rukola - 6622 przepisów (strona:172/442)

Mini pizze z mini mozzarellą 139

szkl ciepłej wody 3,5 szkl mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju/oliwy oraz: pół opakowania mozzarelli mini Galbani 8-10 szt pomidorków koktajlowych kilka liści rukoli 3-4 plastry chudej wędliny odrobina oliwy ketchup sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Do miski wkładamy składniki na ciasto i wyrabiamy je. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Myjemy warzywa(...)połówki. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Odsączamy mozzarellę i przekrajamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy. Każdy placek smarujemy odrobiną oliwy oraz ketchupem. Układamy pomidorki, wędlinę, rukolę i ser. Posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA 221

PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA Zapraszam do zrobienia pizzy z włoską szynką Crudo na klasycznym, cienkim cieście. Delikatna i bardzo aromatyczna szynka idealnie łączy się z pikantną rukolą, odświeżającymi pomidorami i obłędną mozzarellą, który po stopieniu jest jednym z najlepszych serów jaki może znaleźć się na pizzy.  Składniki składniki na ciasto • mąka typ "00" 300 g • woda letnia(...)crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 14 minut w  220ºC  (termoobieg). Wyciągamy pizzę i kroimy wedle uznania. Dodajemy na pizzę pozostałą szynkę crudo, rukolę, pomidory oraz płatki, świeżo startego sera Grana Padano

chefintheforest
6 najlepszych przepisów z gruszkami 94

pieczona owsianka. Korzystajcie i podawajcie dalej! Przepisy z gruszkami królują w tym tygodniu! Smacznego i na zdrowie! Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Pieczona owsianka z gruszką Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem

Moja smaczna kuchnia
Letnia sałatka z rukolą i nektarynką 98

Składniki: opakowanie rukoli pół puszki kukurydzy pół słoika oliwek, ja użyłam zielonych pół opakowania sera feta 1 nektarynka 5 suszonych pomidorów na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka miodu, pół łyżeczki soli – wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę Przygotowanie: rukolę umyj i przełóż do miski posyp ja kukurydzą pomidory pokrój w mniejsze kawałki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Najpyszniejsze mini pizze w zdrowszej wersji :) 175

łyżeczki soli  1 łyżka oleju  150 ml ciepłej wody  Pozostałe dodatki: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (Edena) pomidor 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej garść miksu sałat lub rukoli kulka mozzarelli  taka sama ilość sera żółtego  sól i przyprawy wg upodobań (ja użyłam wyłącznie soli ziołowej) Przygotowanie: Na początek przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki(...)wyrośnięcia na 45 minut.  Kiedy ciasto rośnie przygotuj pozostałe składniki. Sery zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w kostkę. Duże liście sałaty poszatkuj na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz rukoli to wówczas jej nie krój.  Wyrośnięte ciasto podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj dłońmi kulkę, a następnie okrągły placek średniej grubości. Wszystko za pomocą dłoni. Brzegi ciasta delikatnie zawiń

Zdrowie na języku :P
Czereśniowa sałatka ze stekiem 100

Zawiera ona wszystko to co uwielbiam. Jest lekka, zdrowa i pożywna. Dużo sezonowych smakołyków na talerzu.                      2 garście rukoli 4 szparagi zielone 150 g czereśni 1 garść porzeczek 50 g sera lazur 1 stek z rostbefu sól,pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego sos: sól(...)Przesmażam chwilę.  Szparagi kroję na maszynce do chleba na cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie, porzeczki, ser lazur. Składniki sosu mieszam w słoiczku i polewam nim sałatkę

wesoła kuchnia
Spaghetti w pesto z rukoli z chrupiącym prażonym słonecznikiem 116

zajadać makaronowe smakołyki. Pesto można wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować.   Składniki: 250 g makaronu spaghetti, sól do smaku, pesto: 100 g świeżej rukoli, 80 g łuskanego słonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego,  sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 3 łyżki  drobno startego parmezanu, pieprz(...)czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: pesto: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ

Moniki Smakołyki
Poniedziałek: Błyskawiczna tajska zupa Tom Yum 135

kontakcie z gorąca wodą. I tak, zamiast trawy cytrynowej w zupie znalazła się limonka w plastrach, liście kaffir zastąpiła otarta skórka z limonki, a kapustę pak choy delikatna rukola. Dodaliśmy też marchew dla większej słodyczy. Naszym zdaniem wyszła świetna, słodko-kwaśna i pożywna zupa, zrobiona w kilka chwil. Składniki: Litr bulionu z domowej kostki 12 krewetek najlepiej surowych 1 łyżeczka(...)połowy. Posiekaj w plasterki chili. Krok 5 Układaj składniki w słoiku: do każdego wlej na dno kilka łyźek mleka kokosowego, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę sosu rybnego, dalej włóż rukolę, makaron, krewetki, imbir, marchew, pomidorki, chili, plasterek limonki i posiekane świeże zioła. Wsyp do skoków po 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Na wierzchu ułóż kostki rosołowe. Zagotuj solidny kubek wrzątku

Niedzielny kucharz
Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą 113

obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak(...)rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego

Raj dla Podniebienia
Wołowina z pitą z grilla 136

mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku.  4 chlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki selera naciowego sos czosnkowy: 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)grilluję.Cebulę kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem

wesoła kuchnia
Pizza na cienkim cieście którą zrobisz w pół godziny 147

czosnkowy znajdziesz w tym wpisie . Jeśli chodzi o dodatki to ostatnio często robimy pizzę na słodko. Ale Ty spokojnie możesz użyć czego tylko lubisz – kaparów, fig, oliwek, rukoli, salami, mozarelli, krewetek, brokułów, pieczarek, itp smakowych kombinacji. Jak zrobić pizzę na cienkim cieście? Mąkę przesiej. Jak mi się spieszy nie chce mi się to czynność tę pomijam. Do ciepłej wody(...)mozarellą albo jakimkolwiek innym żółtym serem, który akurat mam w lodówce. Układam też ulubione dodatki. Tym razem zrobiliśmy pizzę hawajską, z szynką oraz ananasem dla chłopców oraz drugą z rukolą, pomidorami i mozarellą w kulce dla mnie. Dobra pizza na cienkim cieście – jak długo ją piec? Pizzę wkładam na około 10-12 minut do piekarnika nagrzanego

Arbuziaki
Środa: Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 116

pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok 2 Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój(...)połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka z arbuza, fety i prosciutto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Linguini z sosem cytrynowym 111

łyżki masła 4 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka tartej skórki z cytryny 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę(...)rondla z sosem. Wymieszaj. Linguini powinno wchłonąć sos. Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj. Przed podaniem dodaj do pasty posiekaną pietruszkę i rukolę. Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny w osobnych miseczkach. Smacznego! Artykuł Wtorek: Linguini z sosem cytrynowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 129

pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok 2 Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój(...)połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami. Smacznego! Artykuł Sałatka z arbuza, fety i prosciutto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Linguini w sosie cytrynowym 109

łyżki masła 4 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka tartej skórki z cytryny 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki Garść posiekanej rukoli Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę(...)rondla z sosem. Wymieszaj. Linguini powinno wchłonąć sos. Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj. Przed podaniem dodaj do pasty posiekaną pietruszkę i rukolę. Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny w osobnych miseczkach. Smacznego! Artykuł Linguini w sosie cytrynowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz