej na najmniejszych oczkach tarki cebuli ½ pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki wody zimnej 1 łyżeczka miodu(...)jogurtu lub zwykłego mleka. Z czym podawać dressingi? W sumie ze wszystkim. Te gęste mogą służyć jako dipy. Te z miodem można użyć do pieczenia kurczaka, a ziołowe do ryby. Mango idealne jest do taco. Można polewać sałatki, surówki, potrawy z grilla, czy używać jako „mokrego” składnika do past kanapkowych. Kombinujcie. Post 10 najlepszych dressingów pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
10 najlepszych dressingów 79

gdzie jest ciepło, to do miski nasypcie kostki lodu, na to połóżcie słoiczki. Będzie fajnie wyglądało i utrzyma świeżość dressingów dłużej. 1. Dressing jogurtowy 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej na najmniejszych oczkach tarki cebuli ½ pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki wody zimnej 1 łyżeczka miodu(...)jogurtu lub zwykłego mleka. Z czym podawać dressingi? W sumie ze wszystkim. Te gęste mogą służyć jako dipy. Te z miodem można użyć do pieczenia kurczaka, a ziołowe do ryby. Mango idealne jest do taco. Można polewać sałatki, surówki, potrawy z grilla, czy używać jako „mokrego” składnika do past kanapkowych. Kombinujcie. Post 10 najlepszych dressingów pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen