filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym
SMYKWKUCHNIskóry (lub innej morskiej białej ryby) 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. piwa 130 g. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz olej do głębokiego smażenia Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami: 200 g. jogurtu greckiego 80 g. sera sałatkowego typu(...)Dodaj jajko, mąkę, kurkumę, natkę pietruszki i rozmaryn. Zmiksuj wszystko. Dopraw solą i pieprzem. Paski ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj ser feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód
Delicious PlaceKorfu. Dawno mnie tu nie było, a to tylko dlatego, że mamy tutaj słaby internet. W tym roku spędzamy wakacje na Korfu. Korfu to jedna z mniejszych wysp greckich. Bardzo nam się tu podoba, bo chociaż miejscowość, w której się zatrzymaliśmy jest małą wioską, to mimo wszystko jest tu wiele dobrych restauracji, nie mówiąc już o ciepłym morzu i przyjemnej(...)cały rok. Spróbowaliśmy też rybę miecz w postaci grillowanych kotletów. Coś pysznego! Spędzając wakacje w nadmorskich miejscowościach jemy przeważnie ryby i owoce morza. Restauracje, które my odwiedzamy serwują dania z porannego połowu. Inna restauracja, która przyciągnęła naszą uwagę w Benitses to Klimataria. Podobnie jak Oi Oraies Benitses również ta restauracja to rodzinny biznes. Tutaj zjedliśmy grecką sałatkę i pysznego, grillowanego
codojedzeniaJak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słoneczny kolor. Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na sosy , które mogą Ci się spodobać: Sos tysiąca wysp Sos jagodowy Sosy do maczania sajgonek Grecki sos sałatkowy Sos Dijon do kurczaka Sos korniszonowy do gotowanych ryb i mięs Sos ogórkowy do kotlecików ziemniaczanych Sos koperkowy Sos pieczarkowy ze śmietaną Sos pomidorowy Sos pietruszkowy do ryby Kurki w sosie śmietanowym. Kurki
Moja Książka Kucharskakoniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na sosy , które mogą Ci się spodobać: Sos tysiąca wysp Sos jagodowy Sosy do maczania sajgonek Grecki sos sałatkowy Sos Dijon do kurczaka Sos korniszonowy do gotowanych ryb i mięs Sos ogórkowy do kotlecików ziemniaczanych Sos koperkowy Sos pieczarkowy ze śmietaną Sos pomidorowy Sos pietruszkowy do ryby Miłego gotowania! Sos z kurek
Moja Książka Kucharskamarchew, kalarepa, seler naciowy Jajka Chude mięso Warzywa strączkowe, głównie fasola Owoce cytrusowe, głównie grejpfrut Inne owoce, głównie arbuz, gruszki, jabłka i jagody Jogurt grecki Kawa Mleko odtłuszczone Orzechy / migdały Płatki pełnoziarniste Pestki z dyni Ryby A jeśli masz ochotę na przekąskę i marzysz o czipsach lub słonych paluszkach, lepiej sięgnij po jeden produkt, z którym warto się zaprzyjaźnić podczas
Obiad gotowyimprezowania na świeżym powietrzu. Tegoroczne menu warto uzupełnić o dodatki, które świetnie pasują zarówno do kiełbasy czy mięsa z rusztu, ale także ryb i serów. Oto proste i sprawdzone przepisy na letnie sałatki. SAŁATKA GRECKA Składniki: sałata lodowa czarne oliwki czerwona cebula pomidory czerwona papryka zielony ogórek ser feta sos grecki w proszku lub własny sos (oliwa z oliwek, ocet
Menmagazinepieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego skorzystać z receptury sprawdzonej, która daje gwarancję, że na twoim stole wyląduje najlepsza(...)sposób dorady wiele razy i zawsze wyszła super. Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb. Tajemnica sukcesu tkwi w sposobie spakowania dorady do pieczenia. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę
Niedzielny kucharzW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie(...)puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy omega-3 nie tylko z ryb, ale również z dziko rosnącej zieleniny (wspomniana horta, bardzo bogata w wiele składników odżywczych, będąca ważnym dla greckiej kuchni daniem również dzisiaj) oraz ślimaków , stanowiących darmowe źródło białka dla ubogiego społeczeństwa. Zupa rybna, w tle placuszki z ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwaznakomita propozycja do potraw z grilla. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, sprawdzi się również jako dodatek do frytek, ryb, warzyw czy pieczywa. składniki na 2 porcje 4 średnie ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego pęczek koperku czarny pieprz sól przepis Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Strate ogórki posypujemy odrobiną soli
Smakowite Daniafood, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka
Chilli Czosnek i Oliwa