czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu greckiego przyprawa klasyczna do grilla 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki skórka z limonki limonka
wesoła kuchniadopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka zupa cytrynowa
gotuj ze mnądopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka zupa cytrynowa
gotuj ze mnąpodpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt typu greckiego 2 ogórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej
Kuba Gotujekonserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw ale jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil. Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bieli na fasadach niewielkich domków i knajpeczkami, w których się je, siedząc na chodniku. Skhiatos to kwintesencja greckiego klimatu. Nigdzie tak nie smakowała mi jagnięcina podana z tradycyjną sałatką grecką, oliwkami, sosem tzatziki i białym winem. Zwieńczeniem rejsu na Skhiatos był krótki przystanek na złotej plaży i kąpiel w Morzu Egejskim. Woda była dla mnie zbyt zimna, ale młodzież(...)słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie słodycze, oliwę tłoczoną w oliwiarni
W mojej kuchniSkładniki: 300 g sera żółtego 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty greckiego 100 g łososia wędzonego 1 pęczek szczypiorku 125 g paluszków surimi 3
czarrna od kuchniSkładniki: 300 g sera żółtego 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty greckiego 100 g łososia wędzonego 1 pęczek szczypiorku 125 g paluszków surimi 3
czarrna od kuchniMam dziś dla Was kolejny świetny przepis z serii „szybki obiad”, a mianowicie grecki gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki. Zawsze gdy
Be Fit Be Strongporcje: Dorada – 2 sztuki Pomidory koktajlowe – około 20 sztuk Kilka młodych ziemniaków Świeże zioła: bazylia (np. grecka), oregano, rozmaryn Czosnek – 4 ząbki Cytryna – 1 sztuka Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Dorady dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórę. Wnętrze ryb i naciętą skórę posypujemy solą i pieprzem. Do środka ryb wkładamy świeże zioła, plastry czosnku
Kuchnia Bon Appetitpłatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane
Codzienne Gotowanieprzygotowałam spanakorizo (inaczej "szpinak i ryż") - tradycyjny, obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam(...)posta, aby na pewno Wam nie umknęła :) ➤ Spróbuj także: zielony pilaw ze szparagami i bobem pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Spanakorizo - Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku Składniki / na 2-3 porcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy extra virgin 4 cebulki dymki pokrojone na platerki 1/2 pora przekrojonego na pół i na plasterki
Chilli Czosnek i Oliwatych kotletów rybnych z łososia jest bardzo proste. Zaczynamy od umieszczenia wszystkich składników w misce. Składniki to: filet z łososia (może być już upieczony, ale można też wykorzystać świeżą rybę), jajko, bułka tarta, majonez, musztarda i duuuuużo zieleniny. Wszystko mieszamy, formujemy i smażymy. Do tego pyszna surówka, pieczone ziemniaczki i pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy! POLUB NA-TALERZU.PL(...)składniki na sos umieść w misce i wymieszaj. 1 łyżka koperku, 200 g jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz Jak zrobić kotlety z łososia Przełóż łososia do dużej miski i rozdrobnij rybę widelcem. 500 g fileta z łososia Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do powstania zwartej masy
Na-talerzu.plbogatsze w składniki odżywcze, można wprowadzić do nich rybę w postaci pasty. Ta w wykonaniu Agaty posmakuje całej rodzinie. Możemy ją dostosowywać do naszych potrzeb, na przykład dodając większą ilość majonezu i uzyskując tym samym bardziej kremową konsystencję. Jeśli zaś chcemy, aby nasza pasta była dietetyczna, zastąpmy majonez gęstym jogurtem greckim. O tej porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek(...)łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli Wykonanie: Szczypiorek i koperek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo drobniutko siekamy. Makrelę pozbawiamy ości, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem rybę z majonezem. Jajka, cebulkę i ogórka kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do ryby. Dodajemy przyprawy i mieszamy widelcem do połączenia się wszystkich składników. Artykuł Propozycja na letnie śniadanie, czyli pasta
KulinarneImpresje.plWczoraj prezentowałam Wam jeden z lepszych przepisów na żytnie bułki, które świetnie spisują się jako bułki do burgerów. Dlatego dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na burgery
Be Fit Be StrongJest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co. Skladniki: 200 g majonezu - 4 łyżki 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 1 mała cebula, szalotka 3-4 korniszony 3-4 marynowane grzybki 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!