ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:42/86)

Pieczona ryba po grecku 148

tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację

Mango Papaja
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 252

oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką(...)olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor. Sos :  Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek i jogurt grecki. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min.  Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem. Gotowe chipsy wykładamy na talerz, do tego usmażone kotleciki rybne i sos koperkowy

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w jogurcie z bakaliami – pyszne 153

oleju 2 cebule 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny kilka plasterków suszonych jabłek kilka plasterków suszonych gruszek 400g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu     Jak zrobić śledzie w jogurcie z bakaliami: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada

Dorota Smakuje
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 165

ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza przepis, bo wykonanie zajmuje kilka minut, a smakowo prezentuje się nader przyjemnie w dużej mierze dzięki treściwemu, wytrawnemu sosowi. Składniki: Wędzony pstrąg 4 ugotowane ziemniaki Siekana pietruszka Sól, pieprz Jajko 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej, lub bułki tartej do panierowania Sos Opakowanie jogurtu greckiego(...)prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki. Dodajemy je do jogurtu greckiego razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy. Krok 5 Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora. Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja na temat klasycznego dania kuchni anglosaskiej – fishcake, czyli burgerów rybno

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą 197

możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami. Składniki: około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe ) 1 czerwona cebula 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy ) 3 ugotowane na twardo jajka 3-4 kiszone ogórki 350 g jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach, w lekko osolonej

kolorowotorcikowo
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 231

wody, sól himalajska, jedna-dwie łyżeczki mieszanki przypraw marokańskich, 1 płaska łyżeczka sumaku, około 10 łyżek oliwy z oliwek, ja użyłam greckiej. DORSZ : 800 g filetu z dorsza, dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek, kilka szczypt przyprawy do ryb, sok z plastra pomarańczy, sól morska do smaku. Życzę Wam pięknego weekendu i przepysznego obiadu! Dajcie znać czy rybka smakowała

SMYKWKUCHNI
Ryba po grecku z wolnowaru 304

mąż i córka mają obiadek prawie gotowy..w tym przypadku to rybka po grecku. w sumie też robiłam ją wieczorem, rano dodałam tylko usmażoną rybkę i w Wielki Piątek było pyszne jedzonko.Smaczna i na ciepło i na zimno. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  por 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego

Moje domowe kucharzenie
Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) 162

Na pocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto

Chop w kuchni
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 189

młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gyros z grilla ze śledziem 66

Kapitan Navi/ Po raz kolejny udowadniam Wam, że śledzie idealnie nadają się do grillowanych potraw. Tym razem wersja rybna greckiego gyrosa z łódeczkami ziemniaczanymi oraz grillowanym śledziem. A do tego obowiązkowo domowy pyszny sos tzatziki, który jeszcze bardziej podkreśli smak ryby i grillowanych ziemniaczków. Musicie spróbować tego zestawienia. Do przygotowania potrawy użyłam bardzo przeze mnie lubianych śledzi po Kołobrzesku(...)rzymska sałata, marynowana cebula (możesz użyć cebuli z opakowania Śledzi po Kołobrzesku, ewentualnie pomidorki czy plasterki ogórka Składniki sos tzatziki: – 1 długi zielony ogórek – 200 g jogurtu greckiego – 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku – sól i pieprz – opcjonalnie: świeże listki mięty drobno posiekane lub drobno posiekany koperek Do przygotowania: tacki aluminiowe do grillowania (grill

nietylkopasta.pl
Sos tzatziki 105

tzatziki to jeden z popularniejszych sosów w greckiej kuchni. Jest to zdrowy i lekki dip, który króluje na greckich stołach, praktycznie żadna kolacja nie może się obyć bez niego. Pasuje idealnie do dań mięsnych jak i do dań z warzyw. Świetni smakuje ze świeżymi rybami, ale również jako delikatny dodatek do pieczywa. Sama nazwa dania wywodzi się z Turcji. Oficjalnie(...)użyłam koperku. Jogurt grecki powinien być bardzo gęsty, wrzuć do go miseczki. Ogórki zlej ponownie z nadmiaru wody i dodaj do miseczki z jogurtem. Kolejno dodawaj czosnek, koperek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość zamieszaj delikatnie do połączenia się składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu jako dodatek do grilla, dań mięsnych, warzywnych czy też ryb. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

To Musisz Wiedzieć
Śledzie po grecku 170

Mój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów

Bajeczna Kuchnia
Grillowana ośmiornica 187

Grillowana ośmiornica to moje kulinarne wspomnienie z greckich wakacji. Za oknem mamy lato i znowu zapachniało mi Grecją, a ponieważ w  najbliższym czasie się tam

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenny burger ze szparagami i sosem duńskim 106

kapary, kiszone lub konserwowe ogórki, czy nawet anchois, dodaje daniom charakteru i świetnie komponuje się w wiosennym burgerze z rybą i szparagami. Jednak żeby burger miał w sobie tę wiosenną lekkość, zastąpiłam część majonezu w sosie jogurtem greckim i to był strzał w dziesiątkę! :D Zapraszam Was zatem na tego przepysznego burgera, którego przygotujecie w 30min! Kilka pociągnięć nożem, parę(...)posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Duński sos Remoulade 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka małych kaparów 1/2 łyżki musztardy 1 mała posiekana szalotka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekanka szpinakowa z cukinią 293

obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę gałki muszkatołowej 2 łyżeczki

KuchniaWeDwoje.pl