ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:42/86)

SLEDZIE PO GRECKU 173

 ŚLEDZIE PO GRECKU Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia

Moja Książka Kucharska
Łosoś w jogurtowej panierce / Salmon in a yogurt cover 127

piątek to ryba A jak ryba to łosoś w jogurtowej panierce! When it’s Friday there has to be fish And when it is fish it has to be salmon in a yogurt cover! Print Recipe Łosoś w jogurtowej panierce (No Ratings Yet) Loading... Obiad, Kolacja, Ryby By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 10 min. – Cooking Time(...)brudzące zajęcie, ale warto się trochę pobrudzić! 😉 Ingredients ✔łosoś - porcja (200g) ✔jogurt grecki - 4 łyżki (100g) ✔mąka orkiszowa - 2 łyżki (30g) ✔masło klarowane - 1 łyżeczka (5g) ✔kasza pęczak - 1 porcja (50g) ✔warzywa - pomidorki koktajlowe, szczypiorek/kolendra ✔przyprawy - pieprz, sól Instructions 1 Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2 Rybę przyprawiamy i obtaczamy w jogurcie, następnie w mące i ponownie w jogurcie

Martyna Cooks
Łosoś w jogurtowej panierce / Salmon in a yogurt cover 120

brudzące zajęcie, ale warto się trochę pobrudzić! 😉 Ingredients ✔łosoś - porcja (200g) ✔jogurt grecki - 4 łyżki (100g) ✔mąka orkiszowa - 2 łyżki (30g) ✔masło klarowane - 1 łyżeczka (5g) ✔kasza pęczak - 1 porcja (50g) ✔warzywa - pomidorki koktajlowe, szczypiorek/kolendra ✔przyprawy - pieprz, sól Instructions 1 Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2 Rybę przyprawiamy i obtaczamy w jogurcie, następnie w mące i ponownie w jogurcie(...)type": "Thing", "name": "MartynaCooks" }, "datePublished": "27/12/2019", "cookTime": "PT25M", "description": "Lekkie i bardzo przyjemne wydanie łososia, trochę brudzące zajęcie, ale warto się trochę pobrudzić! ;)", "image": "", "recipeIngredient": [ "✔łosoś - porcja (200g)", "✔jogurt grecki - 4 łyżki (100g)", "✔mąka orkiszowa - 2 łyżki (30g)", "✔masło klarowane - 1 łyżeczka (5g)", "✔kasza pęczak - 1 porcja (50g)", "✔warzywa - pomidorki koktajlowe, szczypiorek/kolendra", "✔przyprawy - pieprz, sól" ], "name": "Łosoś w jogurtowej panierce

Martyna Cooks
Ryba po grecku 155

wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.  1 kg mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
Pieczona ryba po grecku 141

tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację

Mango Papaja
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 236

oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką(...)olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor. Sos :  Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek i jogurt grecki. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min.  Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem. Gotowe chipsy wykładamy na talerz, do tego usmażone kotleciki rybne i sos koperkowy

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w jogurcie z bakaliami – pyszne 141

oleju 2 cebule 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny kilka plasterków suszonych jabłek kilka plasterków suszonych gruszek 400g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu     Jak zrobić śledzie w jogurcie z bakaliami: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada

Dorota Smakuje
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 158

ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza przepis, bo wykonanie zajmuje kilka minut, a smakowo prezentuje się nader przyjemnie w dużej mierze dzięki treściwemu, wytrawnemu sosowi. Składniki: Wędzony pstrąg 4 ugotowane ziemniaki Siekana pietruszka Sól, pieprz Jajko 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej, lub bułki tartej do panierowania Sos Opakowanie jogurtu greckiego(...)prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki. Dodajemy je do jogurtu greckiego razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy. Krok 5 Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora. Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja na temat klasycznego dania kuchni anglosaskiej – fishcake, czyli burgerów rybno

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą 187

możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami. Składniki: około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe ) 1 czerwona cebula 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy ) 3 ugotowane na twardo jajka 3-4 kiszone ogórki 350 g jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach, w lekko osolonej

kolorowotorcikowo
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 226

wody, sól himalajska, jedna-dwie łyżeczki mieszanki przypraw marokańskich, 1 płaska łyżeczka sumaku, około 10 łyżek oliwy z oliwek, ja użyłam greckiej. DORSZ : 800 g filetu z dorsza, dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek, kilka szczypt przyprawy do ryb, sok z plastra pomarańczy, sól morska do smaku. Życzę Wam pięknego weekendu i przepysznego obiadu! Dajcie znać czy rybka smakowała

SMYKWKUCHNI
Ryba po grecku z wolnowaru 294

mąż i córka mają obiadek prawie gotowy..w tym przypadku to rybka po grecku. w sumie też robiłam ją wieczorem, rano dodałam tylko usmażoną rybkę i w Wielki Piątek było pyszne jedzonko.Smaczna i na ciepło i na zimno. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  por 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego

Moje domowe kucharzenie
Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) 153

Na pocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto

Chop w kuchni
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 177

młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gyros z grilla ze śledziem 56

Kapitan Navi/ Po raz kolejny udowadniam Wam, że śledzie idealnie nadają się do grillowanych potraw. Tym razem wersja rybna greckiego gyrosa z łódeczkami ziemniaczanymi oraz grillowanym śledziem. A do tego obowiązkowo domowy pyszny sos tzatziki, który jeszcze bardziej podkreśli smak ryby i grillowanych ziemniaczków. Musicie spróbować tego zestawienia. Do przygotowania potrawy użyłam bardzo przeze mnie lubianych śledzi po Kołobrzesku(...)rzymska sałata, marynowana cebula (możesz użyć cebuli z opakowania Śledzi po Kołobrzesku, ewentualnie pomidorki czy plasterki ogórka Składniki sos tzatziki: – 1 długi zielony ogórek – 200 g jogurtu greckiego – 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku – sól i pieprz – opcjonalnie: świeże listki mięty drobno posiekane lub drobno posiekany koperek Do przygotowania: tacki aluminiowe do grillowania (grill

nietylkopasta.pl
Sos tzatziki 90

tzatziki to jeden z popularniejszych sosów w greckiej kuchni. Jest to zdrowy i lekki dip, który króluje na greckich stołach, praktycznie żadna kolacja nie może się obyć bez niego. Pasuje idealnie do dań mięsnych jak i do dań z warzyw. Świetni smakuje ze świeżymi rybami, ale również jako delikatny dodatek do pieczywa. Sama nazwa dania wywodzi się z Turcji. Oficjalnie(...)użyłam koperku. Jogurt grecki powinien być bardzo gęsty, wrzuć do go miseczki. Ogórki zlej ponownie z nadmiaru wody i dodaj do miseczki z jogurtem. Kolejno dodawaj czosnek, koperek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość zamieszaj delikatnie do połączenia się składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu jako dodatek do grilla, dań mięsnych, warzywnych czy też ryb. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

To Musisz Wiedzieć