dziś szybko i pysznie było, polecam i Wam taką sałatkę. Aromatyczna sałatka z rukolą i pieczarkami. Tortellini wybierzcie ulubione z ulubionym farszem. Do podania zrobiłam lekką zupę grzybową, polecam. Sałatka z pieczarkami na rukoli. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemożna dostać świeże z polskich upraw. Surówka będzie składać się z miksu sałat dostępnego w marketach np w biedronce, jednak zawsze można kupić sałatę osobno i do tego np rukolę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mix sałat (ew 1 sałata i np 1 rukola) 1 papryka 1/3 puszki kukurydzy 1 duży pomidor ew można dodać 2-3 ogórki kiszone
Blog kulinarny S9.PLFacebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kuskusu. 15 dkg kuskusu 200 ml wrzącej wody 20 dkg sera feta 30 sztuk czarnych oliwek 2 duże garści sałaty rukoli 12 dużych pomidorków koktajlowych 2 zielone cebulki 15 listków melisy lekarskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/3 łyżeczka soli Jak zrobić sałatkę z kuskusem . Kuskus(...)Pomidorki pokroić na pół albo na ćwiartki. Drobno pokroić zieloną cebulkę. Ser seta pokruszyć lub pokroić w średniej wielkości kostkę. Listki melisy pokroić drobno. W misce wymieszać kuskus, pomidorki, rukolę, pokrojoną cebulkę, ser feta, pokrojoną melisę oraz czarne oliwki. Oliwę połączyć z sokiem z limonki. Zalać składniki w misce. Bardzo delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Letnia sałatka
mecooksszklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 150g mozzarelli tartej 4 duże cebule rukola kilka pomidorów koktajlowych pieprz, sól olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do momentu aż cebula będzie miękka(...)przygotowaną wcześniej cebulę z serem i koncentratem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią. 4. Pizzę kroimy na kawałki. Na wierzch układamy rukolę i pomidorki koktajlowe
Szefowa kuchnidrożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, pozostałe składniki: pieczarki pokrojone w plasterki, plastry salami o dowolnej wielkości, oliwki zielone, kukurydza gotowana, świeża rukola. Przygotowanie: Sos do pizzy: Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy ciągle mieszając, pilnujemy żeby(...)dowolnych proporcjach, kto jak lubi. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12 – 15 min. Pizza najlepiej smakuje z gronie rodzinnym i z świeżą rukolą. SMACZNEGO
Moniki Smakołykisera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone wino Przygotowanie: Z arbuza wykrawamy kulki za pomocą specjalnej łyżki lub kroimy w kostkę. Miętę i rozmaryn drobno siekamy, dodajemy do arbuza. Mieszamy. Kate’s Kitchen Lekko przesiekane(...)orzechy umieszczamy na suchej patelni i prażymy na złoto – podczas tego procesu przepięknie otwierają się ich aromaty. Kate’s Kitchen Liście rukoli rwiemy na mniejsze cząstki. Kate’s Kitchen Ser osączamy z nadmiaru zalewy i kroimy w niewielką kostkę. By dobrze się kroił należy go schłodzić. Obydwa składniki dodajemy do arbuza i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy uprażonymi
Kate's Kitchensałatki zajmuje zaledwie 30 minut. Nawet jeśli musielibyście zmiksować pesto to i tak jest to szybkie danie. Sałatka z feta 4 porcje Składniki: 200 g koktajlowych pomidorów 50 g rukoli 200 g makaronu, waga sucha 50 ml domowego pesto, u mnie z pesto z jarmużu 150 g koziego feta 200 g fileta z kurczaka 80 g wędzonego boczku w plastrach(...)Usmaż mięso w tłuszczu wytopionym z boczku. Dodaj mięso do makaronu wraz z pokruszonym boczkiem, fetą i pomidorami przekrojonymi na pół. Wymieszaj delikatnie sałatkę i przełóż na półmisek pokryty rukolą. Lekko przemieszaj. Sałatkę można jeść letnią lub na zimno. Smacznego! The post Szybka sałatka makaronowa z fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniazamrażalnika i pokroić. Składniki: 2 pęczki botwinki 100 g malin (duża garść) 50 g sera koziego (roladka) – 8 plastrów 100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej Garść rukoli lub innej sałaty Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę(...)minut z jednej strony i minutę z drugiej. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Krok 6 Posiekaj liście botwinki, przełóż do głębokiej misy, dodaj rukolę, przekrojone na pół pomidorki, groszek cukrowy i ugotowane buraczki, polej winegretem. Wymieszaj całość. Przekładaj na talerze, na wierzch kładź smażony ser, udekoruj orzechami włoskimi i malinami. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka
