wszystko na patelnię. Przyjść za kilka minut po gotowe ;) Składniki: 3 jajka 1 łyżka masła (np. klarowanego) Odrobina soli i pieprzu 1 młody burak wraz z nacią Garść rukoli Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na pianę. Do sztywnej dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło przekładamy na patelnię, rozgrzewamy(...)Wlewamy masę jajeczną, posypujemy obranym, drobno posiekanym burakiem oraz jego nacią. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu do przyrumienienia spodu i ścięcia wierzchu. Podajemy na ciepło z odrobiną rukoli i pieczywem
Kuchnia w czekoladzieTreściwa sałatka niekoniecznie musi być z kurczakiem. Tutaj mięso świetnie zastępują orzechy i ser camembert. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują, co daje nam naprawdę cudowny efekt:). 2 garści rukoli 1/2 krążka sera camembert 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-6 owoców winogrona Dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z cytryny(...)talerzu układamy kolejno: rukolę, ser camembert, posiekane orzechy włoskie, przekrojone na pół winogrona. 2. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Podajemy z grzankami
Szefowa kuchnizawsze całe danie na jednym talerzu, ale w innej formie podania:) SKŁADNIKI SAŁATKA Duży pomidor ogórek zielony ogórek kiszony cebulka porzeczki rukola sól DO SOSU Z KURCZAKA 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku kurkuma imbir w proszku ok 1/2 łyżeczki 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 puszki pomidorów pelati sól pieprz kolendra w ziarenkach ( rozgniotłam 1/2 łyżeczki(...)moździerzu) olej kokosowy lub masło Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę. Rukolę poszarpać. Posolić wymieszane warzywa tuż przed podaniem. Przygotować kurczaka w sosie. Na patelnię wrzucić łyżkę oleju kokosowego, cebulke, czosnek a po chwili pokrojonego w kostke fileta z kurczaka. Doprawić przyprawami i dusić około 10 minut. Wlać mleko kokosowe i pomidory pelati. Dusić jeszcze chwilkę, w razie konieczności doprawić
harrisaobiad w kilka chwil. Składniki (3-4 osoby): woreczek 100 g ugotowanego ryżu parabolicznego pęczek botwiny (5 buraków) 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia rukola do przybrania sól, pieprz, łyżka jogurtu naturalnego Wykonanie: Warzywa umyć. Z botwinki odciąć łodygi, usunąć z łodyg liście i pokroić w kostkę. Buraczki obrać ze skórki i także posiekać(...)tłuszcz, włożyć warzywa, doprawić do smaku i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, lub aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodać ryż i łyżkę jogurtu. Przybrać rukolą. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnydokładną ilość składników gdyż zazwyczaj robię ją ,,na oko'' wrzućcie wszystkie składniki wedle uznania, lubicie więcej pomidorów dorzućcie, więcej ogórków sałaty jak lubicie... główka sałaty 2-3 garście rukoli ok 10-15 pomidorków koktajlowych pół średniego słoiczka oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody(...)łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół do dressingu, ja dodałam (czosnek, oregano, bazylię, majeranek, koperek) Przygotowanie : sałatę poszarpać, wrzucić do miski, dodać rukolę, pokrojone na pół lub na ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki i ser feta, dodać oliwki składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręcić i potrząsać aż składniki się
zdrowa vege kuchniazwykłym arbuzem, jednak trzeba niemal od razu zjeść, bo puszcza sok. Proponujemy wersję z żółtym, można ją wtedy przygotować z godzinę wcześniej. Składniki 250 g sera feta opakowanie rukoli 250 g żółtego arbuza 2 łyżki jasnego miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 50 ml oliwy z oliwek kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie Rukolę rozłożyłem na półmisku, na niej
