Składniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 5 truskawek (ok. 75 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta(...)kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona słonecznika. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzrobiłam. Moje ulubione składniki które na pewno wiele osób zajada ze smakiem dziś wylądowały w sałatce na sposób śródziemnomorski. Sałatka jest mega pyszna, zdrowa i pożywna. Oliwki obniżają cholesterol, rukola ma "zero" kalorii, czarnuszka leczy wszystko co się da, a awokado obniża poziom złego cholesterolu czyli co? jemy nie tylko dla urody i zaspokojenia głodu ale na zdrowie(...)Śródziemnomorska sałatka z awokado, rukoli i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczarny pieprz cytrynowy sól olej np. ryżowy SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 500 g przecieru pomidorowego mała cebula pęczek świeżej bazylii świeżo mielona sól, pieprz czarny EWENTUALNE DODATKI: ulubiony ser rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na tarce na grubych oczkach ścieramy marchewkę i seler, kroimy drobno cebulę oraz czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy na oleju (np. ryżowym), dodajemy liście laurowe(...)przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Taką wersję cannelloni możemy również zapiec w piekarniku np. z serem. Co prawda tego na obrazku nie ma, ale tuż przed podaniem polecam udekorować talerz rukolą, która będzie idealnym dopełnieniem smaku :) Życzę smacznego
wege i kropkawszystko na patelnię. Przyjść za kilka minut po gotowe ;) Składniki: 3 jajka 1 łyżka masła (np. klarowanego) Odrobina soli i pieprzu 1 młody burak wraz z nacią Garść rukoli Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na pianę. Do sztywnej dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło przekładamy na patelnię, rozgrzewamy(...)Wlewamy masę jajeczną, posypujemy obranym, drobno posiekanym burakiem oraz jego nacią. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu do przyrumienienia spodu i ścięcia wierzchu. Podajemy na ciepło z odrobiną rukoli i pieczywem
Kuchnia w czekoladzieTreściwa sałatka niekoniecznie musi być z kurczakiem. Tutaj mięso świetnie zastępują orzechy i ser camembert. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują, co daje nam naprawdę cudowny efekt:). 2 garści rukoli 1/2 krążka sera camembert 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-6 owoców winogrona Dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z cytryny(...)talerzu układamy kolejno: rukolę, ser camembert, posiekane orzechy włoskie, przekrojone na pół winogrona. 2. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Podajemy z grzankami
Szefowa kuchnizawsze całe danie na jednym talerzu, ale w innej formie podania:) SKŁADNIKI SAŁATKA Duży pomidor ogórek zielony ogórek kiszony cebulka porzeczki rukola sól DO SOSU Z KURCZAKA 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku kurkuma imbir w proszku ok 1/2 łyżeczki 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 puszki pomidorów pelati sól pieprz kolendra w ziarenkach ( rozgniotłam 1/2 łyżeczki(...)moździerzu) olej kokosowy lub masło Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę. Rukolę poszarpać. Posolić wymieszane warzywa tuż przed podaniem. Przygotować kurczaka w sosie. Na patelnię wrzucić łyżkę oleju kokosowego, cebulke, czosnek a po chwili pokrojonego w kostke fileta z kurczaka. Doprawić przyprawami i dusić około 10 minut. Wlać mleko kokosowe i pomidory pelati. Dusić jeszcze chwilkę, w razie konieczności doprawić
harrisaobiad w kilka chwil. Składniki (3-4 osoby): woreczek 100 g ugotowanego ryżu parabolicznego pęczek botwiny (5 buraków) 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia rukola do przybrania sól, pieprz, łyżka jogurtu naturalnego Wykonanie: Warzywa umyć. Z botwinki odciąć łodygi, usunąć z łodyg liście i pokroić w kostkę. Buraczki obrać ze skórki i także posiekać(...)tłuszcz, włożyć warzywa, doprawić do smaku i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, lub aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodać ryż i łyżkę jogurtu. Przybrać rukolą. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnydokładną ilość składników gdyż zazwyczaj robię ją ,,na oko'' wrzućcie wszystkie składniki wedle uznania, lubicie więcej pomidorów dorzućcie, więcej ogórków sałaty jak lubicie... główka sałaty 2-3 garście rukoli ok 10-15 pomidorków koktajlowych pół średniego słoiczka oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody(...)łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół do dressingu, ja dodałam (czosnek, oregano, bazylię, majeranek, koperek) Przygotowanie : sałatę poszarpać, wrzucić do miski, dodać rukolę, pokrojone na pół lub na ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki i ser feta, dodać oliwki składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręcić i potrząsać aż składniki się
