rukola - 6622 przepisów (strona:177/442)

Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą 127

mojej kuchni. Wszystko za sprawą nowej mieszanki młodych listków Romantica od  Fit & Easy , która składa się z lekko kwaskowatej czerwonej i zielonej botwinki, wyrazistej rukoli i delikatnego szpinaku. Mix ma przyjemny, orzeźwiający smak, który świetnie łączy się z chrupiącą czerwoną cebulką, soczystą pomarańczą i ziemistym burakiem tworząc sałatkę petardę! Dodałam do niej także dającą sytość zieloną soczewicę(...)kolację: 2 pomarańcze 1,5 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 opakowanie mieszanki młodych listków botwinki, szpinaku i rukoli FIT&EASY Romantica 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 150 g ugotowanych buraków pokrojonych na kawałki ( patrz Rada ) 240 g ugotowanej zielonej soczewicy - z 1 puszki lub samodzielnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej 149

już tych walorów smakowych.       2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej garść rukoli (opcjonalnie)   sos 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu 2 zmiażdżone ząbki czosnku   sól, pieprz   Wszystkie składniki(...)mieszamy ze sobą i pozostawiamy na przynajmniej 15 minut aby się przegryzły. Pestki dyni siekamy nożem na mniejsze kawałki. Na płaski talerz rozsypujemy rukolę, chociaż można pominąć ten składnik. Na to układamy buraczki pokrojone w bardzo cienkie plasterki, lekko je solimy i pieprzymy. Całość posypujemy rozkruszonym serem feta, pestkami dyni i polewamy sosem

Jadło i czytadło
WRAPY Z KURCZAKIEM I PASTĄ Z CIECIERZYCY 148

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki podstawowe: 2 placki tortilli wieloziarnistej, 2 garście rukoli, 2 pałki lub udka z kurczaka (wcześniej ugotowane), kawałek czerwonej papryki, po 1/2 pepperoni czerwonej i zielonej (opcjonalnie). Składniki pasty: 150 g ciecierzycy z puszki, 2 pomidory suszone + łyżka oleju z pomidorów, łyżka wody(...)mniejsze kawałki, łączę z olejem, doprawiam do smaku. Ciecierzycę miksuję na gładką pastę z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozsmarowuję pastę, układam rukolę i kurczaka oraz posiekane papryki. Tortillę zwijam ściśle w rulon, kroję w mniejsze kawałki

JejKuchnia
Sałatka z tuńczykiem i awokado 137

polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól(...)pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z tuńczykiem i awokado 154

polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól(...)pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Wszystkie składniki sałatki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
PIZZA Z PATELNI 1299

wody 2 łyżki oleju sól, szczypta łyżka czubata ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego 5 plastrów szynki 1,5 szklanki tartej mozzarelli rukola pomidorki koktajlowe zioła prowansalskie Wykonanie: *Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na połowę. *Rozwałkowujemy ciasto. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wykładamy ciasto. Kiedy od spodu(...)zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Zapieczoną stronę smarujemy przecierem, wykładamy ser oraz plasterki szynki. Patelnię przykrywamy, podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera oraz zrumienienia spodu. * Na gotową pizzę wykładamy rukolę oraz połówki pomidorków . Podajemy na gorąco posypując ziołami prowansalskimi. Moja pizza powstała na granitowej patelni Ballarinii z serii Lucca. W sklepie internetowym  COOKIN.PL za świetne pieniądze można zakupić zestaw

Z Majeczką w kuchni
Pizza z Mięsem Mielonym 156

ostrej 1 łyżeczka  papryki  czerwonej słodkiej Dodatkowo 20 g  sera  żółtego tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 2 łyżki  kaszy   manny Rukola Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże oraz olej. Mieszam dokładnie. Do miski z mąką wymieszaną z przyprawami wlewam zaczyn. Dokładnie(...)Ciasto smaruję koncentratem, solę, posypuję serem żółtym tartym.  A następnie kładę farsz oraz ogórki. Piekę ok 200 stopniach przez ok 20 min. Podaję z ulubionym sosem i posypaną rukolą

Gotowanie Patki
Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii 159

Słodkie o czerwono różowym soku. Najlepsze o tej porze czerwone pomarańcze Kupiłam w kooperatywie spożywczej na warszawskim Muranowie. 3 pomarańczce czerwone z Sycylii garść rukoli orzechy włoskie do maku 1/2 szt papryczki chili pestki słonecznika 1 mała czerwona cebula 1 czerwona cykoria dressing: sok z jednej czerwonej pomrańczy sól do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu(...)Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.  Pociąć cykorię. Słonecznik i posiekane orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Rozłożyć rukolę, posypać orzechami, polać dresingiem

AZgotuj!
Klopsiki cielęce w sosie grzybowym z pesto makaronem 145

łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ¼ łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 300 ml słodkiej śmietanki, 36% lub mniej Do podania makaron z pesto rukola Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj śmietankę, sól i przyprawy, wymieszaj. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Zwilż dłonie zimną wodą i formuj małe kuleczki o wadze około(...)klopsiki i gotuj sos przez 5 minut. Gotowe klopsiki w sosie posyp natką pietruszki. Tak przyrządzone klopsiki podaj z ziemniaczanym puree lub z makaronem wymieszanym z zielonym pesto i rukolą czy inną sałatą. Smacznego! The post Klopsiki cielęce w sosie grzybowym z pesto makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Jarskie wrap z naan, batatów i awokado 137

wyobrażam sobie jak smakują latem ze świeżymi warzywami czy owocami. Oj będzie się działo za kilka miesięcy! Jarskie wrap Składniki: na 2 porcje 2 naan, tutaj przepis garść rukoli 1 batat 1 łyżka zgniecionych nasion kolendry i kminu rzymskiego 1 łyżka oliwy 1 awokado kilka krążków czerwonej cebuli Sos jogurtowy 4 łyżki pokrojonej kolendry 250 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu(...)polej oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 25 minut. Awokado obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Podane składniki na sos wymieszaj w naczyniu. Obłóż naan rukolą, kolendrą, cebulą, batatami i awokado. Polej sosem i gotowe.   The post Jarskie wrap z naan, batatów i awokado appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pizza z tuńczykiem 165

pomidorowy do pizzy 1 puszka tuńczyka w oleju 40 g anchois 10 -15 szt. oliwek zielonych lub czarnych 100 g sera rokpol lub inny niebieski pleśniowy garść rukoli   Wykonanie pizzy Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa(...)gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę. Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki, posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż składniki, poza rukolą, ją kładziemy na upieczonej już pizzy. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy przez 10 minut

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonych buraczków, avokado i feta 123

przekór Tłustemu Czwartkowi proponuję sałatkę z pieczonych buraków z awokado. Niebo w gębie,  tylko tyle powiem! 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego garść rukoli 1 avocado 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego(...)zmiażdżony  ząbek czosnku     Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę. Na półmisku rozłożyć rukolę, na nią buraczki, pokrojony w kostkę ser feta oraz avocado pokrojone również w kostkę i skropione cytryną (aby nie ściemniało). Polać sosem przygotowanym ze składników. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Orientalne pstrągi z patelni 116

połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kilku miejscach z obu stron(...)marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10 minut. Pstrągi podawać z kaszą jęczmienną pęczak ugotowaną al dente, garścią rukoli, plasterkami gruszki posypanymi orzechami włoskimi i skropionymi octem balsamicznym. Udekorować świeżymi listkami kolendry. 1 porcja to ok. 675kcal , węglowodany: 57g, białko: 42g, tłuszcz: 31g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog