ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:74/86)

Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 163

wymiany  - lodówka Siemiens KG39NAI35 - iQ500 - hyperFresh plus komora hyperFresah plus z regulacją wilgotności zachowa owoce i warzywa do dwóch razy dłużej świeższe komora hyperFresh 0 stopni Celsjusza zachowa świeżość ryb i mięsa dwa razy dłużej z możliwością elastycznego wysunięcia komory świeżość w nowej odsłonie: premium LED perfekcyjnie oświetla każdy kąt lodówki system szuflad i półek storagePlus zapewni miejsce na każdą(...)szynką Czas przygotowania :  45 minut Składniki: 3 szklanki ugotowanego makaronu, u mnie rurki 200 g dobrej wędzonej szynki 150 g starego żółtego sera 200 g jogurtu typu greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Hummus z rukolą 43

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta(...)miksujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i posypujemy ziarnami czarnuszki i sezamu. Podobne przepisy: Fava – grecki „hummus” z grochu Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Hummus

Kardamonovy
Pasta z ciecierzycy i groszku 36

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta(...)przepisy: Hummus z jarmużem Hummus z masłem orzechowym Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Fava – grecki „hummus” z grochu Pasta z cukinii i ciecierzycy Artykuł Pasta z ciecierzycy i groszku pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 257

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g

Gospodyni Miejska
Mizeria ze śmietaną 53

kwaśnej śmietany i cudowny zapach świeżego koperku! Podobnie jak domowa sałata ze śmietaną , idealnie uzupełni smak pieczonej i smażonej wieprzowiny oraz kurczaka. Mizeria doskonale sprawdzi się też do smażonej ryby, sadzonego jajka oraz potraw z grilla. Zastanawiałeś się nad tym, skąd się w ogóle wzięło słowo mizeria ? Otóż zostało zaczerpnięte z łacińskiego wyrazu miseria, co oznacza nieszczęście, biedę lub nędzę(...)miski, dodaj koperek oraz śmietanę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Mizerię możesz dostosować do własnych upodobań i przygotować ją z jogurtem, najlepiej greckim, ponieważ jest odpowiednio gęsty. Smaki możesz uzupełnić o dodatek cebuli i tu naszym zdaniem nieźle sprawdza się cebula czerwona, która zasili mizerię ładnym kolorem. Jeśli lubisz bardziej kwaśną wersję, dodaj

Kuchnia Na Wypasie
Tradycyjna Mizeria ze śmietaną 52

kwaśnej śmietany i cudowny zapach świeżego koperku! Podobnie jak domowa sałata ze śmietaną , idealnie uzupełni smak pieczonej i smażonej wieprzowiny oraz kurczaka. Mizeria doskonale sprawdzi się też do smażonej ryby, sadzonego jajka oraz potraw z grilla. Zastanawiałeś się nad tym, skąd się w ogóle wzięło słowo mizeria ? Otóż zostało zaczerpnięte z łacińskiego wyrazu miseria, co oznacza nieszczęście, biedę lub nędzę(...)miski, dodaj koperek oraz śmietanę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Mizerię możesz dostosować do własnych upodobań i przygotować ją z jogurtem, najlepiej greckim, ponieważ jest odpowiednio gęsty. Smaki możesz uzupełnić o dodatek cebuli i tu naszym zdaniem nieźle sprawdza się cebula czerwona, która zasili mizerię ładnym kolorem. Jeśli lubisz bardziej kwaśną wersję, dodaj

Kuchnia Na Wypasie
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 168

Jeśli zaglądacie na bloga od dłuższego czasu, to wiecie, że uwielbiam momenty przemiany jednej pory roku w drugą. Szczególnym sentymentem darzę przemianę lata w jesień ♥, jednak

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Hummus z jarmużem 37

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta(...)pozostawionej porcji), miksujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i posypujemy ziarnami czarnuszki. Podobne przepisy: Fava – grecki „hummus” z grochu Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Hummus

Kardamonovy
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 122

naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki. Sos chrzanowy z jajkami Składniki: 250 ml tartego chrzanu 200 ml jogurtu greckiego 4 jajka ( jaja "zerówki", od kur z wolnego wybiegu) sól  cukier (do smaku) Przygotowanie: Gotujemy jajka, a następnie bardzo drobno siekamy przy użyciu miksera. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy

Moja Mama Gotuje
10 najlepszych dressingów 87

gdzie jest ciepło, to do miski nasypcie kostki lodu, na to połóżcie słoiczki. Będzie fajnie wyglądało i utrzyma świeżość dressingów dłużej. 1. Dressing jogurtowy 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej na najmniejszych oczkach tarki cebuli ½ pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki wody zimnej 1 łyżeczka miodu(...)jogurtu lub zwykłego mleka. Z czym podawać dressingi? W sumie ze wszystkim. Te gęste mogą służyć jako dipy. Te z miodem można użyć do pieczenia kurczaka, a ziołowe do ryby. Mango idealne jest do taco. Można polewać sałatki, surówki, potrawy z grilla, czy używać jako „mokrego” składnika do past kanapkowych. Kombinujcie. Post 10 najlepszych dressingów pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
10 najlepszych dressingów 90

gdzie jest ciepło, to do miski nasypcie kostki lodu, na to połóżcie słoiczki. Będzie fajnie wyglądało i utrzyma świeżość dressingów dłużej. 1. Dressing jogurtowy 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej na najmniejszych oczkach tarki cebuli ½ pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki wody zimnej 1 łyżeczka miodu(...)jogurtu lub zwykłego mleka. Z czym podawać dressingi? W sumie ze wszystkim. Te gęste mogą służyć jako dipy. Te z miodem można użyć do pieczenia kurczaka, a ziołowe do ryby. Mango idealne jest do taco. Można polewać sałatki, surówki, potrawy z grilla, czy używać jako „mokrego” składnika do past kanapkowych. Kombinujcie. Post 10 najlepszych dressingów pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Prosta sałatka z tuńczykiem, pomidorami, ogórkiem i oliwą z oliwek 86

  Prosta sałatka z tuńczykiem. Prosta sałatka z tuńczykiem       Zdrowa i prosta sałatka z tuńczykiem , pomidorkami koktajlowymi, zielonym ogórkiem, natką pietruszki i oliwkami

Moja Książka Kucharska
Pizza bianco z łososiem awokado i szpinakiem 194

Pizza bianco z łososiem! Kto lubi pizzę? Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Moje dzieci uwielbiają pizzę. Ja zresztą też, choć minęły te czasy, że

codojedzenia
Eger - miasto winem płynące 177

Każdy wyjazd na Węgry wnosi w moje życie coś nowego - są to zawsze jakieś smaki, wspomnienia, zapach winnic. I tak też było tym razem - nigdy

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania