ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:58/86)

FIGI KARMELIZOWANE 159

Skuszona słodkim zapachem, weszła do pokoju. Na stole stał talerz, to właśnie on uwalniał taką kuszącą wonią. Podeszła bliżej, sięgnęła po łyżeczkę i zatopiwszy ją w

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące tosty francuskie 161

francuskie to jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań. Zawsze staram się podawać je z innymi dodatkami i w jakiś sposób urozmaicać. Ostatnio pomyślałam sobie, że skoro popularne jest smażenie ryb i mięsa, w panierce z płatków kukurydzianych, to dlaczego by nie przygotować tostów w takiej chupiącej wersji. To był strzał w dziesiątkę. Bardzo chrupiące zewnatrz, a delikatne i puszyste(...)drugie śniadanie, a po takich tostach mamy siłę i energię do samego obiadu, polecam :) 3 porcje: chałka 2 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Klasyczne 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego z kokosem 2 łyżki masła klarowanego maliny różowy grejpfrut Chałkę kroimy na grube kromki. Obtaczamy je w jajku rozmieszanym z jogurtem. Z obu stron panierujemy w lekko rozgniecionych płatkach Corn

Mienta blog
Sałatka z łososiem pieczonym pod delikatnym sosem jogurtowym 156

garście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren słonecznika prażonego Sos wg Teściowej: jogurt grecki gęsty, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu,  szczypta ziół prowansalskich oraz koperku suszonego. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawy i aksamitny sos gotowy.   Przygotowanie: Warzywa wrzucamy po kolei(...)Otóż nie.  I nawet mam pewne hipotezy czemu tak się stało: - łosoś mimo ceny mocno wygórowanej - nawet jak na łososia nie był zbyt smaczny. Nawet Maksiowi, który lubi ryby nie podszedł. Dużo lepiej wypadłby samodzielnie upieczony łosoś bądź ten wędzony na zimno, - zamiast mieszanki sałat wystarczy sałata lodowa, która cudownie komponuje się z ogórkiem i sosem jogurtowym. Choć kolacja

Kuchnia po mojemu
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 157

witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty. Tradycyjnie ziola sa recznie pakowane w bialy papier ,a ich zawartosc to przynajmniej 250 g . Podawany jest do zimnych mies,wedlin,ziemniakow,szparagow i ryb. Nie ma tu jednego,konkretnego przepisu.Wszelkie wariacje sa dozwolone ,a proporcje zaleza od tego jak intensywny smak chcemy uzyskac.Powinien jednak byc gesty.Dodatki stanowia: jogurt,kwasna smietana,majonez,ocet,musztarda(...)ponoc jego wielbicielem. Uczta wlasciwie zapowiada sie juz przy plukaniu ziol.Trybula uwodzi cudownym lekko anyzkowym zapachem. Przepis podstawowy: 1 opakowanie "Grüne- sauce" 2-3 szalotki 4 -5 lyzek jogurtu greckiego 2-3 lyzki majonezu 2-3 lyzki oleju sol,pieprz 1 lyzeczka soku z cytryny 3 szczypty cukru 1 lyzeczka musztardy( dalam chrzan) Wykonanie:  ziola oplukac,pozbawic grubych lodyzek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekany makaron a’la carbonara 31

Witam Was po długiej przerwie! Większość z Was pewnie już zapomniała o istnieniu moim i tej strony, część za mną tęskniła, a część dołączyła w czasie

Be Fit Be Strong
Wiosenna terrina ze śledziem 159

Ciekawy pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub święta,pięknie prezentuje się na stole bardzo dobrze się kroi i na prawdę fajnie smakuje-polecam Składniki: 10

Swojskie jedzonko
Sałatka z awokado i tuńczykiem. 63

kremową konsystencję, salasa z pomidorów nadaje sałatce świeżość i przyjemny kontrastowy smak. Sałatka z awokado i tuńczykiem może stać się Twoją ulubioną sałatką. Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów(...)mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód. Ceramika od @ceramics_elling.pl Składniki jakie będą potrzebne: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 awokado – sok z połówki limonki – sól, pieprz – 1 łyżeczka natki pietruszki – 1 pomidor – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki szczypiorku – 1 cebula

Zdrowy Styl Joanny
Lekka sałatka z makrelą 198

pomidor, 1 x ogórek, 1 x czerwona papryka, 1 x mała cebula, 2 x jajka, 1 x opakowanie mix sałat, kilka kaparów lub oliwek, 3 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz. Przygotowanie Do salaterki wrzuć sałatę. Makrele obierz ze skóry i oddziel mięso od kości, a następnie pokrój i dorzuć do sałaty. Pomidora, obrany ogórek, paprykę i cebulę pokrój w małą(...)reszty produktów. Dodaj kilka kaparów lub pokrojonych oliwek. Jogurt wymieszaj z szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj. Wiem co jem Makrela jest rybą tłustą i zawiera wiele kwasów omega 3 i omega 6. Dzięki dużej zawartości selenu chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i korzystnie wpływa na odporność naszego organizmu. Wpływa pozytywnie także

