Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka Ostatnio naszła mnie ochota na wędzone szprotki w oleju, kupiłam kilka puszek i wymyślałam co chwilę jakieś nowe przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka „Wiosenny tuńczyk z fetą ” mniam ! Wiosenny tuńczyk , to po prostu genialne dzieło przypadku , jak zresztą większość moich sałatek . Oczywiście na blogu zamieszczam tylko
Ogrodnik w podróżyNawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną cebulką Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej(...)supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowuję wyjątkowo często – wszyscy je uwielbiamy. Za każdym razem coś modyfikuję – raz są z marchewką, innym razem z tartymi ziemniakami czy botwinką. Teraz padło na przepis typowo grecki. Kolokithokeftedes to placuszki z cukinii z dodatkiem fety i mięty. Charakterne, nie są oni odrobinę mdłe. Uwielbiam w nich orzeźwiający posmak mięty. Warto je podać z sosem tzatziki(...)będą złoto-brązowe – ok. 3-4 minuty z każdej strony (nie przewracamy zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać). Gotowe zdejmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy same, z jogurtem, wędzoną rybą lub sosem tzaziki. Tzaziki: Ogórka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy. Po 10 minutach dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy wyciśnięty ząbek
Poezja smakuPITAGORAS Urodzony około 572 p.n.e. grecki matematyk, filozof, mistyk. Tak długo jak człowiek będzie zabijał zwierzęta, ludzie będą zabijali się nawzajem. W istocie, ten kto zabija i zadaje ból, nie zazna radości i miłości. PLUTARCH Urodzony około 50 n.e. jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, historyk, filozof-moralista, orator. Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa(...)mordercę zwierząt tak samo jak teraz patrzą na mordercę ludzi. ALBERT EINSTEIN Żyjący w latach 1879-1955 wybitny fizyk, filozof. Tak więc żyję bez tłuszczów, bez mięsa czy ryb, ale czyniąc tak czuję się całkiem nieźle. Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem
wege i kropkaZ racji tego, że rzeczywistość ostatnio nas nie rozpieszcza, a na horyzoncie nie widać zarysów nowego brzegu, pomyślałam, że dobrze nam wszystkim zrobi trochę różu :) Słodkie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: dorsz czarny filety świeże 5 sztuk duże, mąka pszenna 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 litra marchew 4 sztuki
W Mojej Kuchni LubięWidzicie tę wiosnę? Tę lekkość i zwiewność, które w końcu tu dotarły? A to ciepło? :D Tak samo jak nie mogłam doczekać się wiosennej aury, tak
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego
Mango PapajaBrak pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację? Zdarza się. Też tak czasami mam. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją, która doskonale sprawdzi się i
Izabelawkuchniszynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona(...)osusz. Na półmisku ułóż salaty, dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojone awokado i ugotowaną komosą ryżową. Z oliwy i ziół przygotuj dressing. Polej sałatkę. Sos do potraw mięsnych 400g jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku 3 ogórki, pieprz, sól, Przygotowanie: Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Faszerowane
Strefa Zdrowego Żywienianastrój, ale także za regulację łaknienia, odpowiedzi na sytuacje stresowe oraz popęd seksualny. 3. Tłuste ryby Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe z rodzaju omega-3. Są nieodzownym komponentem każdej prawidłowej diety, dlatego że organizm ludzki nie jest zdolny do ich wytwarzania. Tłuste ryby, np. tuńczyk czy łosoś, obfitują w kwasy DHA i EPA, a ich spożycie wiąże się ze zmniejszonym(...)uzyskania dobrego humoru trzeba spożywać ich blisko 250-500 mg każdego dnia. W 100 g łososia można znaleźć około 2260 mg, więc tłuste ryby wystarczy spożywać przynajmniej raz bądź dwa razy na tydzień. Zobacz: Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków 4. Banany Owoce te są źródłem witaminy B6, pozwalającej na wydzielanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Jedna sztuka
ProstePesto.plsmak. Warzywa nie były ciapowate, były idealnie zrobione i przede wszystkim zachowywały prawdziwy smak (często warzywa na parze, ich smak jest taki rozwodniony, tutaj absolutnie tego nie ma!) Ryba idealnie odchodziła od ości. Korzystałam z aut. programu gotowanie na parze. Miksowanie- hummus z soczewicy . - szklanka suchej soczewicy, - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki przyprawy(...)przy pomocy tego urządzenia. Makaron ugotowałam za pomocą funkcji gotowanie. Odcedziłam na sicie. Sos brokułowy z wędzonymi migdałami: - 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (typu grecki) - duża łyżka serka kremowego (typu mascarpone) - garść migdałów wędzonych ( do kupienia w Lidlu oferta Deluxe) - garść innych orzechów: ziemne, makadamia, czy zwykłe migdały - 2 łyżki bułki tartej - 2 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIKurczak z ajwarem powstał u mnie spontanicznie, jako wynik tak zwanego czyszczenia lodówki z produktów, które trzeba było już zużyć. Miałam mięso z kurczaka z rosołu
Dorota Smakuje