rukola - 6622 przepisów (strona:183/442)

Juicy colorful spicy heaven 217

warzywom. Dla wegetarian/wegan polecam wersję bez polędwicy. Dla tych co jedzą wszystko z pyszną grilowaną poledwicą :D Danie: 2-3 osoby  Przygotowanie: 20 minut Składniki sałatki: garść świeżej rukoli garść świeżych liści szpinaku baby garść posiekanego pora (ok 5 cm) 1/2 długiej słodkiej świeżej czerwonej papryki 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych garść posiekanej świeżej natki kolendry(...)pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy w całości. Na osobnym płaskim naczyniu, układamy salatę, rukolę, szpinak, pokrojoną parykę, posiekaną bardzo drobno kolędrę oraz pora. Posypujemy ciepłym ryżem. Lekko mieszamy. Podpieczoną polędwicę wyciągamy z pieca lub grilla, i plastrujemy ją na ok 1,5 cm kawałki. Układamy na gorącej patelni

Lajtkraft food intolerance
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 182

powstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników(...)minutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia

Even Better Food
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 136

łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 6 łyżeczek rozgniecionego czarnego pieprzu 200g mrożonego zielonego groszku 200g marchewki 30g masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku garść rukoli łyżeczka ziaren sezamu Wyciągnąć tuńczyka z lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny(...)szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa zmiksować na gładkie puree, jeśli potrzeba dolać wodę z gotowania, żeby nieco rozrzedzić powstałą pastę warzywną. Ja przygotowałam rzadsze puree z groszku i nałożyłam na rukolę, a marchewkowe gęstsze puree formowałam za pomocą dwóch łyżek i posypałam ziarenkami sezamu. 1 porcja to ok. 385 kcal , węglowodany: 10g, białko: 32g, tłuszcz: 24g SMACZNEGO

Dietolog
Sałatka z bobu, fety i jajka 174

przepyszna !   250 g bobu w łupinkach 2 jajka 1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść rukoli sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Bób ugotować al dente w osolonej(...)twardo. Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę. Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka. Posypać groszkiem, całość polać sosem

Jadło i czytadło
Zupa kremowa z białych warzyw 114

łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego   Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną(...)jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić

To co kocham
Góralska tarta z oscypkiem, pomidorami i rukolą 203

mąki pszennej  - 125 g masła  - 1 łyżeczka soli  - 2 żółtka  - 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 4 małe oscypki, mogą też być korboce - 4 pomidory - rukola - czarnuszka 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy, wałkujemy i wykładamy na  wysmarowaną olejem formę do tarty. U mnie wystarczyło na 1 dużą o średnicy(...)ciasto pokrojone w plastry pomidory, posypujemy czarnuszką i układamy oscypki lub korboce. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut. 2. Tartę podajemy na ciepło posypując obficie zieloną rukolą

Apetyczna babeczka
FIT PIZZA na cienkim cieście 165

dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella : bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal w 100 g produktu) 50 g sera gouda  1 garść liści rukoli PRZYGOTOWANIE Drożdże kruszymy do szklanki i mieszamy w szklance z wodą i cukrem przez około 5 min (tak aby nie było grudek). Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz(...)przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też:  Dieta i pizza - czy to możliwe? ;  Pizza - historia prawdziwa

Better Life By Auntie Ju
SAŁATKA Z MINI KUKURYDZĄ I KURCZAKIEM 202

drugie śniadanie proponuję lekka sałateczkę z mini kolbami kukurydzy i kurczakiem. Można zabrać ze sobą do pracy, można zjeść od razu w domu. Kto jak woli ;) Składniki: rukola- 2 garście pomidorki koktajlowe -3 kolorowe- ok 8 sztuk 1 mała pierś z kurczaka 4 mini kolby kukurydzy  20 kostek sera Salatos  MLEKOVITA dressing: 3 łyżki oleju lnianego kilka kropli(...)cytryny pól łyżeczki miodu  1/2 musztardy sól, pieprz Wykonanie: *Pierś z kurczaka oprószamy sola, pieprzem, słodką papryką, kroimy w kosteczkę, obsmażamy na rumiano.  *Na talerz wykładamy rukolę, połówki pomidorków, kostki sera feta, kolby kukurydzy pokrojone na małe kawałki. * Miód , musztardę, olej lniany mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę

Z Majeczką w kuchni
PESTO Z RUKOLI I MIGDAŁÓW 101

PESTO Z RUKOLI I MIGDAŁÓW SKŁADNIKI; - 300 g rukoli - 1/2 szklanki migdałów sparzonych bez skórki - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz Palce lizać

