pieprz odrobina mieszaniny ziół suszonych - oliwa z oliwek + masło do smażenia ponadto: - 150 g pstrąga wędzonego - francuski ser pleśniowy Bleu Village- dostępny w sklepach Lidl - 2 garście rukoli - 1 granat - jabłuszka kaparowe Wykonanie: Jajka wybij do miski i zacznij je mieszać albo rózgą albo widelcem. Jajka powinny zrobić się "luźne" tzn. ich struktura powinna przyjąć formę jednolitej lejącej(...)jego porwaniem się. Omlet smażymy do momentu ścięcia się odwracamy łopatką na drugą stronę i smażymy dosłownie maksymalnie 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, przekładamy porwanym na kawałki pstrągiem, rukolą i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Całość mocno obsypujemy ziarnami grantu. Na wierzch do podkręcenia smaku dodajemy jabłuszka kaparowe. Całość dodatkowo delikatnie skropiłam oliwą z oliwek. Zachęcam Was do zapoznania
SMYKWKUCHNItortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty, posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki
Ala piecze i gotujebakłażan i pieczona papryka. Dodatkowo cebulka i czosnek sprawiły, że warzywa nabrały charakterystycznego posmaku. Całość dopełniła świeża mięta skropiona oliwą i sokiem z limonki. W przepisie pojawiła się również rukola. Nie mogło jej zabraknąć. Nie była una użyta w trakcie gotowania, ale została podana wraz z całym daniem, dekorując talerz. Rukolę myjemy i osuszamy, a następnie układamy na rybie. Dzięki
Ciasna Kuchniaskładnikami sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek(...)miód, sól morska, odrobina wody Składniki na dressing łączymy na gładki sos. Rukolę myjemy, śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką. Co sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia
SMYKWKUCHNIcałkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior ok. 0,5 kg ziemniaków kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego 100 g kremowego serka(...)przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą. * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona w folii, bez dodatku tłuszczu Smacznego
Kuchnia Elliezapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur(...)brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami
Moja smaczna kuchniabrzmi ze słowem "sałatka" ale za to smakuje świetnie. Ser pleśniowy idealnie do niego pasuje. Całość jest słono-słodka, perfekcyjnie współgrająca ze sobą. Skusi się ktoś? Składniki: Cykoria Rukola Endywia lub inny mix sałat 1/2 awokado 1/2 kostki sera pleśniowego Świeżo zmielony pieprz Sos: 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub startego 1 łyżka masła orzechowego(...)Awokado kroimy wzdłóż środka, przekręcamy i wyciągamy pestkę wbijając nóż i wyciągając przy pomocy siły. Kroimy awokado i ser pleśniowy w kosteczkę. Wrzucamy do miski i łączymy z cykorią, rukolą i endywią (możemy użyć innego mixu sałat). Masło orzechowe podgrzewamy, łączmy z sosem sojowym, olejem, imbirem i wodą do uzyskania lejącej konsystencji. Polewamy sałatkę. Całość możemy doprawić świeżon zmielonym pieprzem
Czarnawisienkaplacki tortilli ok. 300 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 pomidor 0,5 średniego ogórka wężowego 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małej główki sałaty lodowej garść rukoli sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki, dodać do niego przeciśnięty(...)małe kawałki. Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, znów odrobinę sosu i kilka listków rukoli, zawijać. Najpierw dół złożyć do środka, potem lewy i prawy brzeg. Podawać
Simply Foodprzepis na szybki lunch do pracy. Zapraszam Przepis na sałatkę z piersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy(...)rozgrzanym oleju z obu stron. 2 Kiedy mięso wystygnie kroimy na kawałki i kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliigarść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą
Gotowanie jest łatweSkładniki: ( na 4 porcje ) rukola ( po małej garstce na porcję ), świeży szpinak ( po 1-2 większych garści na porcję ), 250g pomidorków koktajlowych, 90g prosciutto di parma, 120g oliwek ( zielone lub czarne, według własnego smaku ), ok.10g sera Grana Padano, 100ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, sos balsamiczny ( gotowy lub własnej roboty ) - jak zrobić swój sos balsamiczny znajdziesz(...)kliknij . Przygotowanie: Na talerze wykładamy warstwami: 1. Szpinak. 2. Rukola. 3. Przekrojone na pół pomidorki. 4. Pokrojone mniej więcej w paski prosciutto. 5. Przekrojone na pół oliwki. 6. Skropić oliwą ( do oliwy wcisnąć czosnek, dodać pieprz, odrobinę soli i wymieszać ) - można zrobić z połowy porcji, którą podałam, ponieważ mi trochę zostalo. 7. Oprószyć serem. 8. Polać delikatnie sosem balsamicznym
W kuchni u Monikilatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu Olej sezamowy – 3 łyżki(...)sezamowego i miodu. Pieczemy przez 20 minut lub grillujemy. Gdy buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto
Kuchnia Bon Appetitascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Miód(...)pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, miodu, soku z malin i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitosób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki(...)uformuj 4 burgery jednakowej wielkości. Przed podaniem grilluj kilka minut z obu stron. Możesz je dodatkowo posmarować olejem kokosowym, aby nie przywarły. Podawaj w przypieczonej na grillu bułce z rukolą, plastrami czerwonej cebuli i chutneyem z moreli. Szaszłyki warzywne Kukurydzę i cukinię pokrój w plastry, cebulę w ćwiartki, oddzielając warstwy, paprykę na duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski razem
Food SquareSkładniki : 1/3 szklanki czarnego ryżu szklanka pomidorków koktajlowych, głównie żółtych mała garść rukoli 1/2 szklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu(...)dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą Pomidorki pokroić na pół, kukurydzę osączyć, jeśli z puszki Umytą rukolę rozdrobnić, brzoskwinię pokroić na kawałki Cebulę pokroić w kostkę, składniki połączyć, wymieszać, polać sosem, wymieszać Posypać listkami mięty
Proste Potrawy