Zazwyczaj pieczywa nie jadam. Jakoś perspektywa kanapek z szynką, serem i pomidorem każdego dnia nie jest dla mnie najlepszym wyborem, kiedy mam do dyspozycji tyle produktów
Mango PapajaKuchnia wegetariańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Indii. Wegetarianie wyznają, że stosują dietę by pomóc cierpiącym zwierzętom niemniej jednak powodów jest znacznie więcej dotyczą one
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron ze szpinakiem i ziemniakiem to moja propozycja na pyszny i sycący obiad. Idealne na trudne czasy, kiedy musimy oszczędnie gospodarować jedzeniem lub pieniędzmi. Kiedy mamy
Dorota SmakujeZnacie hiszpańską ziemniaczaną tortillę? Ja robię ją ostatnio coraz częściej, zwykle na kolację bo to bardzo pożywne danie, co zapewnią ziemniaki i duża ilość jajek. Tym
nietylkopasta.plSzybkie, łatwe i do tego smaczne. Dzięki temu przepisowi mam w szafce zawsze dwie puszki tuńczyka (na czarną godzinę). Pomyślałam, że podzielę się z Wami
Szybko Tanio SmaczniePasta do pieczywa ze szprotek i jajka Ostatnio naszła mnie ochota na wędzone szprotki w oleju, kupiłam kilka puszek i wymyślałam co chwilę jakieś nowe przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka „Wiosenny tuńczyk z fetą ” mniam ! Wiosenny tuńczyk , to po prostu genialne dzieło przypadku , jak zresztą większość moich sałatek . Oczywiście na blogu zamieszczam tylko
Ogrodnik w podróżyNawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną cebulką Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej(...)supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowuję wyjątkowo często – wszyscy je uwielbiamy. Za każdym razem coś modyfikuję – raz są z marchewką, innym razem z tartymi ziemniakami czy botwinką. Teraz padło na przepis typowo grecki. Kolokithokeftedes to placuszki z cukinii z dodatkiem fety i mięty. Charakterne, nie są oni odrobinę mdłe. Uwielbiam w nich orzeźwiający posmak mięty. Warto je podać z sosem tzatziki(...)będą złoto-brązowe – ok. 3-4 minuty z każdej strony (nie przewracamy zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać). Gotowe zdejmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy same, z jogurtem, wędzoną rybą lub sosem tzaziki. Tzaziki: Ogórka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy. Po 10 minutach dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy wyciśnięty ząbek
Poezja smakuPITAGORAS Urodzony około 572 p.n.e. grecki matematyk, filozof, mistyk. Tak długo jak człowiek będzie zabijał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości. PLUTARCH Urodzony około 50 n.e. jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, historyk, filozof-moralista, orator. Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa(...)mordercę zwierząt tak samo jak teraz patrzą na mordercę ludzi. ALBERT EINSTEIN Żyjący w latach 1879-1955 wybitny fizyk, filozof. Tak więc żyję bez tłuszczów, bez mięsa czy ryb, ale czyniąc tak czuję się całkiem nieźle. Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem
wege i kropkaZ racji tego, że rzeczywistość ostatnio nas nie rozpieszcza, a na horyzoncie nie widać zarysów nowego brzegu, pomyślałam, że dobrze nam wszystkim zrobi trochę różu :) Słodkie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: dorsz czarny filety świeże 5 sztuk duże, mąka pszenna 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 litra marchew 4 sztuki
W Mojej Kuchni LubięWidzicie tę wiosnę? Tę lekkość i zwiewność, które w końcu tu dotarły? A to ciepło? :D Tak samo jak nie mogłam doczekać się wiosennej aury, tak
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego
Mango PapajaBrak pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację? Zdarza się. Też tak czasami mam. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją, która doskonale sprawdzi się i
Izabelawkuchni