SMYKWKUCHNI
rolki z ogórka i awokado 195

zrobione rolki zmiękną i puszczą sok.  składniki 1 wężowy ogórek 1 dojrzałe awokado 70 g koziego twarożku sól, pieprz łyżka koperku sok z cytryny płatki papryki parę listków rukoli, rzodkiewki - opcjonalnie Przygotowanie Ogórek pokroić wzdłuż w cienkie paski ( obieraczką do warzyw).  Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, usunąć skórkę. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać kozi(...)twarożek, koperek, wszystko rozgnieść widelcem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Paski ogórka posmarować pastą z awokado, na każdym można dołożyć listek rukoli. Zawinąć w rulonik,  ustawić na talerzu,  posypać płatkami papryki, przybrać plasterkami rzodkiewki,  podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Stare Gary
Quesadilla z szynką / Tortilla 111

została zapieczona na suchej teflonowej patelni.  Składniki na 8 kawałków: 2 placki tortilli ser cheedar lub żółty np: edamski około 200-250 g kilka plastrów szynki około 6 rukola odrobina sosu pomidorowego do przesmarowania placków, może to być passata czy przecier pomidorowy ( doprawcie ziołami wedle uznania)   Wszystkie składniki będziemy wykładać tylko na połówkę tortilli. W pierwszej kolejności smarujemy(...)sosem, następnie sypiemy 1/4 porcji startego sera. Układamy połowę porcji szynki, kilka liści rukoli, a na koniec posypujemy 1/4 porcji sera. Pustą część tortilli dociskamy do farszu i układamy na patelni. Identycznie postępujemy z drugą tortilla. Zapiekamy z dwóch stron, na średnim ogniu dosłownie chwilę, placki szybko się zarumienią, a ser rozpuści. Moja patelnia ma 28 cm średnicy, więc

Rusty Fork
Kasza jaglana z warzywami i twarogiem 314

Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała marchewka 1/3 pora 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku olej kokosowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki garść rukoli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz szczypta oregano szczypta słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki twarogu Przygotowanie: Czosnek i pora drobno pokroić. Paprykę pokroić na małe kawałki(...)marchewkę obrać i pokroić w słupki. Rukolę umyć i porwać. Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą. 1 szklankę wody wlać do garnka, posolić i zagotować. Dodać kaszę i gotować około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić czosnek, paprykę, pora i marchewkę. Smażyć około 3 minuty. Dorzucić natkę pietruszki. Dodać

Jaglusia
Omlet śniadaniowy zielony ze szpinakiem 202

łagodzi dolegliwości chorób: kamica nerkowa i dna moczanowa. Pokrzywa jest też bogata w mikroelementy, witaminy i sole mineralne. Inne "zielone dodatki" do omleta to może być zamiast szpinaku: rukola, roszponka, młode listki botwiny, listki rzodkiewki czy choćby aromatyczna bazylia. SKŁADNIKI na 2 osoby: 4-6 jajek 1-2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry (może być też(...)bazylia, rukola, roszponka czy inne młode listki warzyw) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 g świeżego szpinaku (umyty i osuszony) 1 łyżeczka oleju lub oliwy + 1 łyżeczka masła (lub bez masła) 50 g startego grubo sera żółtego z ziołami lub ewent. naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozkłucić widelcem w miseczce jajka z solą i i pieprzem Wymieszać następnie jajka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przepis #13 Zielone naleśniki 108

jajko - odrobina soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - 50 ml wody - 200 szpinaku ( u mnie był mrożony) - przyprawy: sól, pieprz, czosnek - olej do smażenia Farsz - rukola - ser mozarella Na patelni rozgrzewam olej a następnie podsmażam szpinak przyprawiając go czosnkiem, solą oraz pieprzem. Zostawiam do lekkiego ostygnięcia. W misce mieszam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Wlewam mleko(...)oraz wodę. Dodaję jajko. Całość mieszam dokładnie.  Kolejno dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Ponownie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Następnie układam na nich rukolę oraz mozarellę. Zawijam w rulon i podpiekam w piekarniku ok 10 minut.  Sos - 100 gram papryki czerwonej - 100 ml passaty pomidorowej - przyprawy: sól, pieprz, chilli Paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnuszku. Dodaję

Health-Fit-Life
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 159

stał się doskonały dla Was. 5 buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet(...)się zredukuje.  Buraczki przenieść do salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek.  Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym .  Tu  znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk