podaję przepis, może też byś smaczną przekąską w ciągu dnia lub lekką kolacją. Ja do mojego omletu dodałam różne rodzaje bazylii - między innymi cynamonową, ależ bosko pachnie! - i rukolę, ale możecie też dodać swoje ulubione zioła, wszystkie będą się wspaniale komponować i pasować. Omlet z zielonym groszkiem i bazylią - idealne śniadanie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 wiejskie jaja(...)łyżki mleka 1 szklanka mrożonego groszku Poltino 4-5 plasterków dojrzewającej szynki listki rukoli listki bazylii sól świeżo zmielony pieprz olej lub masło do smażenia Wykonanie: Zamrożony groszek wrzucamy do garnka, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityosoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 plastry wędzonego łososia 1 łyżka białego sera 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 rzodkiewki 1 łyżeczka pestek granatu 1 garść rukoli 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy biały ser, dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek i startą rzodkiewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy(...)jednolitą kremową masę. Na plastry wędzonego łosia nakładamy kremowy twarożek i zwijamy w rulon. Na talerzu układamy liście rukoli, a na nich roladki z łososia. Całość posypujemy pestkami granatu, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
kulinarnyJasztuki oliwa - 2-3 łyżki sól, pieprz Nadzienie serek twarogowy - ok. 200g (typu Almette) ricotta - 100g jajka - 2-3 sztuki ser feta - ok. 200g, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego rukola - garść koperek - 3 łyżki, posiekanego sól, pieprz Wykonanie: Pieczone buraki: Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie oliwą i lekko doprawiając solą i pieprzem. Pieczemy(...)sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut. Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alergeny Alergeny jajka Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja
Pogotujmy.plteż do: – szparagi z jajkiem – sałatka ze szparagami i jajkiem – omlet z białek Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: – 3 jajka – garść świeżej rukoli – 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej – pół awokado – sól, pieprz – oliwa do smażenia Przygotowanie : Jajka wbij do miski i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Rozkłóć(...)patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane i wlej jajka. Smaż omlet z obu stron na niewielkim ogniu aż jajka się zetną. Przełóż omlet na talerz, na połowie połóż rukolę, szynkę parmeńską i plasterki awokado. Złóż omlet na pół. Podawaj od razu. SMACZNEGO! Artykuł Omlet z szynką parmeńską pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plSkładniki : - 500 g zielonych szparagów - 500 g ziemniaków - oliwa z oliwek - czarny pieprz - pęczek koperku - zielone oliwki Do podania : - rukola - pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 lub 3 części. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Koperek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Nakładamy(...)dużego lub kilku naczyń żaroodpornych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pueczemu dodmomemom aż ziemniaki będą miękkie. Około 30 minut. Po wyjecu i lekkim przestudzeniu na gore układamy rukolę i pomidorki. Skrapiamy oliwa
Szkrab Je Sampokojowej → 15 dag sera żółtego tartego np. cheedar → 1/2 czerwonej cebuli → 2 ogórki kiszone → ulubiony sos np. BBQ → sól i pieprz do smaku → np. świeża rukola do posypania DODATKOWO: → kasza manna lub bułka tarta do podsypywania blaszki →olej najlepiej rzepakowy lub margaryna do posmarowania blaszki PRZYGOTOWANIE: 1. Do misiki wlewam ciepłe mleko , dodaję cukier , drożdżę(...)Posypuję serem żółtym a nastęnie dodaję pozostałe składniki. 8. Piekę ok 15 minut -20 minut w 180 stopniach. 9. Po upieczeniu polewam ulubionym sosem i posypuję świeżą rukolą. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiMożna też składniki dobierać według własnych upodobań lub po prostu wykorzystać to co mamy w lodówce. Składniki: szynka konserwowa serek twarogowy z ziołami ogórki konserwowe papryka żółta i czerwona rukola szczypiorek Przygotowanie: Plasterki szynki przekroić na pół. Posmarować serkiem ułożyć po kawałku papryki, ogórka i kilka listków rukoli. Zwinąć w roladkę i związać szczypiorkiem