Fit&Fast Kitchen
Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy 156

wakacji na Krecie. Do Polski przywieliśmy około 5.5 kg kilo greckich twardych serów owczych, dwa rodzaje (kefalotyri oraz graviera).  Grecki ser owczy Kefalotyri (gr. Κεφαλοτύρι) Jest to przepyszny grecki ser, który  powstaje z mleka owczego, z mleka koziego lub z połączenia obydwu. Kefalotyri jest znacznie twardszym serwm od graviery, jest też bardziej słony oraz bardziej ostry. Ze względu(...)pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura przekazywana jest

ClauditteMissCooking
Encyklopedie obrazkowe od Wydawnictwa Wilga 69

zwierzęta i rośliny mieszkając w morzach i oceanach. Oprócz nich znajdziemy tutaj wiele obiektów, wykonanych ludzką ręką z których mnóstwo czeka na odkrycie. Podmorską podróż rozpoczniemy od poznania barwnych ryb, koralowców, okrętów podwodnych i statków pirackich. Ilustracje są przedstawione w różnych skalach, każda opisana. Na końcu książki znajdziemy skorowidz.  " Encyklopedia obrazkowa . Jedzenie " Nikki Dyson Bardzo smakowita encyklopedia :-) Dzięki niej(...)przyrządzania. Dowiemy się co możemy kupić w piekarni, co w warzywniaku, sklepie rybnym, sklepie mięsnym, delikatesach czy cukierni. Poznamy też kuchnie świata: włoską, hiszpańską, meksykańską, chińską, hinduską czy grecką. Wszystko bardzo apetycznie przedstawione, aż zrobicie się głodni od samego patrzenia :-) Tytuł: "Encyklopedia obrazkowa" Autor: Nikki Dyson Oprawa: twarda Stron: 32 Cena okładkowa: 29,99 zł Wydawnictwo:  Wilga

kruche babeczki
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 96

Dieta śródziemnomorska jest znana jako żywność przyjazna dla serca, która przedłuża życie. Ale co charakteryzuje dietę krajów wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie

ProstePesto.pl
SURÓWKA Z MARCHEWKĄ I ANANASEM 124

obiadu. Szukasz przepisu na pyszny dodatek do obiadu? Ta surówka sprosta Twoim oczekiwaniom, jest delikatna, słodka i soczysta. Pasuje w zasadzie do wszystkich mięsnych dań, oraz do smażonej ryby. Surówka z marchewką i ananasem doda świeżości Twojemu obiadowi! Podałam surówkę z marchewką i ananasem do kotletów z kurczaka w panierce. Polecam też przepis na dietetyczną surówkę z marchewki , albo surówkę(...)znajdziecie TUTAJ. Składniki na dużą porcję surówki z marchewki i ananasa. 2 szklanki startej marchewki Mała puszka ananasa może być w plastrach lub krojony w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z zalewy z ananasa Sól i biały pieprz Jak przygotować pyszną obiadową surówkę z marchewką i ananasem. Obieramy, myjemy i ścieramy na tarce marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Mimoza 123

Czas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 3 h   Istnieje wiele sałatek warstwowych. Ponieważ zalegały mi puszki makreli w oleju (a nie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 108

całość na gładką masę. Gotowe! Puree możecie odłożyć do miseczki i przechowywać w lodówce kilka dni. Jest aksamitne, odświeżające i absolutnie przepyszne! Sos tatarski: 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego lub greckiego (ok. 350g) spora garść małych kaparów z zalewy 3 ogórki konserwowe sok z 0,5 cytryny spory pęczek pietruszki sól i pieprz Do blendera dodajemy jogurt, wlewamy sok z cytryny(...)wszystko na gładko lub zostawić większe kawałki warzyw, tak jak lubicie. Prosto, bez zbędnych kalorii i mega smacznie! Sos można przechowywać w lodówce kilka dni, świetnie sprawdzi się do ryby, na kanapki, jako dodatek do obiadu - pycha! Pikantny rybny burger: 400g filetu rybnego np. z Miruny, Morszczuka etc. 50g startego parmezanu 0,5 łyżeczki chili  sól i pieprz oliwa

Cooking Monster
Pasta kanapkowa z tuńczyka i ciecierzycy 123

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo prostą pastę kanapkową z tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka

Bez Cebuli
Sałatka śledziowa z ziemniakami 398

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z ziemniakami i papryką to jedna z moich ulubionych sałatek. Nieco przypomina zwykłą sałatkę jarzynową wzbogaconą o śledzie, które wręcz uwielbiam

Kulinarne Przeboje