Niedzielny kucharzpszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0.5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 250/300 gramów serka twarogowego mielonego 1 garść ziaren słonecznika duża garść rukoli opcjonalnie szczypta chili Oddzielamy żółtka od białek ,białka ubijamy na sztywną pianę. Paprykę blendujemy, dodajemy olej i żółtka,dokładnie mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną ,mąkę pszenna, proszek do pieczenia ,mieloną paprykę(...)Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 170 stopniach. 6. Wyciągnąć z piekarnika ,studzimy,zdejmujemy delikatnie papier. Smarujemy serkiem (można przyprawić solą ,pieprzem i czosnkiem),na serek układamy rukolę i posypujemy słonecznikiem. (można orzechami włoskimi). Zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce .ok.3 godziny,a najlepiej
Andzia PichciPełna zdrowia sałatka Poleca się na uroczystości ,do pracy czy szkoły. 2 duże buraki 2 średnie gruszki, lub kilka plasterków ananasa ( ok.5szt ) 2 garście rukoli Ok 150 gram fety garść prażonego słonecznika sos winegret 2 opakowania Słonecznik uprażyć: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik,zmniejszyć ogień i prażyć od czasu do czasu mieszając. Ugotowane buraczki pokroić w kostkę(...)można wykorzystać tę po gotowaniu np. barszczu) gruszkę również w kostkę (skropić cytryną) W szklanej misce układamy kolejno Buraczki,gruszkę rukolę,fetę,pospać słonecznikiem Polewamy sosem winegret,Dokładnie mieszamy
Andzia PichciSałatka z łososiem i jajkiem Składniki : mały pęczek rzodkiewki z liśćmi (jeśli rzodkiewka nie jest ekologiczna, lepiej nie wykorzystywać liści) 1 mała sałata rzymska (albo pół sałaty masłowej) garść rukoli 1 awokado 4 jajka 100g wędzonego łososia 50g parmezanu mieszanka ziaren do posypania: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 ząbek czosnku(...)łyżka soku z cytryny 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sałatę, rukolę, rzodkiewkę dobrze umyć, osuszyć. Liście sałaty i rzodkiewki porwać/pokroić. Rzodkiewkę pokroić w talarki. Łososia pokroi w mniejsze kawałki. Jajka ugotować na pół miękko (włożyć do zimnej wody, gotować ok 2,5min od momentu zagotowania wody), obrać, przekroić na pół. Awokado przekroić
Obiad gotowymasło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść(...)plastry wędzonego łososia, żurawinę i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. 5. Gotowy quiche podawać na gorąco lub zimno posypany rukolą. Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia
Szalona Kuchnia Ewelinypierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ½ główki brokułu 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 200g sera do pizzy 200g sera wędzonego 2 szt. Sera mozzarella (kulki) Rukola Sposób przygotowania Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Rozrobione drożdże wlewamy, zagniatamy ciasto w trakcie dodając oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym(...)minutach zamieniamy miejscami i pozostawiamy na kolejne 5-7 minut. W międzyczasie posypujemy obficie pozostałym serem. Przyrumienioną od spodu pizzę wyciągamy z piekarnika i przed podaniem posypujemy rukolą
Kuchnia w czekoladzieElegancka przystawka z krążków bakłażana, pomidorków koktajlowych i mozzarelli. Prosta i szybka przekąska na ciepło, którą można podać na rukoli dodatkowo polaną oliwą czosnkową. Świetny pomysł także na kolację. Można przygotować je na kilka sposobów, np. na ostro z dodatkiem posiekanej chili, udekorować świeżą kolendrą lub bazylią, posypać tartym parmezanem, żółtym serem lub kozim. Będzie pysznie! Pieczone bakłażany z pomidorkami(...)lubczykiem. Całość lekko skrapiam oliwą czosnkową. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Tak przygotowane bakłażany piekę 15 minut. Podaję na ciepło na rukoli jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych warzyw była smaczna(...)śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc opinii o drugim jest dużo więcej. Moje bliny ze śledziem i śmietaną były poprawne, ale niestety trochę
Pasja Smaku