R'n'G Kitchenletnie upały. Ratatouille spaghetti Składniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 300 g pomidorów koktajlowych 1 duża marchewka 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 50 g rukoli garść liści bazylii 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 250 g gemelli , waga sucha Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki(...)morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą i bazylią. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Napełnij miseczki lub talerze i posyp ratatouille pietruszką i szczypiorkiem. Podawaj na gorąco. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniasięgnijcie po te wrapy z omletów. Przygotowanie nie jest trudne, ot - smażymy jak naleśniki, ważne tylko by wypełnić je wyrazistymi dodatkami. Ja dołożyłam obok świeżego ogórka także ogórka małosolnego, rukolę, szynkę, sałatę. Może być też ser feta, czy jak ktoś lubi - nawet pieczone mięso. Całość świetnie zastępuje pszenne tortille. Co prawda, czuć, że to jest jednak omlet(...)najpierw dolną część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę. Dodatki, przykłady: sałata ser feta pieczone mięso szynka dobrej jakości ser wędzony ryby wędzone rzodkiewka rukola salami papryka różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp) Wasze pomysły, Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyTortellini a do tego ulubione pesto i mamy szybki obiad. Pesto może być dowolne, u mnie moje ulubione z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 500 g tortellini z nadzieniem serowym 4 łyżki pesto z rukoli ser sałatkowy lub feta do posypania Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze osączyć i przełożyć do dużej miski. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Nałożyć
Monia miesza i gotujeMniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie(...)kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę, polewamy miodem
Szefowa kuchnipieprz Dressing: - 6 łyżek gazowanej wody mineralnej, u mnie kinga pienińska - 3 łyżki oliwy lub oleju - 1 łyżka majonezu - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - cukier Dodatkowo: - sałata - rukola - pęczek rzodkiewek - chabry 1. Mięso myjemy i kroimy w plastry, posypujemy przyprawami i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, a następnie wyjmujemy(...)papier kuchenny aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Wystudzone mięso posypujemy czarnuszką. 2. Liście sałaty i rukoli myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Rzodkiewki po umyciu kroimy w plastry. 3. Z wody mineralnej, oliwy i przypraw robimy dressing łącząc ze sobą wszystkie składniki, a następnie polewamy nim sałatkę. Wierzch zdobimy kwiatami lub samymi listkami kwiatów
Apetyczna babeczkazupa Wam nie podejdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 główki sałaty masłowej liście sałat lodowych i rzymskich ( pęczek, dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz(...)smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy i podsmażamy na maśle , jak się już zrumienią, dodajemy oczyszczone z gospodarzy ( ślimaki i inne stwory ), pokrojone , liście sałat , rukoli i większą część trybuli , smażymy na maśle do chwili, aż zielenina zrobi się miękka ( trwa to około minuty ) . Zalewamy całość wodą , wrzucamy kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( przekrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku
Ogrodnik w podróżyłyżka śmietanki (lub łyżeczka śmietany 18%) szczypta soli świeżo mielony pieprz 1-2 plastry szynki 1 łyżeczka masła klarowanego do podania: 1 croissant kilka pomidorków cherry ćwiartka awokado rukola Jajko rozbić do miseczki, dodać śmietankę (lub śmietanę), sól, pieprz, rozkłócić widelcem. Szynkę pokroi,c w kostkę, dodać do jajka, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć, mieszając(...)cała będzie ścięta. Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala. Smacznego
Obiad gotowysałateczkę. Znajdziecie w niej mnóstwo dobroci, na pewno Wam zasmakuje Składniki: 30 dag piersi z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie małe pomidorki koktajlowe- ok 10 sztuk garść rukoli cebulka dymka szczypiorek z jednej cebulki 1 ogórek 6 sztuk mini kukurydzy sól, pieprz olej lniany Wykonanie: *Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy słodka papryką, ziołami prowansalskimi, obsmażamy(...)oleju, osączamy. *Rukole drobno siekamy, tak samo postępujemy ze szczypiorkiem i dymką. Pomidorki przekrajamy na połówki, ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, a kukurydzę w grubsze plastry. Wszystko razem mieszamy w salaterce, oprószamy do smaku solą , pieprzem, polewamy niewielka ilością oleju lnianego
Z Majeczką w kuchnirozwiązania proste. Zwłaszcza, że uwielbiam buraka i szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą(...)wykałaczkę). Upieczone buraki obieramy ze skórki (najlepiej jak są jeszcze ciepłe) i kiedy ostygną tniemy je na bardzo cienkie plasterki. Ja używam do tego mandoliny. W misce mieszamy rukolę i roszponkę. Polewamy je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można
PatiGotuje