zdrowa vege kuchniazwykłym arbuzem, jednak trzeba niemal od razu zjeść, bo puszcza sok. Proponujemy wersję z żółtym, można ją wtedy przygotować z godzinę wcześniej. Składniki 250 g sera feta opakowanie rukoli 250 g żółtego arbuza 2 łyżki jasnego miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 50 ml oliwy z oliwek kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie Rukolę rozłożyłem na półmisku, na niej
R'n'G Kitchenletnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g rukoli garść liści bazylii 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 250 g gemelli , waga sucha Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki(...)morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą i bazylią. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Napełnij miseczki lub talerze i posyp ratatouille pietruszką i szczypiorkiem. Podawaj na gorąco. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniasięgnijcie po te wrapy z omletów. Przygotowanie nie jest trudne, ot - smażymy jak naleśniki, ważne tylko by wypełnić je wyrazistymi dodatkami. Ja dołożyłam obok świeżego ogórka także ogórka małosolnego, rukolę, szynkę, sałatę. Może być też ser feta, czy jak ktoś lubi - nawet pieczone mięso. Całość świetnie zastępuje pszenne tortille. Co prawda, czuć, że to jest jednak omlet(...)najpierw dolną część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę. Dodatki, przykłady: sałata ser feta pieczone mięso szynka dobrej jakości ser wędzony ryby wędzone rzodkiewka rukola salami papryka różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp) Wasze pomysły, Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyTortellini a do tego ulubione pesto i mamy szybki obiad. Pesto może być dowolne, u mnie moje ulubione z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 500 g tortellini z nadzieniem serowym 4 łyżki pesto z rukoli ser sałatkowy lub feta do posypania Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze osączyć i przełożyć do dużej miski. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Nałożyć
Monia miesza i gotujeMniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie(...)kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę, polewamy miodem
Szefowa kuchnipieprz Dressing: - 6 łyżek gazowanej wody mineralnej, u mnie kinga pienińska - 3 łyżki oliwy lub oleju - 1 łyżka majonezu - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - cukier Dodatkowo: - sałata - rukola - pęczek rzodkiewek - chabry 1. Mięso myjemy i kroimy w plastry, posypujemy przyprawami i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, a następnie wyjmujemy(...)papier kuchenny aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Wystudzone mięso posypujemy czarnuszką. 2. Liście sałaty i rukoli myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Rzodkiewki po umyciu kroimy w plastry. 3. Z wody mineralnej, oliwy i przypraw robimy dressing łącząc ze sobą wszystkie składniki, a następnie polewamy nim sałatkę. Wierzch zdobimy kwiatami lub samymi listkami kwiatów
Apetyczna babeczkazupa Wam nie podejdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 główki sałaty masłowej liście sałat lodowych i rzymskich ( pęczek, dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz(...)smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy i podsmażamy na maśle , jak się już zrumienią, dodajemy oczyszczone z gospodarzy ( ślimaki i inne stwory ), pokrojone , liście sałat , rukoli i większą część trybuli , smażymy na maśle do chwili, aż zielenina zrobi się miękka ( trwa to około minuty ) . Zalewamy całość wodą , wrzucamy kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( przekrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku
Ogrodnik w podróży