Ala piecze i gotujemnie dołączą. Tematem pichcenia są szparagi. Właśnie z ich udziałem przygotowałam aromatyczna sałatkę. Szczególnie polecam Wam prosty winegret z dodatkiem mielonych orzechów włoskich... Składniki na 4 porcje: 60 g rukoli 10 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ser camembert Sos: 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju, np. z ostropestu(...)Szparagi bez zdrewniałych końcówek ugotować al dente w osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzić i przekroić na pół. Camembert pokroić w romby. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, camembert i przekrojoną na pół szynkę parmeńską. Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem, orzechami, wodą i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach
Czerwień i błękitsałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół. Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce(...)pomidorki. Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing. Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki. Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem
R'n'G KitchenSkładniki : • 2 garście rukoli lub roszponki • 4 jajka ugotowane na twardo • pęczek rzodkiewek • 3 łyżki kiełków rzodkiewki • sól • pieprz • oliwa z oliwek Przygotowanie : Rukolę/roszponkę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy, rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy całość solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy umytymi kiełkami
KUCHNIA POLSKAszparagami ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z kasza i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanego pęczaku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli listki kolendry lub pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi gotujemy na parze przez 5 minut. Następnie kroimy(...)kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka. W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i oliwę. Do miski wrzucamy kaszę, szparagi, cebulę i porwaną na kawałki rukolę. Wszystko zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i posypujemy listkami kolendry lub pietruszki
Kulinarne przygody Gatitywiosna za oknem zachęca do jedzenia kolorowo i oczywiście zdrowo. Idealnie w ten schemat wpisuje się zapiekane awokado z jajkiem sadzonym, burakami i serem feta podane na świeżej rukoli w towarzystwie chrupiących pestek dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 duże awokado 2 jajka 1 burak ser feta pestki dyni dressing: oliwa cytryna pieprz i sól Awokado obieramy ze skórki(...)żaroodpornym wraz z pokrojonym w plastry burakiem i serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do momentu aż w jaku zetnie się białko a żółtko pozostanie płynne. Na talerzu układamy rukolę i polewamy ją przygotowanym dressingiem a następnie układamy na niej zapieczone awokado buraki i ser. Pestki dyni prażymy na patelni do chrupkości i posypujemy nimi powstałe danie. Smacznego
Między kuchnią a pokojemśredniej wielkości ugotowane ziemniaki (lub 8 mniejszych) 1 szklanka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 150 g sera feta sól, pieprz, czosnek mielony do podania: świeża rukola i pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę pokrojoną w talarki, a kiedy się zeszkli dodaję ziemniaki. Doprawiam je solą, pieprzem i czosnkiem, smażę na złoty(...)kolor z obu stron. Zdejmuję ziemniaki z cebulą z patelni na talerz, na tej samej patelni przesmażam zielony groszek. Wykładam na talerz. Posypuję pokruszonym serem feta, dodaję rukolę i świeże pomidory. Można dodatkowo skropić oliwą czosnkową. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkimajówkę polecam lekką sałatkę w zielonościach... Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ok. 1 szklanki czarnych oliwek, odcedzonych ok. 2/3 kostki fety, np. Pilos ok. 50 g rukoli Sos: 4 łyżki oleju, np. lnianego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki płynnego miodu skórka starta z połówki cytryny płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich ew. sól i pieprz Oliwki pokroić w poprzek, każdą(...)części. Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z ciecierzycą. W kubku wymieszać składniki sosu dokładnie połączyć. Fetę pokroić w kostkę, a jeśli jest miękka, to rozkruszyć w palcach. Dodać do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitczosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść świeżej rukoli – kilkanaście zielonych szparagów – 2-3 jajka – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały ząbek czosnku – 1 łyżeczka musztardy dijon Przygotowanie : Szparagi umyj i odłam końcówki(...)Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Jaja ugotuj na miękko, ostudź w zimnej wodzie i obierz. Na talerzu połóż rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach połóż jaja ugotowane na miękko, które przekrój najpierw wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody
nietylkopasta.pl